15 szokás mentálisan erős emberektől

15 szokás mentálisan erős emberektől

Travis Bradberry

 

Mi mind elérünk kritikus pontokat az életünkben ahol a mentális szívósságot teszteljük. Lehet, hogy egy mérgező barát vagy kolléga, egy zsákutca a munkákban vagy egy küszködő kapcsolat lesz az.

Mindegy milyen kihívás, erőnek kell lenned, új lencsén át látni a dolgokat és határozott lépéseket tenni ha sikeresen túl akarunk lépni rajta.

Ez könnyűnek hangzik. Mi mind jó barátokat, jó munkát és jó kapcsolatot akarunk.

De ez nem az.

Nehéz mentálisan erősnek lenni, különösen ha rosszul érezzük magunkat. A képesség hogy megtörjük a ezt és teljesen új irányzatot vegyünk megköveteli az extra merészséget és bátorságot, ami csak a mentálisan erős embereknek van meg.

Ez érdekes, ahogy a mentálisan erős emberek megkülönböztetik magukat a tömegtől. Ahol mások áthatolhatatlan akadályokat látnak, ők kihívásokat amit le kell küzdeni.

Amikor Thomas Edison gyára földig égett 1914-ben elpusztította a egyedi prototípusokat és ez 23 millió dollár kárt okozott. Edison válasza egyszerű volt:

„Hála az égnek, hogy az összes hibánk elégette. Most elölről tudjuk kezdeni.”

Edison reakciója megtestesítője a mentális erősségnek – látni a lehetőséget és akcióba lépni amikor a dolgok rosszul állnak.

Vannak szokások amik tudják fejleszteni a mentális szívósságot. Tény hogy vannak finomságai a mentálisan erős emberek stratégiáinak, melyek használatát elkezdheted ma. (There are habits you can develop to improve your mental toughness. In fact, the hallmarks of mentally tough people are actually strategies that you can begin using today.)

1. Érzelmileg intelligensek

Az érzelmi intelligencia az alapja a mentális erősségnek. Nem lehetsz mentálisan erős a nélkül, hogy teljesen értenéd és tolerálnád az erős negatív érzelmeket és valami produktívvá fordítanád őket. Pillanat amikor teszteled a mentális szívósságod, teszteli az érzelmi intelligenciád (EQ) is.

Ellentétben az IQ-dal ami állandó, az EQ tulajdonságok rugalmasak, tudod fejleszteni azokat megértéssel és erőfeszítéssel. Nem csoda hogy a legjobb előadók 90%-a magas EQ-val rendelkezik és az emberek akik magas EQ-val rendelkeznek 28 000 dollárral (átlagosan) többet keresnek mint azok akik alacsony EQ-val rendelkeznek.

Sajnos EQ képességek nem elegendőek. A TalentSmart tesztelt több mint egymillió embert és kiderült, hogy csak 36%-uk képes azonosítani pontosan az érzelmeit, miközben átéli.

2. Magabiztosak

„ Akár azt hiszed, hogy tudod, akár azt, hogy nem – igazad van. „ – Henry Ford

Mentálisan erős emberek követik Ford elképzelését, hogy a tudatodnak ereje van és hatással van sikerre való késességedre. Ez az elképzelés nem csak motivációs eszköz – ez tény. Egy friss tanulmány a Melbourne egyetemen megmutatta, hogy a magabiztos emberek magasabb fizetést kapnak, és hamarabb előléptetik őket, mint másokat.

Igaz magabiztosság – szemben a hamis magabiztossággal rendelkező emberek akik maszk mögé rejtik bizonytalanságukat – magáért beszél. Mentálisan erős embereknél van felsőbb kéz a kétségeken túl és ez a magabiztosság inspirál másokat és segít nekik, hogy a megvalósítsák a dolgokat. (True confidence—as opposed to the false confidence people project to mask their insecurities—has a look all its own. Mentally tough people have an upper hand over the doubtful and the skittish because their confidence inspires others and helps them to make things happen.)

3. Semlegesítik a mérgező embereket

Bonyolult emberek kezelése frusztráló és kimerítő a legtöbbeknek. A mentálisan erős emberek irányítják az interakciójukat a mérgező emberekkel, úgy hogy kordában tartják érzelmeiket. Amikor szembe kell nézniük egy mérgező emberrel racionálisan közelítik meg. Megállapítják az érzelmeiket és nem engedik, hogy düh vagy a frusztráció legyen az üzemanyag a káoszhoz. Ezen kívül megértik a bonyolult személy álláspontját és képesek közös pontra jutni és megoldást találni a problémákra. Még ha a dolgok teljesen kisiklanak a mentálisan erős emberek képesek tenni a mérgező személyre egy csipet sót, hogy elkerüljék hogy lehúzza őket. (Even when things completely derail, mentally tough people are able to take the toxic person with a grain of salt to avoid letting him or her bring them down.)

4. Magukévá teszik a változást

Mentálisan erős emberek rugalmasak és könnyen alkalmazkodnak. Ők tudják hogy változástól való félelem bénító és komoly fenyegetést jelent a sikerükre és boldogságukra. Úgy néznek a változásra mintha a sarkon leselkedne, és tervet készítenek, hogy hogyan kezeljék a változást.

Csak amikor magadévá teszed a változást akkor találod meg benne a jót. Nyitottnak kell lenned és tárt karokkal várnod csak így tudod felismert és kihasználni a lehetőségeket amit a változás hoz.

Bukásra vagy ítélve ha folyton ugyan azt a dolgot csinálod és mindig abban a reményben hogy ha nem veszel tudomást a változásról akkor elmegy. Végtére is őrültség ugyan azt a dolgot csinálni újra és újra és más eredményt várni.

5. Nemet mondanak

Kutatást végzett a California egyetem San Franciscoban amin kiderült, hogy minél nehezebben mondasz nemet, annál valószínűbb, hogy stresszt, kiégést és depressziót tapasztalsz. A mentálisan erős emberek tudják hogy nemet mondani egészséges és van önbecsülésük és előrelátásuk arra hogy, nemeik egyértelműek legyenek.

Amikor itt az idő nemet mondani a mentálisan erős emberek kerülik az olyan válaszokat mint „ nem hiszem hogy tudom” vagy „ nem vagyok benne biztos”. Ők magabiztosan mondanak nemet, mert tudják hogy nemet mondani egy új elkötelezettségre, tiszteletben tartja a már meglévő kötelezettségeket és lehetőséget ad azok sikeres elvégzésére.

A mentálisan erős emberek tudják, hogyan kell önkontrollt gyakorolni azzal, hogy nemet mondanak magukra. Késleltetik kielégülés és elkerülik az impulzív akciókat amik kárt okoznak.

6. Tudják hogy a félelem az első számú forrása a megbánásnak

Mentálisan erős emberek tudják amikor életük végén (all is said and done), jobban fognak siránkozni a lehetőségekért amit nem ragadtak meg ,mint a bukásaikért. Ne félj kockáztatni.

Gyakran hallom amikor emberek mondják: „Mi a legrosszabb ami történhet veled?” Még a halál se a legrosszabb ami történhet veled. A legrosszabb dolog ami megtörténhet hagyni magad meghalni belül, amikor még mindig élsz.

Kifinomult önismeret kell, hogy kötélen sétálj várakozásaid és az emlékezésed között. A túl hosszú várakozással hibákat követsz el ami idegesség és félénké tesz, amikor elfeledkezel róluk újra elköveted őket. A kulcs az egyensúly a hazugságokban amik a képességeidben vannak hogy a bukásaid átalakítsd sikerré. Ez megteremti a tendenciát hogy rögtön vissza szállja ha leesel. (It takes refined self-awareness to walk this tightrope between dwelling and remembering. Dwelling too long on your mistakes makes you anxious and gun shy, while forgetting about them completely makes you bound to repeat them. The key to balance lies in your ability to transform failures into nuggets of improvement. This creates the tendency to get right back up every time you fall down.)

7. Elfogadják a bukást… (They Embrace Failure…)

Mentálisan erős emberek elfogadják a bukást, mert tudják a sikerhez vezető út ezzel van kikövezve. Senki nem tapasztalta meg a sikert az első bukás elfogadása nélkül. (Mentally tough people embrace failure because they know that the road to success is paved with it. No one ever experienced true success without first embracing failure.)

Rájönni, hogy rossz úton haladsz megnyitja az utat a siker felé. A legnagyobb áttörés tipikusan akkor jön amikor a leginkább frusztráltnak és megragadtnak érzed magad. Ez a frusztráció az erő hogy máshogyan gondolkodj, hogy kilépj a dobozból és lásd a megoldást ami eddig hiányzott.

8. … még nem törődnek a hibákkal (…Yet, They Don’t Dwell on Mistakes)

Mentálisan erős emberek tudják, hogy ahol összpontosul a figyelmed meghatározza az érzelmi állapotod. Amikor fixen egy problémára koncentrálsz amivel szembenézel negatív érzelmeket és stresszt kreálsz ami hátráltatja a teljesítményed. Amikor arra koncentrálsz, hogy jobb legyen neked és a körülményeidnek, létrehozol egy személyes hatékonyságot ami pozitív érzelmeket teremt és javítja a teljesítményed.

A mentálisan erős emberek elhatárolják magukat a hibáiktól, a nélkül hogy elfelejtenék azokat. Azzal hogy biztonságos távolságban tartják a hibáikat, mégis képesek alkalmazni ezeket a jövőbeli siker érdekében.

9. Nem hagyják senkinek, hogy korlátozza az élvezetüket…

Amikor megérzed a sikert és a elégedettséget összehasonlítod magad a többiekkel, és továbbá már nem uralod a boldogságod. Amikor a mentálisan erős emberek jól érzik magukat valami miatt nem hagyják hogy valaki más véleménye vagy teljesítménye elvegye ezt tőlük.

Miközben lehetetlen kikapcsolni a reakcióidat, hogy mások vajon mit gondolnak rólad, nem kell összehasonlítanod magad másokkal, mindig tegyél az emberek véleményére egy csipet sót. (While it’s impossible to turn off your reactions to what others think of you, you don’t have to compare yourself to others, and you can always take people’s opinions with a grain of salt.) A mentálisan erős emberek tudják hogy függetlenül attól hogy mit gondolnak az emberek adott pillanatban, egy dolog biztos – ők soha nem olyan jók vagy rosszak ahogy az emberek mondják.

10. …. És nem korlátozzák mások örömét

A mentálisan erős emberek nem bíráskodnak mások felett, mert tudják, hogy mindenkinek van valami amit elért és nincs szükségük arra, hogy a többi embert lehúzzák azért hogy magukat jól érezzék.

Magad hasonlítása másokhoz korlátol. A féltékenység és harag kiszívja az életet belőled, ezek energia pazarlók. A mentálisan erős emberek nem pazarolják az idejüket vagy energiájukat emberek méregetésére és nem aggódnak hogy mit vagy mint nem értek el.

A helyett hogy pazarolod az energiád féltékenykedésre, fordítsd ezt az energiát elismerésre. Amikor együtt ünnepled másokkal a sikerüket mindketten jól jártok.

11. Edzenek

Egy tanulmány a Kelet Ontario Kutató Intézetben kimutatta, hogy az emberek akik edzettek heti kétszer 10 héten keresztül sokkal szociálisabbak, intellektuálisabbak és atlétikásabbak. Azt is értékelték, hogy a testképük pozitívabb és önbeszülésük magasabb. Az összesből a legjobb a fizikai változások mellett, hogy kiugróan megnövekedett az önbizalmuk, ami a kulcs a mentális erősséghez, ez volt a közvetlen hatása annak, hogy edzés közben endorfin termelődik és ez pozitív hatással van a szervezetre. Ez csinálta az összes változást.

12. Eleget alszanak

Nehéz megbecsülni a fontosságát az alvásnak, ez növeli a mentális erősséget. Amikor alszol az agyad eltávolítja a toxikus fehérjéket amik melléktermékei a neurális aktivitásnak amikor ébren vagy. Sajnos az agyad csak alvás közben tudja eltávolítani, szóval ha nem alszol eleget, a toxikus proteinek bent maradnak az agysejtedben, és pusztítás okoznak azzal hogy gátolják a gondolkodási képességed – néha koffein bevitellel tudjuk ezt javítani.

Mentálisan erős emberek tudják hogy az önkontroll, koncentráció és memória romlik ha nem tudnak eleget – vagy megfelelő képen – aludni, szóval ők a minőségi alvást helyezik a prioritások elejére.

13. Korlátozzák a koffein bevitelüket

Túl sok koffein fogyasztása az adrenalin felszabadulását váltja ki, ami a forrása a harcolsz-vagy –menekülsz választásnak. A harcolsz-vagy-menekülsz mechanizmus szélsőséges a racionális gondolkodáshoz képest gyorsabb válaszokat biztosít a túléléshez. Ez jó amikor egy medve meg akar támadni, de nem olyan jó amikor élet állít kanyarok elé.

Amikor koffein kerül az agyadba a tested hiper-izgatott stressz státuszba kerül az érzelmeid hatással lesznek a viselkedésedre. Koffein felezési ideje hosszú így értékes munka időt veszít a tested. A mentálisan erős emberek tudják, hogy túl sok koffein bajt okoz ezért jobb nélküle.

14. Nem várnak bocsánatkérésre a megbocsátáshoz

A mentálisan erős emberek tudják sokkal simábban megy ha elengedjük a haragot és megbocsátunk akkor is ha soha nem mondják hogy hogy bocsánat. A harag negatív hatásai a múltból lerombolják a jelen boldogságát. Utálat és a harag érzelmek melyek elpusztítják az örömét az életnek.

A negatív érzelmek együtt járnak a haraggal ami stresszért felelős a testünkben, ez együtt jár pusztító következményekkel (mind fizikai mind mentális téren). Amikor megbocsátasz valakinek nem számítanak a tettei egyszerűen megszabadít, hogy örök áldozat legyél.

15. Könyörtelenül pozitívak

Figyeld a híreket akármilyen hosszú idő is látni fogod, hogy ez csak egy végtelen korforgása a háborúknak, erőszakos támadásoknak, törékeny gazdaságnak, vállaltok tönkremenésének és környezeti katasztrófáknak. Könnyű azt gondolni hogy a világ végéhez közeledik.

Ki tudja? Talán lehet. De a mentálisan erős emberek nem aggódnak ezeken mert ők nem akadnak fenn dolgokon amit nem tudnak irányítani. Ez helyett próbálnak elindítani egy forradalmat, fókuszálni a saját energiájukra, hogy két dologra koncentráljanak figyelemre és erőfeszítésekre.

 Összességében

Az mentális erő nem veleszületett képesség ami a kiválasztottaknak van meg. Eltudod érni és élvezni.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://www.entrepreneur.com/article/248234)

Posted in Egyéb