10 dolog, amivel könnyedén alakíthatsz ki új kapcsolatokat

10 dolog, amivel könnyedén alakíthatsz ki új kapcsolatokat

Rengetegen hiszik, hogy a másokkal való ismerkedés egy veleszületett képesség, amely nem tanulható és csak néhány szerencsés egyén rendelkezik vele. Ezek a gondolatok hamar elharapódzhatnak, pedig a valóság mást mutat. A kapcsolatok kialakításának képessége a Te irányításod alatt áll, és az érzelmi intelligenciád (EQ) része.

Egy a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás szerint, amelyet Matthew Lieberman vezetett, a szociális kapcsolatok ugyanolyan fontosak az ember számára, mint az étel, a víz, vagy a biztonság megléte. Kiderült, hogy a „szociális fájdalmat” – például egy kapcsolat vége – az agyunk ugyanazon részén érzékeljük, mint a fizikai fájdalmat.

Ennek az agyi területnek az alapvető funkciója nem más, mint hogy figyelmeztessen minket a veszélyekre a túlélésért. Ezzel világossá válik, hogy mennyire fontosak számunkra a szociális kapcsolataink – a túléléshez szükségesek. Mi valóban társadalmi lények vagyunk.

Azt gondolhatnánk, hogy ha ilyen mértékű igényünk van a szociális kapcsolatokra, akkor könnyen is alakítjuk ki őket. A valóságban azonban ez sajnos nem így működik. Az ember saját magának szab gátat a félénkséggel, feszélyezettséggel, cinizmussal, büszkeséggel, versengéssel, irigységgel és arroganciával.

Ha ki tudod iktatni az előbbieket, képes leszel könnyedén kapcsolatokat kialakítani bárkivel – azokkal is, akik még küzdenek az előbbi tényezőkkel. Az alábbiakban néhány tippet kapsz, hogyan ismerkedj könnyedén.

1. Tégy erős első benyomást!

A kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek mindössze 7 másodperc alatt döntik el, hogy szimpatikus vagy-e nekik, vagy sem. A társalgás hátralévő részét pedig csupán azzal töltik, hogy megerősítsék az első véleményüket rólad. Ez nem hangzik túl jól – ám ha tisztában vagy ezzel a ténnyel, saját javadra fordíthatod.

Az első benyomás nagyon szorosan kötődik a pozitív testbeszédhez. Ha tudatosan gesztikulálsz, fejezed ki magad és jól használod a hangtónusaid (odafigyelve, hogy mindezek pozitív képet mutassanak rólad), az emberek úgy gyűlnek majd köréd, mint hangyák a piknikkosárhoz. A hangod legyen lelkes, engedd ki összefont karjaid, tartsd fent a szemkontaktust, fordulj a beszélgetőpartner felé – ezek mind olyan apróságok, amelyeket a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek használnak. A pozitív testbeszéd gyökerestül meg tud változtatni egy beszélgetést. Igaz tehát a mondás, miszerint nem az a fontos, mit mondasz, hanem az, hogyan mondod.

2. Légy az első, aki áttöri a gátat!

Az első néhány beszélgetésünk egy új ismerőssel általában nagyon felszínes. Óvatosan megmutatunk magunkból egy szeletet, ragaszkodunk a kellemes, biztonságos témákhoz. Az időjárásról beszélgetünk, vagy közös ismerősökről, és alapinformációkat osztunk meg magunkról. Ha közelebbi viszonyt szeretnél kialakítani az adott személlyel, emeld a tétet és mutasd meg valódi önmagad! Nem muszáj túl személyes témákba belevágnod, de fontos, hogy a másik személy tudja, mi az, ami valóban érdekel téged. Legtöbbször, ha te megnyílsz, magaddal húzod a másik személyt is és ő is ugyanezt fogja tenni.

Kérdezz ügyesen. Amennyiben a másik személyen látszik, hogy hezitál, megnyíljon-e, bátorítsd őt kérdésekkel: a „Mi a foglalkozásod?”-ból kevesebbet tudsz meg, mint a „Miért választottad ezt a hivatást?” kérdésből. Olyan kérdéseket tegyél fel, amelyek nem túl személyesek, mégis jobban megismered belőlük a másikat.

3. Tanulj másoktól!

Lieberman a kutatási eredményeiben azt is összefoglalta, hogy az iskolarendszer sokkal eredményesebb lenne, ha előtérbe helyeződne az egymástól való „szociális tanulás”. Például ha egy iskolás gyermeknek nem megy jól a matek, a legjobb, ha egy osztálytársa magyarázza el neki az anyagot. Használd ezt bátran az élet minden területén – ha valakivel közelebbről meg akarsz ismerkedni, légy kész tanulni tőle. Ez nemcsak kötődést alakít ki köztetek, hanem az illető fontosnak is fogja érezni magát. Azt is mutatja, hogy te sem vagy sebezhetetlen és nem vagy túl büszke ahhoz, hogy beismerd, még sokat kell tanulnod.

4. Ha megnyílnak neked, ne hagyd, hogy megbánják!

Amennyiben egy új ismerősöd megtisztel azzal, hogy megnyílik neked, ne hagyd, hogy megbánja. A szarkazmus, kritizálás és viccek olyan érzést kelthetnek a másikban, mintha bírálnád őket. Ehelyett légy inkább empatikus az élethez való hozzáállásukkal, még ha nem is értesz egyet nézőpontjukkal, ezután pedig fedj fel mind többet magadból.

5. Keresd másokban a jót!

A kultúránk gyakran cinikussá tesz minket. Általánossá vált, hogy arra keresünk okokat, miért ne kedveljük az embereket, ahelyett hogy a pozitív tulajdonságaik után kutatnánk. Kapcsold ki ezt a kritikus hangot a fejedben, és koncentrálj a jó felismerésére az új ismeretségeknél. Egyrészt ezzel megelőzöd, hogy valakit túl hamar leírj, másrészt, ha valakitől csakis a legjobbakat várod, ő hajlamos ezeket megadni neked.

6. Mosolyogj!

Az emberek természetüknél fogva, tudat alatt figyelik a beszélgetőpartnerük testbeszédét. Ha azt szeretnéd, hogy mások kedveljenek, mosolyogj rájuk a társalgás közben, így ők tudattalanul viszonozni fogják ezt és pozitív véleményük lesz rólad.

7. Használd a nevüket!

A neved a személyiségednek egy fontos része, és fantasztikus érzés, ha valaki használja. Ne csak akkor szólíts a nevén valakit, amikor üdvözlöd őt. Kutatások bizonyítják, hogy az emberek megerősítve érzik magukat, ha a beszélgetőpartnerük társalgás közben kiejti a nevüket. Amikor találkozol valakivel, ne félj akár másodszorra is megkérdezni a nevét, ha a bemutatkozás után rögtön elfelejtetted. Szükséged lesz még a nevére a következő találkozásnál.

8. Kövesd a platina szabályt!

Mindannyian ismerjük az aranyszabályt: „Úgy bánj másokkal, ahogy Te is szeretnéd, hogy veled bánjanak.” Ezt viszonylag könnyű betartani, ám a platina szabály már nem ilyen egyszerű: eszerint úgy kell bánnod másokkal, ahogy Ők szeretnék, hogy bánj velük. Ezzel nemcsak jó érzést keltesz a másikban – ami miatt hajlandó lesz megnyílni neked -, hanem azt is megmutatod, hogy valóban odafigyeltél rá, és arra, amit mondott. Ez extra törekvést mutat részedről, ami pluszpontot jelent mások szemében.

9. Ne versengj!

Biztosan te is el tudod képzelni a jelenetet, amikor ketten ülnek a bárpultnál és azzal töltik az éjszakát, hogy egymást  próbálják túlszárnyalni a történeteikkel. Pontosan ez történik akkor is, amikor egy új emberrel találkozol. Az ő tudása és élettapasztalata arra ösztönöz, hogy magadat is hasonlóan jó színben tüntesd fel – vagy nála is jobbnak akard mutatni magad. Lehet, hogy ezzel az egódat simogatod, ám nem fogod tőle jobban megismerni a másikat. Így csak magadra koncentrálsz, amikor éppen a partnertől kellene tanulnod és közös alapokat találnod.

10. Kapcsold ki a belső hangod!

Óriási visszatartó erő a másokkal való igazi megismerkedésben az, hogy nem figyelünk eléggé. Ehelyett, amíg a másik beszél, gondolkodunk. Arra koncentrálunk, mi lesz a következő mondatunk, vagy hogyan fog a beszélgetőpartner mondandója hatni ránk. Eközben pedig elfelejtjük valóban meghallgatni a másikat. A szavakat hangosan és tisztán érzékeljük, a jelentésük viszont elveszik.

Ha a valódi célod az, hogy közelebbi kapcsolatba kerülj valakivel, el kell felejtened a belső hangra való koncentrálást, és arra fókuszálni helyette, amit az illető mond neked.

Egyszóval…

A jó hír: arra vagyunk programozva, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki embertársainkkal – amire mindenkinek megvan a maga módszere. Próbáld ki a fenti tippeket, amikor legközelebb egy ismeretlennel találkozol, és figyeld meg, hogyan alakul ki a felszínes beszélgetésből egy valódi kapcsolat.

Travis Bradberry
a TalentSmart vezetője, az Entrepreneur.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: How to Immediately Connect With Anyone)