A networking lehetőség, amiről megfeledkezünk

A networking lehetőség, amiről megfeledkezünk

Főiskolás éveim alatt édesanyám mással sem traktált, minthogy ismerkedjek, építsek kapcsolatokat. „Aha, hát persze…” – válaszoltam többnyire, miközben forgattam a szemem. Mit is tudhatna ő az állásszerzésről a mai közösségi média korszakban?

Immár 3 évvel a főiskola után – kissé kelletlenül – de be kell ismernem, 10-ből 9 esetben tényleg az a kulcs, hogy kit ismersz. Az összes fura öregdiák kapcsolati esemény, információs találkozók, összejövetelek vagy épp emailek a végén mégiscsak kifizetődnek. (Anyu, már megint igazad volt!)

Magyarul, ha kapcsolatokat építesz, akkor garantáltan jó úton jársz – teljesen függetlenül attól, hogy igazából milyen úton is vagy és hova szeretnél eljutni. Ám bármibe lefogadom, hogy nem feded le az összes lehetséges területet, ahol tudatosan építhetnéd kapcsolataid. Van egy különösen egyértelmű helyszín, amelyre valószínűleg egyáltalán nem gondolsz: a jelenlegi munkahelyed!

De miért is lenne hasznos egy személyes beszélgetés a jelenlegi munkatársaiddal, hacsak nem az előléptetési lehetőségekről van szó? Nos, két fontos okból is.

Bővíted a kapcsolati hálódat – különösebb erőfeszítés nélkül

Jelenleg a kollégáid többsége – kivéve persze azokat, akik oly szerencsések, hogy a barátaiddá válhattak – nem többek puszta munkatársaknál. Az egyetlen ok amiért kapcsolatba lépsz velük nem más, mint a munka.
Ám akárcsak Te, minden bizonnyal nekik is volt korábbi munkahelyük és van egy komoly kapcsolati hálójuk, aminek Te is részese lehetnél.

Amikor nyitottá válsz a kollégára az IT osztályról, akkor ezzel nyitsz az ő kapcsolati tőkéje felé is. Ez magába foglalhat korábbi munkatársakat, személyeket akiket önkéntes munka során ismert meg, vagy barátokat, akiket a focicsapatából ismer. Nem is beszélve a családjáról és egy rakás egyéb emberről, akiket élete során megismert.
Szóval ha iszol egy kávét vele munka közben, akkor nemcsak többet tudsz meg a munkájáról, de egyben bővíted is a kapcsolati hálódat. Lehet, hogy ez most rövidtávon nem hasznos (hacsak nem kerültök egymáshoz közel), de két munkahellyel később már nagy valószínűséggel az lesz.

Vegyünk például engem: amikor gyakornokként dolgoztam, csakúgy mellékesen megemlítettem a főnökömnek, hogy most ismerkedem a life coaching területével és szeretnék többet megtudni erről a területről. Fogalmam sem volt róla, hogy a nagynénje és az egyik közeli barátja is ezzel foglalkoznak. Mindkettőjükkel összekötött. Igaz, most 3 évvel később nem foglalkozom professzionális szinten ezzel a dologgal, de ha úgy döntenék, hogy ilyen irányban folytatom a karrierem, akkor lenne két kapcsolatom is, akikhez fordulhatnék.

Hasznosabbá teszed magad a jelenlegi munkahelyeden

A networking nem csak arról szól, hogy miként szerzed meg a következő munkahelyed, vagy üzletet. Természetesen ezekben is roppant hasznos lehet, különösen ha Te vagy a 300 pályázó közül az egyik. Ám ugyanannyira hasznos lehet a jelenlegi pozíciódban is.

Nagyszerű módja új képességek elsajátításának, a meglévőek fejlesztésének, vagy épp az érdeklődési területeid jobb megismerésének – miközben a munkahelyeden is egyre jobb híred lesz. Amikor foglalkozol azzal, hogy megismered a többi osztály működését, napi tevékenységeiket, akkor könnyebben észreveszed a betöltendő lukakat, megoldandó feladatokat, amikre a képességeidet használni tudod.

Ez természetesen a másik irányba is működik. Amikor foglalkozol azzal, hogy megismerj másokat, akkor ők is megismerik a Te képességeidet, érdeklődési területeidet. Így hát amikor segítségre lesz szükségük ahol a Te képességeidre van szükség, vagy ismernek egy másik osztályt, ami olyan feladattal küzd, amire Te jelentheted a megoldást, akkor hozzád fordulhatnak, vagy Téged javasolhatnak a feladatra. Ahogy sejted, minél sokoldalúbbnak bizonyulsz, annál nagyobb elismerésre teszel szert az irodában, mint olyan valaki, aki nyitott és megoldás-orientált. Ez kifejezetten hasznos, különösen a féléves vagy éves értékelések – és előléptetések kapcsán.

A személyes példámnál talán nem is kell jobbat keresni. Imádok írni, a munkám többnyire mégis számolásból és PowerPoint prezentációk összeállításából áll. Miután egyszer egy másik osztály vezetőjével kávéztam és elmeséltem neki ezt, nem sokkal később megkeresett és segítséget kért egy termékhez kapcsolódó szövegírás kapcsán. Ha nem tudta volna, hogy szeretnék többet foglalkozni szövegírással, nem kaptam volna meg ezt a lehetőséget. És e tapasztalat nélkül pedig később nem mertem volna pályázni a The Muse szerkesztői gyakornoki pozíciójába. (A „The Muse” egy az Egyesült Államokban ismert és jelentős munkaerő-közvetítő cég.)

Úgyhogy amikor legközelebb van egy kis üres hely a naptáradban, akkor keress valakit az irodában aki ráér egy kávéra vagy közös ebédre és ismerd meg jobban. Tudd meg, mivel foglalkozik, milyen feladatai vannak és hol dolgozott korábban. Mi a legrosszabb ami történhet? Lesz egy újabb kedves ismerős arc az irodában. Mi jó sülhet ki belőle? Erről szólt ez a cikk…

 

The Muse

A “The Muse” csapata

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: The super obvious networking opportunity you may be overlooking)