7 teendő az eredményes networkingért

7 teendő az eredményes networkingért

A hatékony üzleti networking nem más, mint személyek egymáshoz kapcsolása, akik bizalmi alapra építve két lábon járó reklámjává válnak egymásnak.

1. Tartsd észben, hogy a networking…

…a hitelességről, bizalom és kapcsolati tőke építéséről, valamint az egymásnak való segítségnyújtásról szól. A networking események kulcsa, hogy elég mély kapcsolatokat építs másokkal, így ők emlékezni fognak rád, amikor később keresed őket. A célod, hogy találkozzanak veled egy kávéra vagy ebédre.

2. Fogalmazd meg, mik a céljaid a networking eseményeken való részvétellel.

Ezt letisztázva pontosan tudni fogod, kik segíthetnek hozzá a céljaid eléréséhez. Néhány találkozó azonban inkább csak arról szól, hogy tanulj és ismerkedj, mintsem hogy szigorúan üzleti kapcsolatokat alakíts ki.

3. Tegyél fel nyitott kérdéseket a networking beszélgetések alkalmával.

A kérdésfeltevés az információgyűjtés legegyszerűbb módja. Ám mint sok egyéb dolognak, ennek is megvan a maga művészete. A nyitott kérdések, azaz bármi, amire nem „igen” vagy „nem” a válasz, egy kedves módját jelentik annak, hogy bevond az embereket a beszélgetésbe. Ha érzed a különbséget a nyitott és zárt (eldöntendő) kérdések között, hasznos lesz nemcsak a karrieredben, de szociális kapcsolataid terén is.

4. Ismertesd meg magad úgy másokkal, mint hasznos erőforrás

Ez mit jelent? Ha úgy ismer mindenki, mint jó információforrást, az emberek szívesen fordulnak majd hozzád tanácsokért, ötletekért, mások elérhetőségéért, stb. Ezzel láthatóvá teszed magad.

5. Értsd, amit csinálsz.

Tudd pontosan, hogy mit csinálsz a cégedben, miért csinálod, ki a célközönséged és mi különböztet meg a konkurenciától. Ha ajánlásokra szeretnél szert tenni, először is azt kell értened, hogy pontosan mi a te tevékenységed – ha te tudod, mit csinálsz, akkor könnyedén és érthetően képes leszel elmagyarázni másoknak is.

6. Ha másnak ajánlanak, cselekedj.

Amikor valaki beajánl egy harmadik félhez, egyben felelősséget is vállal érted. Tiszteld és becsüld meg ezt, keresd fel valóban és szolgáld ki minőségien az illetőt, akihez beajánlottak – meglátod, az ajánlásaid száma ugrásszerűen nőni fog.

7. Hívd fel azokat, akik profitálhatnak a tevékenységedből, és akik révén te nyerhetsz hasznot.

Fejezd ki, mennyire örülsz a találkozásotoknak, és kérdezd meg, összeülhetnétek-e valamikor egy beszélgetésre, ötletcserése.

Az üzleti networking nem mindig a legélvezetesebb része a tevékenységednek, azonban az egyik legeredményesebb módszered lehet, ha a végletekig kihasználod a lehetőségeit. Ha az üzleti kapcsolatépítést kényelmetlennek vagy kínosnak érzed, próbálj meg először egy kollégáddal vagy barátoddal ellátogatni a networking eseményekre – amíg elég magabiztosnak nem érzed magad, hogy egyedül is elmenj.

Nate Muehl
Prestige BNI, BNI Vermont Ambassador

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Relationships and Business Networking)