5 módszer, hogy segíts másoknak ami tízszeresen megtérülhet

5 módszer, hogyan segíts másoknak, ami tízszeresen megtérülhet

Jonathan Long

1411496509-3-ways-build-happy-staff-wants-win-donkeys

„Adj az embereknek kicsit többet mint várnak, hogy többet kaphass vissza, mint amit vársz.” – Robert Half

Szeretem ezt az idézetet, egyszerű és lényegretörő. Ugyanakkor az igazság az, hogy a legtöbb vállalkozó – magamat is beleértve – nem szokott annyit segíteni másoknak, amennyit tudna, és nem önző okokból: a személyes céljaink és hektikus programjaink a napunk minden percét lefoglalják.

Pedig nem csak kedves dolog segíteni másoknak, de ezek kis kedves cselekedetek tízszeresen térülhetnek meg. Nemrég több olyan ajánlással, kapcsolattal és üzlettel gazdagodtam, amelyek mind annak köszönhetőek, hogy az előző hónapokban segítettem valakinek. Éppen ezért tudatosan törekszem arra, hogy a jövőben is minél több embernek tudjak segíteni.

Íme 5 példa, hogy miként segíthetsz másoknak:

1. Említs meg lehetőségeket!

Gyakran találkozunk lehetőségekkel – üzleti lehetőségek, kapcsolatok, média megjelenések stb. Lehet, hogy te nem tudsz vagy akarsz élni az összes felkínált lehetőséggel, ám nagy az esély arra, hogy tökéletesen illik valakire, akit ismersz.

Gondolkozz el egy percre, hogy kinek lenne tökéletes ez a lehetőség. Egyszerű továbbítani egy e-mailt, vagy egy telefonhívással átadni a lehetőséget valaki másnak, ami számára nagyszerű lehet, te pedig úgy is kihagytad volna.

2. Legyél márkatámogató!

Gondold végig az összes terméket és szolgáltatást, amit te, vagy a céged napi szinten használ. Ha valamit nagyon kedvelsz, ne félj mások tudomására hozni. Nem csak segítesz valakinek, de közben szerzel két támogatót is a saját márkádnak: akinek ajánlod és akit ajánlottál.

A szolgáltatás vagy termék amit támogattál, most már egy instant támogatód, akárcsak az személy, akit elláttál információval. Sok ember fogja úgy érezni, hogy viszonoznia kell a szívességet, és ők végül beszélnek a Te márkádról a saját kapcsolataiknak.

3. Oszd meg a tudásod és a tapasztalatod!

A tudásod és tapasztalatod megosztása roppant egyszerű módja annak, hogy segíts valakinek. Rengeteg lehetőség van erre – előadhatsz rendezvényeken, létrehozhatsz információkkal teli, ingyenes blogot, de szemtől-szembe is átadhatod a tapasztalatodat másoknak, aki így részesülhet a tudásodból.

Mindig lesznek emberek, akik tanulhatnak a tapasztalataidból – nem tart sokáig, hogy találj valakit, akinek tudsz segíteni. Úgy egy évvel ezelőtt segítettem egy nonprofit szervezetnek felrajzolni egy kreatív marketingstratégiát egy adománygyűjtő eseményhez. Teljesen pro bono dolgoztam az elejétől a végéig, amíg elérték az adománygyűjtési céljaikat. A napokban, egy évvel a segítség után, ennek köszönhetően a cégem kapott egy szép felkérést, mert korábban szántam időt arra, hogy megosszam a tudásom és szakmai tapasztalatom másokkal.

4. Mutass be embereket egymásnak!

Hányszor hallod ezt a néhány sort? „Van valaki, akit be akarok mutatni neked!”, aztán soha többet nem hallasz róla. Sok ember fogja említeni, hogy be akar valakit mutatni neked, de erre végül sosem kerül sor.

Ha úgy érzed, tudsz egy értékes kapcsolatot, bemutatnál embereket egymásnak, akkor csak tedd meg, ahelyett hogy beszélnél róla. Egy egyszerű ajánlás révén megvan a lehetőséged arra, hogy hatalmas eredményt hozz valaki más számára. Ám légy tudatában, hogy egy üzleti ajánlásnál te vagy a felelős azért, akit ajánlottál – ezért csak akkor ajánlj valakit, ha 100%-ig biztos vagy az illetőben.

5. Oszd meg az erőforrásaid!

Nagy az esélye, hogy körbe vagy véve olyan erőforrásokkal, amelyek segítséget jelenthetnek másoknak, miközben a segítség számodra nem jár kellemetlenséggel vagy kényelmetlenséggel. Egy alkalmazottad kihasználatlan munkaideje, egy feleslegessé vált konferenciajegy, vagy egy kis szabad hely az irodában, mind példák erre.

Egy startup alapítója kapcsolatba lépett a marketing ügynökségemmel néhány hónappal ezelőtt, pár promóciós alapanyaguk dizájnja kapcsán. Aztán mindössze néhány nappal a kampány indulása előtt felhívott és törölte a projektet. Észrevettek egy hatalmas hibát az alkalmazásukban és ennek a javítása prioritást élvezett azzal szemben, hogy az általunk végzett munkára költsenek pénzt. Mi viszont az egyik dizájnerünk idejét már félretettük erre a projektre, átütemezni nem volt mód, így ahelyett hogy azt mondtuk volna nekik, hogy „oké, sok szerencsét és szép napot”, megcsináltuk ingyen a projektet. Ez segített nekik és nemrég meg is térült, számos ajánlás formájában.

Segíteni másoknak pénzbe és a legértékesebbe, az idődbe kerülhet, de amikor igazán segítesz valakinek, gyakran a tízszeres mértékben térül meg.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: 5 Ways to Help Others That Can Come Back to You Tenfold)

Posted in Egyéb