A stressz szó szerint csökkenti az agyi működésed – 7 mód, hogy ezt megfordítsd

A stressz szó szerint csökkenti az agyi működésed
7 mód, hogyan fordítsd meg

Köztudott, hogy a stresszes időszakoknak komoly érzelmi, sőt fizikai következményei vannak. Miért jelent hát akkora gondot az, hogy csökkentsük a stressz-szintünket és tökéletesítsük az életünket?

A Yale Egyetem kutatói végre megtalálták erre a választ. Arra jutottak, hogy a stressz csökkenti a szürkeállományt az önkontrollért felelős agyi területeken.

Így ha stressz ér, a jövőbeni hasonló akadályokat nehezebben fogod venni, mert egyszerűen romlanak azon képességeid, amelyek segítenének megoldani a szituációt, kezelni a stresszt és elkerülni, hogy a dolgok irányítása kiessen a kezeid közül. Ez egy ördögi kör.

De ne csüggedj, a stressz szinted csökkentése nem lehetetlen vállalkozás. Annyit kell tenned, hogy a stressz csökkentését nagyobb prioritásként kezeled, hogy visszafordítsd a folyamatot. Minél hamarabb nekilátsz a hatékony stressz-kezelésnek, annál könnyebb lesz elkerülni a jövőbeni váratlan stressz okozta károkat.

Szerencsére az agy formálhatósága lehetővé teszi a változtatást és a károsodott részek újjáépítését, amennyiben új viselkedésfajtákat követsz. Tehát ha egészséges, stresszmentesítő technikákat kezdesz alkalmazni, az agyadat trenírozod, így hatékonyabban fogod tudni kezelni a stresszt és csökkented a lehetőségét annak, hogy ez a jövőben negatívan hasson rád.

A következőkben hét stratégiáról olvashatsz, amelyek segítenek helyreállítani az agyad működését és korlátok közt tartani a stressz szinted.

  1. Mondj nemet!

Egy a san francisco-i California Egyetemen végzett kutatás azt mutatja, hogy minél nehezebben mondasz nemet, annál hajlamosabb vagy stresszelni, kiégni, vagy akár depresszióba esni. Nemet mondani sokak számára tényleg nagy kihívás. A „nem” egy erőteljes szó, amelynek használatától nem kell félned. Ha nemet kell mondanod, kerüld el a „nem hiszem, hogy meg tudom csinálni”, vagy „nem vagyok benne biztos” mondatokat. Amikor nemet mondasz egy új kötelességvállalásra, a régieket tiszteled meg vele, és lehetőséget teremtesz magadnak azok sikeres teljesítésére.

  1. Csatlakozz le!

A modern technológiák lehetővé teszik a folyamatos kommunikációt, és sokan elvárják, hogy 24/7 elérhető legyél. Hihetetlenül nehéz élvezni egy stresszmentes, munkán kívüli pillanatot, amikor egy email – amely megváltoztatja a gondolatmeneted és a munkára tereli a figyelmed (értsd úgy, stresszessé tesz), – bármelyik pillanatban akár a telefonodra is érkezhet.

Rendszeresen időt szánni arra, hogy elszakadj a mókuskeréktől, segíteni fog korlátozni a stresszt és a pillanatnak élni. Ha 24/7-ben elérhető vagy, folyamatosan stresszkeltő hatásoknak teszed ki magad. Mi a megoldás? Kényszerítsd magad, hogy offline legyél – sőt, kapcsold ki a telefonod! Ezzel fellélegezhet a tested és lelked, és el sem hiszed, hogy egy email-mentes hétvége mennyivel csökkenti a stressz szintedet.

Ha túl nagy kihívás a hétköznapi estéken elszakadnod a munkahellyel kapcsolatos kommunikációtól, próbáld ki csak a hétvégét. Válassz ki olyan időblokkokat, amikor offline vagy. Meg fogsz lepődni, mennyire frissítőek ezek a szünetek, és hogyan csökkentik a stresszt, miközben szellemi töltöttséget adnak a hétköznapokra.

Ha aggódsz ennek káros következményei miatt, először olyan időszakokban próbáld, amikor a legkevésbé releváns, hogy keresni fognak – például vasárnap reggel. Minél jobban hozzászoksz ehhez – és nemcsak te, hanem a munkatársaid is látják és megszokják, hogy kevesebb időt töltesz online – fokozatosan növekedhet majd a technológiától „távol” töltött időd.

  1. Hatástalanítsd az ártó embereket!

Nehéz természetű emberekkel foglalkozni frusztráló, kimerítő és kiemelkedően stresszes. Úgy tudod a velük való viszonyt kordában tartani, ha az érzéseidet magadban tartod. Ha szembe kell szállnod velük, közelítsd meg racionálisan a szituációt. Azonosítsd be a saját érzelmeidet, és ne engedd, hogy a hirtelen haragod vagy frusztrációd káoszhoz vezessen. Valamint, fontold meg a másik fél álláspontját és perspektíváját is, hogy megoldást és közös alapot találjatok. Még ha teljesen félresiklanak is a dolgok, kételkedve tekints az ártó személyre és ne hagyd, hogy lehúzzon.

  1. Ne tarts haragot!

A negatív érzelmek, amelyeket a haragtartás okoz, tulajdonképpen a stresszre adott válaszok. Csak gondolj a „harcolj, vagy menekülj” túlélő mechanizmusra, amely vagy felállít és harcra késztet, vagy elfutásra, amikor egy veszéllyel találod szemben magad. Ha egy adott pillanatban a veszély fenyeget, akkor a reakció elengedhetetlen a túléléshez. Ám amikor egy múltbéli veszélyről van szó, ha fenntartjuk magunkban a stresszes állapotot, az megbosszulja magát és idővel pusztító egészségügyi következményei lehetnek. Az Emory Egyetem kutatói kiderítették, hogy stressz magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet. Amikor haragot tartasz, azt jelenti, hogy a stresszt is megtartod. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, hogy ez káros és teljes mértékben el is kerülik ezt. Tehát ha elengeded a haragot, nemcsak azonnal jobban fogod érezni magad, hanem az egészséged is javul.

  1. Légy tudatos!

A tudatosság egy egyszerű, kutatásokkal is alátámasztott meditációs forma, amely hatékony módja, hogy kordában tartsd az engedetlen, problémás gondolatokat és magatartásformákat. Azok az emberek, akik tudatosak, sokkal fókuszáltabbak még akkor is, amikor nem „meditálnak”. Ez egy kiváló technika a stressz csökkentésére, mert mérsékli az érzést, hogy nem te irányítod a dolgaid. A tudatosság lényegében megállítja az egyik dologról a másikra ugráló gondolataid, így távol tart a negatív képzetektől is. Mindent összevetve egy jó módszer, hogy nyugalmasan és produktívan vészeld át a zsúfolt napjaid.

  1. Gondolkozz távlatokban

Az aggodalmaink gyakran jönnek az események eltorzult észleléséből. Ezért mielőtt elkezdenél túl sokat agyalni azon, mit mondott a főnököd a legutóbbi meetingen, szánj rá egy percet, hogy távlatokból tekints a szituációra. Amennyiben nem vagy biztos benne, mikor kell ezt tenned, próbálj támpontokat keresni, amelyek bizonyítják, hogy az aggodalmaid nem arányosak a stresszt okozó dolog nagyságával. Ha állandóan azt hajtogatod, hogy „minden rosszul fog sikerülni” és „semmi sem működik jól”, akkor újra kell értelmezned a szituációt. A jó módszer, hogy javíts ezen az eredménytelen gondolatmeneten, ha listába szeded a valóban nem működő dolgokat. Legtöbbször végül csak egy vagy két dolgot fogsz tudni összegyűjteni – és nem mindent. A kulcs a nyugalmad megőrzéséhez, hogy tudod, az érzelmeid sokszor felnagyítják a problémát, pedig a stresszfaktor önmagában sokkal kisebb kiterjedésű gondot jelentene.

  1. Kérj segítséget!

Csábító, ám mégsem hatékony, ha megkísérelsz mindennel egyedül megbirkózni. A nyugodt és produktív munkához fel kell ismerned a gyengeségeid és segítséget kell kérned, amikor szükséged van rá. Tehát ha túlságosan el vagy havazva, nyugodtan támaszkodj másokra.

Mindenki ismer valakit a munkahelyén és/vagy azon kívül, aki hajlandó segíteni, ha egy problémás helyzetről van szó. Vedd észre ezeket az embereket a környezetedben és kérj tőlük segítséget, ha szükséged van rá. Egy olyan egyszerű dolog is, mint például az aggodalmaidról beszélni, ki fog emelni félelmeidből és a stresszes közegből, így segít egy más perspektívából szemlélni a szituációt. Legtöbbször a külső szemlélődők könnyebben tudnak megoldást találni a problémádra, hiszen ők érzelmileg nem érintettek. Hozzájuk fordulva enyhül az idegességed és erősödnek a kapcsolataid azokkal, akikben megbízol.

Összegezve

Amilyen egyszerűnek tűnnek ezek a stratégiák, olyan nehéz lehet őket elkezdeni alkalmazni, amikor a fejed tele van gondokkal és stresszel. Amikor legközelebb őrülten zúg a fejed, kényszerítsd magad a használatukra, és meglátod, hamarosan learathatod majd a jól működő stressz-menedzsment gyümölcsét.

Travis Bradberry
Vállalkozó, az Entrepreneur.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Stress Literally Shrinks Your Brain. Here Are 7 Ways To Reverse This Effect.)