Állíts fontossági sorrendet a „Hármas szabályával”!

Állíts fontossági sorrendet a „Hármas szabályával”!

Brian Tracy

Nehézséget jelent a fontossági sorrendet meghatározni a feladataid között? Többé már nem! Csak kövesd a „Hármas szabályát” és töltsd azzal az időd, ami valóban számít.

Nem számít, hogy hány különböző dolgot kell egy héten vagy egy hónapban elvégezned, mindössze három olyan aktivitás van, ami az üzleti hozzájárulásod 90 százalékáért felel. Ez a „Hármas szabálya”.

Írj egy listát

Ha írsz egy listát mindarról, amit egy hónapban el kell végezned, akkor 20, 30 vagy akár 40 különböző teendő és feladat vár rád. Ám ha tüzetesen átvizsgálod a listád, akkor azt fogod tapasztalni, hogy mindössze 3 elem felelős az eredményed 90 százalékáért.

A három mágikus kérdés

De hogyan határozd meg a „bűvös hármast”? Egyszerűen. Írj egy listát az összes teendődről a hónap első napjától kezdve az utolsóig, végül az egész évedre vonatkozóan. Aztán tedd fel magadnak az alábbi három kérdést:

1) Ha egész nap csak egy tevékenységgel foglalkozhatnál, ami a legnagyobb mértékben járul hozzá a vállalkozásodhoz, mi lenne az?

Ez a legfontosabb feladatod, ami a legtöbbet teszi hozzá az üzletedhez. Valószínűleg ki fog tűnni a listádból és egyértelmű lesz számodra, ahogy másoknak is körülötted. Karikázd be ezt a feladatot.
2) Ha csak két dolgot csinálhatnék, mi lenne az a második tevékenység, ami a legtöbbet adna hozzá az üzleti eredményemhez?

Valószínűleg ez is ki fog ugrani a listából. Lehet, hogy picit többet kell rajta gondolkodnod, de általában elég egyértelmű.

3) Ha csak három dologgal foglalkozhatnék, melyik harmadik tevékenység számítana a leginkább?

Ez a három tevékenység hozza szinte az összes eredményed. Éppen ezért ezen tevékenységek elkezdése és befejezése fontosabb minden másnál, amit csinálhatsz.

Ne vesztegesd az idődet

Fontos tipp: Ha nem tudod a válaszokat a fenti kérdésre, akkor komoly bajban vagy. Az a veszély fenyeget, hogy vesztegeted az idődet és az életedet. Valószínűleg kevésbé fontos vagy egyáltalán semmilyen jelentőséggel nem bíró feladatokkal töltöd az idődet.

Amint felismerted azt a 3 tevékenységet, ami az eredményeid 90 százalékát hozza, minden más feladat jelentősége csökkenni fog, a súlyuknak megfelelően. Ezen feladatokat delegálhatod, elhalaszthatod, vagy eliminálhatod. Ha pontosan tudod, hogy min dolgozol, azzal mekkora üzleti értéket állítasz elő, akkor az időd beosztása könnyű lesz.

Cselekedj!

Ha valamiért bizonytalan vagy abban, hogy mi a három legfontosabb feladatod, akkor kérdezd meg a főnököd, a kollégád vagy a párod. Más szavakkal, kérdezz meg akárkit, akit kell. Muszáj ismerned a választ a „Hármas szabályára”.

Mielőtt nekilátsz a munkának, írj egy listát. Válaszd ki a legfontosabb feladatot és kezdj el azon dolgozni egészen addig, amíg nem végeztél vele. A hatékony időbeosztás ugyanis nem más, mint meghatározni a legfontosabb feladataid és kizárólag azokkal foglalkozni.

Forrás: http://successnet.czcommunity.com/words-of-wisdom/prioritize-with-the-rule-of-three/23702/

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

Posted in Egyéb