A karizmatikus emberek 17 szokása

A karizmatikus emberek 17 szokása

Minden azzal kezdődik, mit mondasz
– és hogy tudod, mit ne mondj

 

Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik bárkit képesek megnyerni maguknak. Nehéz meghatározni, mitől karizmatikusak, ám egy biztos: mindenkit képesek elvarázsolni.

A kérdés, hogyan csinálják? Két eshetőség létezik: vagy veleszületett adottságuk, vagy képesek megtanulni, mivel tudnak igazán jók lenni, és mindezt integrálják a hétköznapjaikba.

Ezen szokások közé tartoznak bizonyos verbális eszközök, amelyekkel mások felé kommunikálnak. Összegyűjtöttünk néhány fontos szokást, amely az igazán karizmatikus, rokonszenves embereket jellemzi:

1. Udvariasan viselkednek, amikor csak lehet

A „kérem” és „köszönöm” kifejezések használata szükségtelennek tűnhet néhány szituációban, ám ezek a szavak felbecsülhetetlen értékkel bírnak, ha szimpatikus szeretnél lenni. Remek példa erre az alábbi videó. Nézd meg ezt a végletekig udvarias, bűnbánó fegyveres rablót. Mondd, hogy nem érzel iránta rokonszenvet… Még akkor is, ha tudod, hogy valami rosszat tett éppen.

2. Méltányolják a kisebb szívességeket

Egy „szívesen” szó többet jelent, mint gondolnád. A szerethető emberekről általában elmondható, hogy nagyra becsülik, ha megköszönik nekik a fáradságukat, munkájukat. Mindezt pedig viszonozzák is neked.

3. Sokatmondóan dicsérnek

És itt a „sokatmondó” szón van a hangsúly. A karizmatikus emberek őszintén bókolnak, és soha nem szégyellnek megdicsérni másokat. Ha valaki dicséretet érdemel, akkor azt egyszerűen kimondják.

4. Őszinte együttérzést fejeznek ki

Olyan kifejezéseket használnak, mint „erre biztosan te is büszke vagy” vagy „el tudom képzelni, milyen dühös vagy most”. Ezzel jelzik a másik ember felé, hogy megértik a problémájukat. Titkon pedig mindenki arra vágyik, hogy megértsék.

5. Hasznos információkat osztanak meg másokkal

Néhányan szeretnek információt felhalmozni maguknál, mert úgy gondolják, sokkal befolyásosabbak lesznek ezzel. Ne légy ilyen ember! Fontos azonban tudni, hogy az információ és a pletyka között van különbség.

6. Felajánlják a segítségüket

Egyesek közülünk igenis segíteni akarnak a társadalmunkon, ám sok esetben nem tudják, hogyan kellene ennek nekiállni. A rokonszenves emberek megoldása erre: egyszerűen körülnéznek, hol segíthetnének – családjukban, környezetükben, és a hétköznapi élet apró mozzanataiban is – nap, mint nap.

7. Magabiztosan kommunikálnak

Soha nem kérkednek vagy hencegnek. Ám amikor szembe találják magukat egy kihívásokkal teli szituációval – főként, ha ez mások életét is befolyásolja – higgadtan és magabiztosan közelítik meg azt.

8. Neveket és rangokat használnak, ezáltal tiszteletet mutatnak mások iránt

Emlékeznek mások nevére és rangjára is. A kommunikáció során a nevükön szólítják a partnereiket, ami nagyon imponáló a beszélgetőtársaknak. És ha valaki kemény munkával megszerezte például a doktori címet, akkor igenis doktornak szólítják.

9. Bizalmat fektetnek másokba

„Hiszek benned!” A korábbi főnököm mesélt arról, hogy apró biztató szavak a korábbi főszerkesztőjétől mennyiben segítettek neki, hogy elhiggye, ő is lehet jó újságíró. Az emberek, ha biztatják őket, valóban elkezdenek bízni magukban és abban az emberben is, akitől a bátorítás érkezik.

10. Emlékeznek rá, hogy egy csapat tagjai

A bajtársiasság segít minden nehéz szituációt leküzdeni, vagy legalábbis elviselhetőbbé tenni. A jó humorérzék pedig még szórakoztatóvá is változtathatja a helyzetet. A karizmatikus emberek emlékeztetik a csoport tagjait arra, hogy csapatban könnyebben le tudják győzni a problémákat, és keményen küzdenek a közös célok eléréséért.

11. Segítenek másoknak a kapcsolatépítésben

„Be szeretnélek mutatni valakinek…” – a szerethető emberek egyik legfontosabb használt mondata. Akinek karizmatikus személyisége van, nemcsak saját kapcsolati hálójának bővítésével törődik, hanem szívesen segít a tiédet is építgetni.

12. Tudják, mikor jön el az ő idejük

A rokonszenves emberek nem restek felállni, ha épp rájuk esik a sor – legyen itt szó izgalmas, élvezetes tevékenységről vagy épp felelősségvállalásról. Más szóval, szívesen veszik a dicséretet és elismerést, de azt is tudják, mikor jönnek ők az ebéd fizetésével.

13. Engedik, hogy mások meghozzák a saját döntéseiket

Az igazán szerethető embereknek határozott véleményük van mindenről, ám tudják és elismerik, hogy mások eltérően gondolkodhatnak. A karizmatikus vezetők nem félnek feladatokat bízni másokra, és hagyni őket, hogy a rájuk kiszabott munkát önállóan elvégezzék.

14. Figyelnek rád

Az igazi karizmatikus emberek őszintén és aktívan képesek rád figyelni. Elmondhatod nekik a véleményedet, a történetedet, kérheted a tanácsaikat – ők érdeklődő kérdésekkel és javaslatokkal reagálnak. Mindenki számára nagy érték az idő, ám ezek az emberek hajlandóak neked is áldozni ebből az értékből.

15. Felelősséget vállalnak

Ha valami az ő feladatuk vagy hibájuk, felvállalják. Képesek az irányításuk alatt tartani az elvégzendő teendőiket. Nem csoda, hogy a megbízható emberek különösen rokonszenvesek.

16. Ha támogatnak valakit, azt hangoztatják is

Értékeljük azokat az embereket, akik kiállnak mellettünk és tudatják is velünk, hogy támogatnak minket. Gondolj egy szituációra, amikor valaki a te hátad mögött állt és emlékezz vissza: akkor, abban a pillanatban biztosan nagyon szimpatikusnak találtad az illetőt.

17. Megkérdezik, „miért nem?”

A rokonszenves emberek gyakran álmodozók, optimisták, tettre készek. Robert F. Kennedy azt mondta: „Az emberek ránéznek valamire a maga valójában, és azt kérdezik „miért?”. Én olyan dolgokról álmodozom, amik nem léteznek, és azt kérdezem, „miért nem?”.”

Te kiegészítenéd valamivel a listát?

Bill Murphy Jr.
Az Inc.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: 17 Verbal Habits of Highly Likable People)