8 tipp, hogy félelmetesen jól építs üzleti kapcsolatokat a konferenciákon

8 tipp, hogy félelmetesen jól építs üzleti kapcsolatokat a konferenciákon

Thomas Smale

 

Részvétel a digitális marketing konferenciákon egy jó út ahhoz, hogy naprakész maradj és új dolgokat tanulj az üzleted javításával kapcsolatban. Habár én nagy értéket tulajdonítok az üzleti kapcsolatoknak, előző évben felkértek, hogy beszédet mondjak a MicrConf Europe és UnGagged eseményeken. Törekedtem a kapcsolatépítésre annak ellenére, hogy befelé forduló vagyok.

Most érkeztem vissza az UnGagged Londoni konferenciájáról mint előadó és az üzleti kapcsolatépítés volt az elsődleges a listámon. Itt egy vázlat, amit követtem a hatékony kapcsolatépítés érdekében a konferencián.

1. Készíts egy listát a kilátásokról az esemény előtt.

Legyen egy listád az emberekről akikkel kapcsolatba akarsz lépni, mielőtt megérkeznél a konferencia helyszínére. Ez lehetővé tesz egy kis kutatást a potenciális találkozók előtt. Dolgok mint, kölcsönös kapcsolatok lehetősége vagy érdekességek amik megtörhetik a jeget és zökkenőmentes bemutatkozáshoz vezet.

Minden konferencia weboldalán lesz egy lista a várható előadókról és néhány még jelen levő újságíróról és médiaszemélyről. Egy másik lehetőség a részvevők keresésére, a Twitteren a konferenciával kapcsolatos hastag-ek keresése. Miután előzetesen meghatároztuk az üzleti kapcsolatokkal kapcsolatos célokat – több emberrel fogsz kapcsolatba kerülni mint ha csak ábrándoznál róla terv nélkül.

2. A helyszín ként szolgáló szállodában szállj meg.

Lehet, hogy meg tudsz spórolni pár dollárt, ha foglalsz szállást magadnak, az út túl oldalán vagy a város másik oldalán, de rengeteg értékes időt vesztesz amit üzleti kapcsolatok építésére fordíthatnál. Nem tudsz bemutatkozni vagy beszélgetni az előadások közben – ezek előtte és utána történhetnek meg.

Hagyd el szobád korán reggel és készülj fel a kapcsolatépítésre. Ne menj el az előadások után, folytasd a networking hadjáratodat. Ha oda-vissza utazol a konferencia és a szállásod között elhalasztasz rengeteg értékes kapcsolatépítési lehetőséget.

3.Vegyél részt az összes tervezett társasági eseményen.

Néhány a legjobb kapcsolatok közül a hotel bárjában születik networking események alatt – az emberek nyugodtabbak ebben a környezetben. Gurítsunk le néhány italt és ledőlnek a falak, kialakulnak a barátságok és mindenki hajlandó keveredni.

Nem tudom hangsúlyozni milyen nagy aranybánya tud lenni a hotel bárja. Muszáj ott töltened esténként a szabadidőben – még ha nem is szeretsz inni. Sok embernek lettem bemutatva és kezdtem üzleti kapcsolatokat a hotel bárjában a konferenciák alatt.

4. Gyakorold eladni magad 30 másodperc alatt.

Amikor bemutatkozol valakinek el akarod tudni mondani, hogy kivagy és mit csinálsz – de sok embernek nincs ideje és nem is akar ott állni és percekig hallgatni téged.

Készítsz egy 30 másodperces bemutatkozást. A kulcsa az, hogy érdekes legyen az nélkül, hogy túlzottal eladni akarnád magad.

Mit csinálsz? Honnan jöttél? Mi az a két érdekes és emlékezetes tény rólad? Használd ezeket, hogy elkészítsd a bemutatkozásod – legyél biztos benne, hogy világos képet adsz magadról. Ők nem fognak elfelejteni, mert a bemutatkozásod egyszerre volt okos és emlékezetes.

5. Mindig fegyverkezz fel névjegykártyákkal.

Muszáj hogy legyen mindig névjegykártya nálad  – tarts néhányat a zsebedben és a laptop táskádban. Tartanod kell néhányat a táskádban, amikor utazol a konferenciára – reptéri váró, autókölcsönző és csomag szállító helyek, mind kapcsolatépítési lehetőségek a nagy konferencia előtt.

Nem akarsz az az ember lenni, aki csak osztogatja a névjegykártyáit mindenkinek. Akkor fogok adni néhány névjegykártyát a bemutatkozás után, ha kapcsolatba akarok lépni azzal az emberrel a konferencia után is. Ha nem akkor nem pazarlom a kártyáim.

Ne azért építs azért kapcsolatot, hogy névjegykártyákat gyűjts – azért építs kapcsolatokat hogy kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatot hozz létre.

6. Tarts szemkontaktust, rázz kezet és legyél magabiztos.

Emlékezz egy dologra – nem te vagy az egyetlen, aki üzleti kapcsolatokat akar építeni. Ott lesz még néhány ember, aki ott van minden résztvevő radarján. Az első benyomás jelent mindent. Legyél biztos benne, hogy szemkontaktust tartasz a célpontoddal, mosolyogj, legyél kellemes, rázz kezet és árassz bizalmat.

Ha szégyenlős vagy, legalább tettesd, hogy jól érzed magad és élvezed.

7. Legyél jó hallgatóság, ne nagyképű és hencegő.

Amikor egy beszélgetésbe kezdesz valakivel, vagy csatlakozol egy csoportos beszélgetéshez, legyél benne biztos, hogy nem vagy nagyképű se hencegő. Ha rendszeresen részt veszel konferenciákon tudod hogy mindig van valaki akinek ez sikerül – mindig lesz egy ember aki mindenkinek elakarja mondani, hogy milyen jól megy neki és hogy a vállalatuk mennyire jó.

Mutass valódi érdeklődést mindenki iránt, akinek bemutatnak és hallgasd meg, hogy mit akarnak mondani. Minden kifizetődő üzleti kapcsolat egy valódi kapcsolatból születik – nem BS ülésen egy névjegykártya cserével.

8. Kövess utó mindenkit, akivel kapcsolatba léptél.

Amint haza érsz a konferenciáról, fel kell venned a kapcsolatot mindenkivel, akivel kialakítottál kapcsolatot. Küldj ki egy e-mailt, hogy mennyire élvezted a találkozást és egyeztess időpontot egy további megbeszélésre.

Nagyobb valószínűséggel sikerül meggyőzni őket közvetlenül a konferencia után egy telefonos megbeszélésre vagy egy találkozóra, mint hetek vagy hónapokkal később. Addig alakíts ki elkötelezettséget bennük amég élénken él a bemutatkozásod az emlékeiben.

Milyen további tippjeid vannak a hatékony üzleti kapcsolatépítésre a konferenciákon?

Oszt meg ezeket kommentben a cikk alatt.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://www.entrepreneur.com/article/246441)

Posted in Egyéb