7 tipp, hogyan erősítsd alkalmazottaid elkötelezettségét és hogyan alakíts ki sikerkultúrát

7 tipp, hogyan erősítsd alkalmazottaid elkötelezettségét és hogyan alakíts ki sikerkultúrát

Miért kell olyan vezetővé válnod, akit érdemes követni?

Mi a különbség azon vezetők között, akik nagymértékben hozzájárulnak az alkalmazottak elkötelezettségéhez, és akiknek szinte már szenvedés az is, hogy a minimum elvárásokat teljesíttessék a beosztottakkal?

A titok abban áll, hogy egyesek tudják, hogyan kell szívből vezetni.

A sikeres vezetők inspirálják a csapatukat. Úgy kommunikálják a víziót, ami azt izgalmassá teszi, ráadásul motiválja is az embereket, hogy teljes elkötelezettséggel álljanak mögé. Észreveszik a potenciált az embereikben. Kötelességükön túl irányítják és vezetik csapatukat. Rutinszerűen méltányolják mások hozzájárulását a közöshöz.

Továbbá, bár a számonkérés nem marad el a beosztottjaik felé, saját maguk teljesítménye iránt is felelősséggel vannak, tulajdonképpen saját magukat is számon kérik.

A következőkben néhány tippet olvashatsz, hogyan erősítsd alkalmazottaid elkötelezettségét és hogyan alakíts ki sikerkultúrát:

1. Ismerd saját erősségeid és gyengeségeid.

Ha másokat akarsz irányítani, először magadat kell megértened. Amikor tisztában vagy vele, milyen is vagy valójában – és hogy a viselkedésed hogyan befolyásol másokat -, akkor lehetsz képes arra, hogy elkötelezetté tégy másokat.

Tegyük fel, hogy grafikus vagy. Miért kellene a te terveidet rátenni a cég brosúráira, ha valaki más sokkal jobban el tudná végezni ezt a munkát?

Vagy például zárkózottabb típus vagy, aki nem szeret sales-es telefonhívásokat lebonyolítani az ügyfelekkel. Miért ne adnád tovább a munkát egy olyan nyitott személyiségnek, akire mindenki odafigyel, mert úgy tud kommunikálni?

Ismerned kell a saját erősségeid és gyengeségeid, és felismerni, hogy a képességeid az adott esetben értékesek-e vagy sem. Ez nyitottá is tesz, hogy más véleménnyel bíró embereket is meghallgass és meg is bízd őket valamivel.

2. Inspiráld a csapatod egy tiszta, lenyűgöző, állandó vízióval

Ahhoz, hogy elkötelezetté tedd beosztottjaid és motiváld őket a fáradhatatlan munkára egy cél elérése érdekében, először is rendelkezned kell egy tiszta és impozáns vízióval a jövőre nézve.

Mit fogtok – te és a csapatod – végül elérni? Mikorra? Mit nyertek azzal, ha a célt eléritek?

Dicséretes, hasznos, etikus, előremutató-e a cél? Mi olyan lenyűgöző benne? Mi mást ér el csapatod miközben a fő cél felé törekszik?

Az alkalmazottak elkötelezettségének maximalizálásához azt is ki kell hangsúlyoznod, mivé válnak azon a tanulási és növekedési folyamatban, ami a fő cél felé vezet. Képesnek kell lenniük jobbnak, okosabbnak, erősebbnek, értékesebbnek és magabiztosabbnak látni későbbi önmagukat. Ezen végkimenetel meghatározása úgy, hogy az érzelmileg befolyásolja a csapatod, kulcsfontosságú része kell legyen a víziódnak.

Végül, a hited a vízióban legyen megrendíthetetlen. Nemcsak azt kell elhinned, hogy ez megvalósítható, hanem hogy vonzó, nélkülözhetetlen és szükségszerű. Ezt pedig teljes bizonyossággal kell kommunikálnod. Csak ekkor tudod majd előremozdítani beosztottjaid elkötelezettségét, amire szükséged van, hogy a vízió valósággá válhasson.

3. Halld meg a lehetőségeket

Ha az alkalmazottak már elfogadták a víziót, biztosítsd, hogy meghallgatod őket. Nemcsak a gondolataikat és az ötleteiket hallgasd meg, de fontos éreztetni is velük: meghallgatják őket. Az emberek szeretik és akarják tudni, hogy valami különlegeset tesznek, és hogy a véleményük számít.

Amikor odafigyelsz rájuk, fókuszálj az adott pillanatra és légy kíváncsi más véleményekre is. Így leszel képes valóban meghallani, amit mondanak, és egy igazi dialógust létrehozni a csapatoddal – ahelyett, hogy csupán kiadnád a feladatokat, vagy elmagyaráznád a tervet.

Ez a fajta meghallgatás azt kívánja, hogy meg akard érteni, amit a másik mond. Ehhez arra van szükség, hogy ne azt lásd mi a jó és mi a rossz, hanem hogy mi az, ami lehetséges.

Mi ezt hívjuk a lehetőségek meghallásának. Ha valóban figyelsz és meghallgatsz, valamint nyitott vagy az összes ötletre és véleményre, képes leszel kialakítani új szemléletmódokat, új eredményeket és új hasznot az ötletekből, amiket hallasz – és megadni az alkalmazottaidnak a szabadságot és képességet arra, hogy ők is irányíthassák és hozzájáruljanak a Te ösvényedhez, amire egyedül sosem lennél képes.

Ez a fajta aktív részvétel fog segíteni az alkalmazottaknak egyre motiváltabbá válni, amely pedig segít valóra váltani a víziód.

4. Készítsd fel az alkalmazottaid, hogy átvehessék a vezetői szerepet

Az emberek akcióra készítése, valamint a segítség nyújtása számukra, hogy fejleszthessék saját vezetői képességeiket nemcsak azt jelenti, hogy megoszthatod a döntéshozatali feladatokat. Ezzel csapatod épülni is fog: okos, magabiztos, önirányító emberekké alakulnak, akik gyorsan tudnak reagálni a változásokra. Ez rendkívül megkönnyíti a dolgod.

A kulcsa a vezetőképzésnek a szervezeteden belül a felkészítés, a coaching. Mély meghallgatáson és okos kérdéseken keresztül segíthetsz felfedezni másoknak a saját megoldásaikat egyes problémákra és lehetőségekre.

Ahelyett, hogy mindig Te döntenél, segíts nekik fejleszteni a saját problémamegoldó-készségüket, és hogy saját megoldásokkal tudjanak előállni.

Ezzel nemcsak jobban bevonódnak a folyamatokba, de neked is több időd lesz a vízió megvalósítására koncentrálni.

5. Támogasd a folyamatos fejlődést

Ha olvastad Jack Canfield „The Succes Principles” könyvét, tudod, hogy mivel lehet buzdítani az embereket a folyamatos és véget nem érő fejlődésre. Ezt kellene neked is felhasználnod a saját csapatodban annak érdekében, hogy elkötelezetté tedd az embereid, valamint hogy átadhasd nekik a vezetés egy részét, hogy Te a saját víziódra koncentrálhass.

Ez különösen fontos a mai folyton változó világban, ahol új technológiák, gyártási technikák és marketingeszközök jönnek létre szinte minden hónapban. A fejlődés nemcsak a túlélés miatt elengedhetetlen, hanem a növekedésért is.

Találkozz és beszélj rendszeresen az alkalmazottaiddal, hogy jól ismerd erősségeiket, készségeik hiányait és érdeklődési köreiket. Bátorítsd őket, hogy tudatosan irányítsák a saját karrierjüket és fejlődésüket. Aztán segíts nekik személyes fejlődési ösvényeket kialakítani, amely hasznot hoz majd nekik, miközben a cégben betöltött értékük is nő. Biztosítsd a büdzsét és az időt arra, hogy elérhessék személyes céljaikat.

Így nemcsak önirányító emberekké válnak, akik képesek hozzájárulni a víziódhoz, hanem a hálájukat és lojalitásukat is megszerzed saját magad és a vállalat irányába is.

6. Mindig vigyázz az embereidre

Alkalmazottaid lojalitása nélkül nem fogod tudni az elkötelezettség felé terelni őket. Lojalitásukat pedig úgy tudod a leghatékonyabban megszerezni, ha érzik, mindig az ő érdekeik szerint cselekszel.

Ha következetlen a szemléletmódod vagy a stílusod, ha engeded, hogy ők igyák meg a levét egy vásárló vagy a CEO elégedetlenségének, ha úgy állítod be magad, mintha mindent te csináltál volna vagy elhanyagolod nagyközönség előtt (értsd: nemcsak négyszemközt) megünnepelni a sikereiket, amiből pedig az egész cég láthatná, hogy észre kell venni a sikereiket és hogy mennyit érnek – nem fognak benned megbízni.

Bizalom nélkül pedig nincs lojalitás (zéró a motiváció), és nem fogják a legjobbat kihozni magukból.

7. Ne félj sebezhetőnek lenni

A kulcsa, hogy öntudatos vezető légy, az elismerése, hogy hibázhatsz, hogy nem tudsz mindig mindent, észrevenni azt, hogy vannak bizonyos előítéleteid, és látni, hogy a véleményed mely esetekben van útban. Senkinek nincs meg ezekre az összes válasza, de a jó vezetők bevallják, hogy mindig tudnak újabb dolgokat tanulni. Ők buzdítják a többieket az őszinte visszajelzésekre, és komolyan is veszik ezeket.

Ha képes vagy elismerni a hibáidat, meghallani és elfogadni a kritikákat – vádaskodás nélkül -, átfordíthatóak ezek a negatívumok tanulási lehetőséggé számodra (és „tanulási pillanatokká” a csapatod számára). Nyitott és kollaboratív kultúrát alakíthatsz így ki a csapattagjaid között, a félelem nyomása nélkül, hogy mindenki tud mindent.

Ez a hitelesség és tisztaság a lehető legjobb dolog, amire egy sikerkultúrát építhetsz.

Ahhoz, hogy elkötelezettséget alakíts ki alkalmazottaidban, olyan vezetőnek kell lenned, akit megéri követni.

Azonban a kivételes vezetők sem ennek születtek. Kivételessé váltak, miközben kifejlesztettek magukban olyan egyedi attitűdöket és készségeket, amelyek tanulhatók és taníthatók is egyben.

Most már világos, miért kell olyan vezetővé válnod, akit érdemes követni?

Misner

Dr. Ivan Misner

Jack_Canfield

Jack Canfield

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: 7 Tips to Boost Employee Engagement and Create a Culture of Success)