A kapcsolat menedzsment 7 fő bűne

A kapcsolat menedzsment 7 fő bűne

Inkább másokra fókuszálj, mint magadra.

By Mike Muhney, CEO & Co-Founder VIPorbit Software International

A siker néhány eleme univerzális. Egyesek szerint egy személy értéke a kapcsolati hálójának értékével egyezik meg. Így hát nem csak vállalatvezetőknek, értékesítési vezetőknek, regionális vezetőknek érdemes a kapcsolatokban lévő értéket megérteniük. Ma már mindenki részben önálló, egy saját márkanév, még akkor is, ha egy nagy szervezetnek dolgozik.

Számtalan lehetőség kínálkozik az ismeretségi körünk bővítésére a networking eseményektől kezdve a közösségi weboldalakon át. Hogyan lehet ezekből a legtöbbet kihozni? Talán érdemes lenne onnan megközelíteni, hogy mit NE csinálj!

Ha az alábbi 7 hibát elkerülöd, könnyedén felépítheted a jó hírneved.


Büszkeség

Ha Te nem hiszel magadban, akkor ki fog? Az önreklám azonban mérsékletességet igényel. Ha túl hangosan és túl sűrűn reklámozod magad, akkor pont a várt eredmény ellenkezőjét fogod elérni, a kapcsolataid látják kárát. Az emberek a hitelességhez vonzódnak, ezért ha egy téves képet mutatsz magadról, akkor elfordulnak tőled. Ezt úgy kerülheted el, ha az eredményeidről beszélsz, ám másokat helyezel a középpontba, akik az eredményeid elérésében közreműködtek. Ezzel a módszerrel messze túlnyúlhatsz a meglévő kapcsolati hálódon.


Kapzsiság

Ha a problémád csak Téged érint, ha az csak a Te problémád, akkor másoknak miért kellene azzal foglalkoznia? Ám amikor mások problémáira keresel megoldást, amikor kitűnő munkát végzel, akkor mások azt örömmel viszonozzák. Az üzeneted és ajánlatod ezért a hallgatóságodnak megfelelően célozd, hozzájuk szólj, és ne arról beszélj, amit el akarsz adni, amit reklámozni szeretnél.


Epekedés

Ha túlságosan vágyakozol mások figyelme után, akkor az egyébként profi törekvéseid ellenére is amatőr benyomást kelthetsz. Ez a vágyakozó gondolat nem vezet jóra. Csak azért tenni valamit, hogy a szívességet a másik viszonozza, roppant veszélyes. Gondold át a motivációdat, nem kényszeríthetsz senkit sem arra, hogy viszonozza, amit tettél. Tedd meg, amit ígértél, küldd el, amit mondtál, hogy küldesz, és hagyd, hogy a többi történjen a maga útján, természetesen.


Düh

Ha egy üzenetet szarkasztikusan fordítasz le magadnak, vagy ha egy rövid levélben a dühöt, mérges reakciót véled felfedezni, akkor késztetést érezhetsz arra, hogy ennek szellemében reagálj. A mosoly és a nevetés felmérhetetlen pozitív erőt és örökké bővülő lehetőségeket rejtenek, ahogy az udvariatlanság épp az ellenkezőjét. Gondold át a kommunikációdat. Dühből reagálni bármire tönkreteheti a hírneved és a kapcsolataidat.


Falánkság

Ha tömeges üzeneteket küldesz azért, hogy időt spórolj meg, miközben túl sok információt zúdítasz másokra, akkor azt kockáztatod, hogy komolyan vegyenek. A tömeges kommunikációnak pont ellentéte a személyes. Küzd le a csoportos kommunikáció iránti vonzalmadat és inkább a személyességre törekedj.


Irigység

Ha magadat úgy építed fel, hogy közben másokat háttérbe szorítasz, akkor a rivaldafény iránti vágyakozásod idővel vissza fog ütni. Ne azzal foglalkozz, hogy másoknak mijük van, vagy milyen kapcsolatokra tettek szert. A kapcsolati céljaidat az alapján határozd meg, hogy Te mit tudsz kínálni az ismerőseidnek, és nem az alapján, hogy mire tudsz szert tenni általuk. A kapzsiság ellen úgy tehetsz, hogy őszintén gratulálsz másoknak az eredményeikhez ahelyett, hogy azon mérgelődsz Te mit nem értél még el.


Lustaság

Ha egykedvű vagy, fel kell ráznod magad, lehet, hogy több módon is. A motiváció és az értelmes kapcsolatok építésének hiánya visszafejlődéshez vezet. Légy proaktív, tervezz rendszeres kommunikációt. Robotolásnak tűnhet eleinte, mint minden, ami az életmód változtatással jár, de a pozitív hatásai miatt megéri az idő- és energia befektetést.


Mi az ellenszer?

Bármely fenti bűnbe könnyű esni, de ugyanígy könnyű elkerülni is azokat. Ugyanakkor tudatosságot, elkötelezett cselekvést és a másik félre való figyelmet igényel.

Ugyanakkor a személyes márkád épülésének múlik mindezen. Jó, ha tudod, semmi haszna nincs annak, ha nem vagy kedvelhető. Éppen ezért az igazi ellenszer nem más, mint kedvesnek lenni az emberekhez, folyamatosan. Egyes kapcsolati szakértők szerint önmagában az, hogy kedvesek vagyunk, 30-40 százalékkal megemelheti a sikeresség valószínűségét azon cégekkel szemben, akik nem kedvesek.

Az igazi kapcsolatépítési siker azonban többet kíván, mint szimplán elkerülni a networking bűnöket. Ha a kapcsolataidat gondosan ápolod, óvatosan kommunikálsz, betartod, amit ígértél, akkor a hírneved olyan ajtókat nyithat meg, amelyek egyébként zárva maradtak volna.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://successnet.czcommunity.com/to-the-next-level/22758/22758/)

Posted in Egyéb