5 tipp a külföldi üzleti utakhoz

5 tipp a külföldi üzleti utakhoz

Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy már számos helyre elutazhattam nemcsak üzleti célból, hanem egyszerű kedvtelésből is. Az évek során rengeteg tippet összegyűjtöttem, amelyek segítségül szolgálnak a külföldi üzleti utakhoz.

A legtöbb üzletember nem gondolja át, hogy milyen kihívásokkal állít szembe egy ilyen utazás. A hazai üzleti utakhoz szükség van egy bizonyos szintű tervezésre és szervezésre, ám a nemzetközi utazás teljesen más kérdés.

  1. Tervezz!

Bárhova is utazol üzleti céllal, az útiterved lesz a legjobb barátod – és ez hatványozottan érvényes külföldön. Valószínűleg szeretnél időt tölteni városnézéssel is, valamint megismerkedni az ottani kultúrával. Ha idejében megtervezed az utazást és beosztod az ott töltött idődet, minden tervezett teendővel végezni fogsz, és még időd is marad a lazításra, a környék felfedezésére, szórakozásra.

  1. Figyelj a kulturális különbségekre!

Tudod, milyen helyi szokásokra kell figyelned az utazás során, hogy ne tűnj udvariatlannak? Példának okáért, Japánban és Indiában úgy illik, hogy a névjegykártya átadása után tölts el időt annak áttanulmányozásával. Egyszerűen nem helyénvaló, hogy csak elvedd és a zsebedbe csúsztasd.

  1. Testbeszédeddel is alkalmazkodj a helyi szokásokhoz!

Légy hasonlóan elővigyázatos a testbeszédeddel. Vannak dolgok, amelyek neked természetesek, külföldön azonban más jelentéssel bírnak. Még a kézfogások is jelenthetnek mást és mást a különböző kultúrákban, valahol például a fejbólintás a megszokott helyette.

  1. Kommunikálj a külföldi üzlettársakkal a saját nyelvükön!

Érdemes megtanulnod néhány alapszót és egyszerű kifejezést a célország nyelvén, ha nem beszéled azt. Az ottani üzlettársak biztosan értékelni fogják, ha megpróbálsz velük a saját nyelvükön kommunikálni.

  1. Intézd el időben a papírmunkát!

Bár kézenfekvő, de fontos megemlíteni: ellenőrizd a papírjaid már jóval a kiutazás előtt. Néhány ország például nem fogadja el az útleveled, ha az hamarosan lejár. És vízumra szükséged lesz majd? A papírmunka elintézését ne hagyd az utolsó pillanatra, így elkerülheted a nem kívánt stresszt a nagy utazás előtt.

Neked vannak hasonló tippjeid külföldi üzleti utakkal kapcsolatban?

Misner

Dr. Ivan Misner

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Five Tips for Traveling Abroad on Business)