5 elkerülendő hiba az első vállalkozásod indításakor

5 elkerülendő hiba az első vállalkozásod indításakor

Amikor elindítottam életem első vállalkozását – egy fitneszközpontot –, alaptalan magabiztosság uralkodott el rajtam. A gyors siker és a családdal töltött hétvégék képe épp oly közelinek tűnt, mint a következő eladás.

Néhány hónappal később a magabiztosságom félelemmé és bizonytalansággá vált. A szabad hétvégékről szóló álmom szertefoszlott, helyére a reggel 5-től este 9-ig tartó munkarendem került. Ám szerencsés vagyok, mert a tapasztalataimnak hála, elkerültem a hasonló hibákat későbbi vállalkozásaimban. Mégis újra és újra számba veszem egykori hibáimat, nehogy újra elkövessem őket:

  1. Ne engedd, hogy a hited felülbírálja az üzleti tervet

A vállalkozói világ nem a lelki szegényeknek való. Erősnek kell lenned mind elmédben, mind a szívedben ahhoz, hogy szembe tudj nézni a látástól vakulásig tartó munkának. A kezdetekkor még oly könnyedén válsz izgatottá és esel szerelembe az üzleti ötleteddel, hogy elfelejthetsz előállni egy célravezető üzleti tervvel.

Amikor elmentem a bankba a vastag irattartómba gyűjtött üzleti tervemmel, azt hittem, hogy a bankigazgató azonnal a kezembe nyom egy készpénzzel teli borítékot. Nem viccelek! Aztán szembejött a valóság: két percen belül olyan kérdéseket tett fel nekem az igazgató, amelyekre az üzleti tervem nem adott válaszokat. Ám még ez sem hozott zavarba. Magasra tartott állal és mély meggyőződéssel azt mondtam: „Működni fog.” Mondanom sem kell, üres borítékkal távoztam. A hitem felülbírálta az üzleti tervet, és ezzel pénztelenné tettem magam.

  1. A vásárlókra hallgatni a számok helyett

„A Famous Health Club épp most zárt be.” – mondta a jövendőbeli üzlettársam, Mike. „Minden eszközt és felszerelést ott hagytak.” – mesélte izgatottan. „Most bemehetünk és elkezdhetjük mi, így nem muszáj mindent megvásárolnunk. Bár ők átverték az ügyfeleiket, és senki azok most nem akarnak szerződést aláírni.”

“Nem baj, akkor nem fogunk szerződéseket aláíratni velük!” – gondoltam. És nem is kötöttünk szerződéseket az ügyfeleinkkel, pedig kellett volna. Hat hónappal később egy hatalmas fitneszlánc érkezett a városba, amely azt kínálta a tagjainak, hogy két évre regisztrálhatnak és automata fizetési megbízással fizethetnek havonta. Az emberek pedig tömegesen regisztráltak hozzájuk. A mi „nem fogunk szerződést aláírni” ügyfeleink új legelőkre vándoroltak.

A tanulság ebből: csábító, hogy úgy építsd fel az üzleted, ahogy azt a vásárlóid akarják. Néha ez működhet, amennyiben illeszkedik az üzleti modelledbe. Máskülönben pedig bízz a táblázataidban. Légy egészen biztos abban, hogy az üzleti számok stimmelnek, mielőtt bármilyen elképzelésre vagy ötletre rábólintasz az eladás reményében.

  1. Kockáztatni egy családtag nyugdíjalapját

Emlékszel még az üres borítékomra? A banknál feladtam, és helyette a nagyapámhoz mentem pénzért. Csupán 20.000 dollárra volt szükségem. Át sem futott az agyamon, hogy a nagypapám talán túl nagy összegnek fogja ezt találni, mert egész életében egy rosszul fizetett iskolaigazgató volt. És ha ez még nem lett volna elég, azt mondta, hogy csak a kockázatmentes beruházásokban hisz és a legtöbb pénzét kamatozó bankbetétekbe fektette, amelyek kamata „teljes” két százalék volt.

Fiatal voltam és arrogáns, így elvittem magammal a nagyapámat a bankba, ahol korábban jártam. Együtt megkaptunk egy fedezettel biztosított kölcsönt, így végre sínre kerültem és továbbléphettem. Azonban, hacsak nincs elvesztegetnivaló pénze a családtagjaidnak, ne vegyél fel kölcsönt az ő nyugdíjalapjuk vagy megtakarításaik felhasználásával. Lehet, hogy szeretnek téged és azt akarják, hogy sikeres légy, ám ha elveszíted a pénzüket, az örökké üldözni fog.

  1. Félrekalkulálni a megalapításhoz szükséges időt

Mivel a fitneszklub előző bérlői otthagytak minden felszerelést, Mike és én úgy véltük, hogy gyorsan kinyithatnánk. Ekkor decembert írtunk, és azt hittük, január 1-jével beindíthatjuk az üzletet. Épp jókor, az újévi fogadalmakkal teli tömeg számára. Az időzítésre való tekintettel azt hittük, megnyerjük a lottót.

Azonban három nappal a nyitás előtt már láttuk, hogy bajban vagyunk. Még mindig nem emlékszem, aludtunk-e abban a három napban. Küzdöttünk azért, hogy megnyithassunk. A kapuk végül kinyíltak, de korántsem stressz, félelem, könnyek, pánik, idegesség és a valaha látott legnagyobb üzleti bukás rémképe nélkül.

A nagy nyitásodba kalkulálj tehát bele valamennyi plusz időt, ami bebiztosít csúszások esetére. Tervezd el, hogy tíz nappal a nagy nap, vagyis a nyitás előtt készen állsz mindennel. Így valószínűleg éppen időben fogsz megnyitni, ám aggodalom és idegesség nélkül.

  1. A személyes tapasztalatot egyenlőként kezelni az üzleti szakértelemmel

12 éves koromban kezdtem el edzeni, 18 éves koromra pedig már súlyemelő és testépítő versenyeken vettem részt. Ezenkívül személyi edző voltam az egyik helyi konditeremben. Ez a tapasztalat kétségkívül hasznosítható egy fitneszközpont vezetésében, ugye?

Nem igazán! Tudtam, hogyan eddzek embereket, de azt nem, hogyan tartsam meg őket annak érdekében, hogy a tagságra alapozott vállalkozásom növekedjen. Lehetsz jó szakács, szerelő, webdizájner vagy művész, de ez nem jelenti automatikusan, hogy üzleti érzéked is van. Ezért nem árt továbbképezned magad, hogy felkészülj a harcra, amit üzletnek hívnak.

Néhány évvel később Mike és én eladtuk a fitness központot. Aki megvásárolta tőlünk, karate iskolát akart nyitni a helyen. Nagy nehezen sikerült kifizetnünk az üzleti kölcsöneinket az eladásból befolyó pénzből. Utóbbi azonban sokkal nagyobb összeg lett volna, ha elkerüljük a hibákat, amelyeket az első üzletünk nyitásakor elkövettünk.

Emlékezz tehát ezekre, és tanulj belőlük.

Paul Evans
Vállalkozó, az Entrepreneur.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: 5 Mistakes to Avoid When Starting Your First Business)