A mennyiség jó, de a minőség a király

A mennyiség jó, de a minőség a király

Az egyik legnagyobb félreértés a networking kapcsán amivel találkoztam, nagyban hasonlít az “all you can eat” éttermi akciókra. Mindent meg akarunk enni. Más szóval, az emberek elmennek egy eseményre azzal a céllal, hogy mindenkivel találkozzanak a teremben, majd a sikerüket az alapján ítélik meg, hogy mennyi névjegykártyát sikerült begyűjteniük. Ugyan látok egy felszínes logikát ebben, azonban van egy végzetes probléma ezzel a gondolkodásmóddal: azt feltételezi, hogy minél több emberrel találkozol az eseményen, annál sikeresebbek az erőfeszítéseid az üzleti kapcsolatépítés terén  – márpedig ez egyszerűen nem igaz. Ehelyett a minőségi kapcsolatok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint a kapcsolatok mennyisége.

Az üzletemberek számára, akiknek ismeretlen az üzleti ajánlások rendszere, néha elfeledkeznek arról a tényről, hogy a networking  egy eszköze – és nem maga a célja – az üzletfejlesztési tevékenységüknek. Részt vesznek három, négy akár öt eseményen is egy héten, új üzletek reményében. A megjósolható eredmény az, hogy olyan elfoglaltak lesznek az új emberekkel való találkozások miatt, hogy nem lesz idejük ápolni kapcsolataikat – és hogyan várhatnának valakitől új üzletet, akivel még csak most találkoztak? Mint ahogy az egyik ilyen szerencsétlenül járt üzletember megjegyezte nekem: „Úgy érzem, hogy mindig üzletelek, de alig valósítok meg bármit is.”

Természetesen egyetértek azzal, hogy az új emberekkel való találkozás szerves része a networkingnek, de fontos emlékezni rá, miért is csináljuk elsősorban: azért, hogy fejlesszük szakmai kapcsolatainkat másokkal, idővel elmélyítsük ezeket a kapcsolatokat és olyan bizalmi viszonyt hozzunk létre, ami  végül kölcsönösen előnyös mindkét fél számára.

Amikor valakivel először találkozunk, a potenciálisan kialakítható kapcsolat lehetőségére kell fókuszálnunk. Akármilyen nehéz is legyen, el kell nyomni az üzleti reflexeid, ezen a ponton ugyanis nem lehet az a célod, hogy eladd  a szolgáltatásaidat, vagy a vállalkozásodat reklámozd. Azért vagy ott, hogy megismerj egy új embert. Az egyik barátom elmesélte, amit az apja mondogatott mindig: „A barátoknak nem kell eladnod.” Ez egy tökéletes tanács, amikor új emberekkel kerülünk kapcsolatba.

Mindez nyilván nem az jelenti, hogy sosem fogsz eladni semmit azoknak az embereknek, akikkel networking kapcsán találkoztál, csak azt jelenti, hogy másik megközelítést kell alkalmaznod. A networking nem az üzletkötésről vagy a rengeteg találkozóról szól folyton új emberekkel, hanem a kapcsolatok fejlesztéséről szól, amik a jövőben üzletet eredményezhetnek. Amint ezt megérted, ki fogsz tűnni a tömegből.

Ha profi módon építesz üzleti kapcsolatokat, és az új kapcsolataidat jövőbeli üzleti partnerekként kezeled, teljesen meg fog szűnni számodra mindenféle verseny azokkal, akik úgy érzik, hogy annyi emberrel kell találkozniuk, amennyivel csak tudnak. Miért? Mert amikor visszahívod valamelyik kapcsolatodat, ők tényleg emlékezni fognak arra, hogy ki vagy, és készek lesznek újra találkozni veled.

Misner

Dr. Ivan Misner

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Quantity Is Fine, But Quality Is King)