5 dolog, amely megakadályoz a cégalapításban

5 dolog, amely megakadályoz a cégalapításban

Már régóta szeretnél vállalkozást alapítani, de még nem tettél érte? Mi állít meg benne?

Személy szerint – mint sokan a vállalkozók között – én is úgy gondolom, hogy bárkiből lehet vállalkozó. Kormányzati támogatások, a célközönség ingyenes elérése a közösségi médián keresztül, ingyen képzési anyagok és tartalmak az internetről – szinte semmi nincs, ami meggátolhatna valakit abban, hogy saját ötletét piacra vigye.

Mégis, ezreknek – sőt talán millióknak -, akik csak álmodoznak a cégalapításról, jó ötleteik vannak, ám teszik meg az első lépést az álmuk megvalósításáért. Vajon miért van ez így?

Folyton ismételgeted magadnak a kifogásokat, hazugságokat és téveszméket, hogy bebizonyítsd, tényleg nem tudsz semmit tenni az ügy érdekében. Melyek a legáltalánosabbak ezek közül? Lássuk az 5 leggyakoribb kifogást, amit wannabe vállalkozóktól hallunk:

1. Nem hagyhatom ott a jelenlegi munkám

Már van egy jó munkahelyed, és talán te tartod el az egész családot. Ez azt jelenti, hogy nem mondhatsz fel, és vághatsz bele a vállalkozói létbe? Igen, talán… Ám először is próbáld meg megfogalmazni, mitől félsz a legjobban. Az ismeretlentől – vagy valóban a mostani munkád az egyetlen munkahely, amely támogatni tud a vágyaid elérésében?

Még ha igennel válaszoltál is a másodikra, képzeld el, hogy belekezdesz egy olyan üzletbe, ami mellett továbbra is tudsz dolgozni a mostani munkahelyeden. Ez rengeteg túlórával és plusz stresszel járhat, ám stabilizálhatod a növekvő vállalkozásod, így nem az ismeretlenbe ugrasz bele a váltáskor.

2. Nem vagyok elég jó ahhoz, hogy vállalkozó legyek

Gyakori tévhit, hogy aki céget alapít, az vállalkozónak született. Vagy, hogy a sikeres vállalkozók genetikájukban hordozzák a receptet, mások viszont bukásra vannak ítélve. Ezek azonban egyáltalán nem igazak.

Létezik néhány tényező, ami miatt egyesek ügyesebbek a vállalkozásban, mint mások. Ilyen például a lelkesedés, extrovertáltság, azonnali problémamegoldó készség. Ám ezek mind tanulhatók, leutánozhatók olyan emberek által is, akik alapjában véve nem hordozzák magukban a fenti tulajdonságokat. Röviden, olyan jó vállalkozó válhat belőled, amilyen csak akarsz lenni – csupán egy kis munka kell hozzá.

3. Nincs elég tőkém

A cégalapításhoz és a sikerhez alaptőkére van szükség, ám ez nem jelenti azt, hogy a szükséges összeget egyedül magadnak kell megteremtened. Első körbepillantásra, befektetők lehetnek a barátaid, családtagjaid is. Ezen kívül, felderíthetsz ún. üzleti angyalokat és kockázati befektetőket is a környezetedben. Ha az ötleted jól felépítetted, hamar megnyerheted őket magadnak.

Amennyiben ez nem működik, ne bánkódj, inkább próbáld megszerezni a tömegek támogatását a különböző erre létrehozott platformokon – amennyiben az üzleti tevékenységed engedi. Ha az előző ötletek közül egyik sem válik be, utolsó esélyként banki kölcsönhöz is folyamodhatsz.

4. Nem megfelelő az időzítés

Ez egy ködös kifogás, amit bármire tudunk használni. Talán épp most vettél házat. Vagy gyermeked született. Esetleg éppen munkahelyet váltasz. Bármi is legyen a helyzet, az időzítés miatt nem kezdhetsz bele egy saját vállalkozásba.

De tudod mit? Nincs olyan, hogy tökéletes időzítés. Senki nem a csillagok együttállása miatt, és néhány varázslatosan tökéletes lehetőségnek köszönhetően lett vállalkozó. Ők mind ismerték a kockázatokat, az akadályokat, ennek ellenére mégis tovább mentek. Ha a tökéletes pillanatra vársz – hagyd abba! A „most” ugyanolyan jó, mint bármely más időpont.

5. Félek a bukástól

Ez a leggyakoribb – és egyben legnevetségesebb – kifogás, amely semmi logikus alapot nem szolgál ahhoz, hogy visszatartson. Valóban, elég nagy az esélye, hogy elbuksz: a legtöbb startup már az első két évben bezárja kapuit. A kérdésem a következő: És? Nincs hiány az olyan történetekből, amikor a sikeres vállalkozók az első próbálkozásaikkal vereséget szenvedtek, ám később hihetetlen magasságokba emelkedtek. Valójában sokuk az első bukás kemény leckéjének tulajdonítja későbbi sikerét.

Ha valami, akkor a bukás az, ami segít tapasztalatot szerezni, belelátni a dolgok valódi működésébe és végül felemelni a csúcsra. Senki nem szeret elbukni, de ne is úgy gondolkodj erre, hogy az életed ott véget ér. Engedd el a negatív megbélyegzést, és fogadd el a valóságot.

Ha egyszer megtanulod felismerni a fenti állításokat, és hogy valójában mik ezek – egyszerű kifogások –, sokkal gyakorlatiasabban és logikusabban fogod látni a saját helyzeted. A vállalkozóvá válásnak valóban számos buktatója van. Tényleg félelmetes és rengeteg munkát igényel. Azonban ha van egy ötleted, amit tényleg nagyon szeretnél, nem hagyhatod, hogy ezek a félelmek megállítsanak.

Elegendő forrást és lehetőséget találhatsz, hogy ötleteidet a következő szintre emeld. Aztán minden csak rajtad múlik.

Larry Alton
Vállalkozó, az Entrepreneur.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: The 5 Most Common Excuses of Wannabe Entrepreneurs)