15 lecke az életről, amit elmondanék a fiatalabb, küszködő vállalkozó énemnek

15 lecke az életről, amit elmondanék a fiatalabb, küszködő vállalkozó énemnek

“Szóval vállalkozó szeretnél lenni?” – kérdezték a szüleim a vacsoraasztalnál. Kissé aggódva az épelméjűségemért,  figyelmeztettek – lévén mindketten vállalkozók voltak – , hogy rendkívül kemény munka vár rám.

Épp csak otthagytam a kényelmes hirdetési állásomat. Elveszett voltam, magányos és össze voltam zavarodva. Nem akartam visszatérni az irodai fluoreszkáló fények és a kötött határidők közé. Szabadságot akartam, a saját beosztásom szerint dolgozni, és hogy valami igazán jelentőset érjek el azzal, amit szeretek csinálni.

Kitaláltam magamnak egy területet és kijelentettem: “Én egy vállalkozó vagyok!” Mint életvezetési tanácsadó, író, önsegítő szerző és előadó, most már úgy tekintek vissza az utamra, hogy tudom, mindennek értelme volt: a küzdelmeknek, a megtanult leckéknek, a kudarcoknak. Mind egy nagyobb terv részei voltak. De akkor, amikor épp megéljük, a küzdelem elviselhetetlen lehet.

A vállalkozói életem első három éve volt a legnehezebb, és nem azért, mert valóban nehezek voltak, hanem mert én tettem azzá az elvárásaimmal, és a berögzült nézeteimmel. Mindig a következő szintre akartam lépni: nagyobb könyv-szerződések, több követő és feliratkozó, több ügyfél, és több értékesítés, gondolván, hogy a siker ezekhez van kötve. Bizonyítanom kellett valamit… amíg rá nem jöttem, hogy mégsem.

Valami megváltozott, egy radikális áttörés, ami mindent megváltoztatott számomra. Ahelyett, hogy mindig a külvilágot vizsgáltam, magamba néztem. Arra gondoltam: “Ha azt akarom, hogy a vállalkozásom jól működjön, meg kell győződnöm róla, hogy én is jól működök”. Ezért arra fordítottam az energiám, hogy megszeressem magam. De mi köze saját magad szeretetének a cégedhez? Hát, minden.

Vállalkozóként, a céged te magad vagy. A szívünket és lelkünket tesszük a munkánkba. Szóval, ha te nem működsz megfelelően, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vállalkozásod sem fog.

Mikor elkezdtem arra koncentrálni hogy magammal is foglalkozzak, heteken belül nőni kezdett a vállalkozásom. Hat számjegyű összeget kezdtem keresni (dollárban), a legnagyobb kiadóval kötöttem könyv-szerződést és tényleges függetlenné tettem a cégem, így lehetővé téve, hogy bárhol dolgozhassak és lehessek a világon.

Ha visszamehetnék a fiatalabb énemhez, aki folyton erőlködött, naiv volt, olykor kényelmetlenül érezte magát és kudarcként gondolt magára, emlékeztetném rá, hogy jó munkát végez. Hogy tovább kell mennie, és emlékeznie kell a következő dolgokra:

 

 1. Szeresd meg a kemény munkát. Ki fog fizetődni.
 2. A vállalkozásod nem fog működni, ha te sem működsz.
 3. Minél többet mutatsz meg magadból, a valódi énedből, annál többet fejlődik majd a vállalkozásod.
 4. Cselekedj a megérzéseid alapján hamarabb. Sokkal hamarabb.
 5. Ne aggódj az miatt, hogy „ott” legyél; az „oda” vezető út a jutalom.
 6. Minél előbb találj egy mentort. Ő fog segíteni, hogy tanulj az utad közben.
 7. Koncentrálj a küldetésedre, ne a pénzre.
 8. Nem tudsz egyszerre irigykedni és a vállalkozásod is növelni.
 9. Foglalkozz magaddal, mert összefüggésben van a bőséggel.
 10. Mindig pontosan ott vagy, ahol épp lenned kell.
 11. Akkor fog jönni az a bizonyos lehetőséget, amikor megfelelő az idő; jelenleg még éppen azzá az emberré válsz, akivé kell, hogy megkapd a lehetőséget.
 12. Ne vedd magadra a dolgokat, nem személyes.
 13. El kell hinned, hogy láthasd.
 14. Amire koncentrálsz, az nőni fog, szóval arra koncentrálj, amit szeretnél, ahelyett, amit nem.
 15. Azelőtt cselekedj, hogy készen állnál. A magabiztosság a cselekvésben látszik igazán.

 

Te mit mondanál a fiatalabb vállalkozó énednek?

Shannon Kaiser
Író, boldogság szakértő
A Find Your Happy és a Find Your Happy Daily Mantras szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: 15 Life Lessons I’d Tell My Younger Stuck, Struggling, Entrepreneur Self)

Posted in Egyéb