Az időpazarlás kiküszöbölése az értékesítésben

Az időpazarlás kiküszöbölése az értékesítésben

8 javaslat, hogy a legtöbbet hozzuk ki az időnkből.

Brian Tracy

 

Az értékesítés során az első jelentős időpazarlás a halogatás. Mindenki szeret halogatni. Mindig túl sok a teendőnk és túl kevés az időnk. Márpedig a különbség a siker és bukás között az az elhatározása embereknek, hogy mit tesznek félre. A vesztesek a fontos dolgokat halogatják, amik változást hozhatnának az életükbe. A győztesek a kevésbé értékes tevékenységeket teszik félre.

1. Hagyja abba az időpazarlást

Robert Half szerint a munkaidő fele, szinte minden szakterületen, kárba vész. A legtöbb elvesztegetett időt a kávészünetek, telefonhívások és személyes ügyek, vagy olyan további fölösleges tevékenységek jelentik, amelyek nem járulnak hozzá a munkához.

2. A halogatás felszámolása

A legjobb út a halogatás felszámoláshoz, ha minden napot előre megtervez. Prioritásokat állít fel a tevékenységei kapcsán, és olyan korán teszi meg az első értékesítéssel kapcsolatos telefonhívását amennyire csak lehet. Keljen fel és induljon. Amikor gyorsan beindít egy munkanapot azzal, hogy valami fontosat csinál, olyan korán, amennyire csak lehetséges, akkor sokkal magasabb szinten és eredményesebben fog teljesíteni az egész nap során.

3. A befejezetlen értékesítés

Egy másik jelentős időpazarlás a befejezetlen értékesítési hívások, amelyek megkövetelik a visszahívást, vagy további lépéseket. Ez akkor fordul elő, amikor nem elég felkészült. Nincs kész a prezentációja vagy nincs meg minden anyag amire szükség van. Ugyanebbe a hibába esik, amikor egy ügyféllel van, és hiányzik a megfelelő rendelési nyomtatvány vagy más eszközök, amelyek ahhoz kellenének, hogy lezárja az értékesítést. Így kénytelen egy újabb időpontot egyeztetni – ám erre gyakorta már nem kerül, kerülhet sor.

4. Pontatlanságok és hiányosságok

Akkor is az idejét pazarolja, amikor egy potenciális ügyféllel találkozik, de nincsen a szükséges információk birtokában. Ha rosszak a tények, rosszak a számok, vagy rossz a specifikáció, akkor félreérti az ügyfél céljait és olyan ajánlatot tesz, amely nem oldja meg a problémáját.

5. A termékismeret hiánya

Ez a gyengeség sok óra kemény munkába kerülhet. Ráadásul azt mutatja, hogy nem érdekli a termék vagy szolgáltatás, amit kínál. Ez szinte kizárólag a lustaságnak “köszönhető”, ám szerencsére könnyű orvosolni, mindössze időre és tanulásra van hozzá szükség.

6. Gyenge felkészülés

Az értékesítésben a felkészültség különbözteti meg a juhászt a birkáktól. A legjobb értékesítő időt szán a felkészülésre. Szorgalmasan tanulmányoz minden adatot a termékéről és szolgáltatásáról. Folyamatosan ismétel, tanul, jegyzeteket készít. Felkészül, hogy soha senki ne tudjon olyat kérdezni tőle, amire nem tud intelligens és teljes választ adni.

7. Meg nem erősített találkozók

Itt egy gyakori forgatókönyv. Az értékesítő átszeli a város, hogy találkozzon az ügyféllel egy megbeszélésre. Előre megbeszélték, így mindennek a tervek szerint kell történnie! Vagy mégsem? Mert amikor az értékesítő odaér, az ügyfélét elhívták a városból, egy másik találkozón van, vagy valamilyen egyéb okból nem tud megjelenni. Az eredmény: az egész utazás fölösleges volt, az irodába való visszatérés idejével együtt. Az értékesítő elvesztegetheti akár a fél napját is, csak mert nem erősítették meg a találkozót.

8. Cselekvési javaslat

Tervezzen meg minden napot előre. Készítsen egy listát mindenről, amit meg kell tennie, majd teremtsen prioritásokat. Mindig kezdje az első számú, legfontosabb feladattal!

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Eliminate the Time Wasters is Selling – Brian Tracy)

Posted in Egyéb