BNI Alapok I. – Mi a BNI?

BNI alapok

A BNI egy nemzetközi szervezet, Business Network International a jelentése. A ma már közel 30 éves szervezet, az Egyesült Államokból indult. Nagyon egyszerű alapgondolata van: mi lenne, hogyha a vállalkozások egymást segítenék, a saját vállalkozásukban, jutalékmentesen, ajánlások útján. Jelmondata: „Aki ad, az nyer!” ®

 

Hogyan működik?

A BNI-ban csoportok alakulnak, amelyeknek különböző vállalkozások a tagjai. A tagok egymásnak igyekeznek segíteni oly módon, hogy a másikat annak vállalkozása számára szükséges kapcsolatokhoz segítik.

A működési elv, miszerint hogyha egy tag segít egy másik vállalkozásnak a saját kapcsolati szférájából üzletet generálni, akkor ő ezt nem “hálálhatja meg” jutalék formájában, hanem egész egyszerűen csak azon tud gondolkodni, hogy mivel foglalkozik az ajánlója és hogyan tudná az ő vállalkozásomat segíteni. Ezért is a BNI mottója: „Aki ad, az nyer!”

 

Milyen eredményt hoz a BNI tagság a vállalkozásoknak?

A BNI tagok a tagságnak köszönhetően átlagosan 5-15 százalék közötti árbevétel-növekedést könyvelhetnek el. Természetesen vannak olyan óriáscégek (telekommunikációs cégek, bankok, multinacionális vállalatok) a tagok között, akik ennél alacsonyabb, ugyanakkor olyan kkv-k is, akik ennek a többszörösét érik el eredményként.

Büszkék vagyunk arra, hogy a BNI tagok cégeinek közel felénél évről évre nő az alkalmazotti létszám, egy nagy részénél változatlan, míg alig 5% esetében csökken.

 

Hány BNI tag van?

Világviszonylatban több mint 55 országban, mintegy 158.000 BNI tag van, Magyarországon pedig meghaladja a számuk a 600 főt. A jelenlegi növekedési ütem mellett a BNI tagok száma az év végéig 700 fő fölé növekedhet.

 

Milyen vállalkozások lehetnek BNI tagok?

A BNI-ban nem vállalkozások, hanem személyek tagok, akik egyébként egy vállalkozást képviselnek. Ugyanakkor bármilyen vállalkozást képviselhet egy személy a BNI, de nagyon fontos alapszabály az, hogy egy csoportban egy szakterületet csak egy személy képviselhet. Ily módon nincs konkurencia egy csoporton belül.

 

Miért fontos, hogy egy csoporton belül nem lehet konkurencia?

Mert így az egyes tagok számára nem kérdéses, hogy egy adott szakterületen kit ajánljanak. Ha egy BNI csoporton belül versenyeznie kellene két tagnak egymással, akkor gyakorlatilag ugyanolyan versenyhelyzetben lennének, mint a piacon. Ez nem egészséges és nem hatékony.

 

Hogyan szűrik meg a tagokat?

A BNI tagság egy jelentkezési folyamat. Bárki jelentkezhet egy adott csoportba, ahol a csoport saját belső testülete – úgynevezett Tagbizottsága – eldönti, hogy az adott személyt felveszi-e tagjai közé. Megvizsgálja az általa képviselt cég és személy referenciáit, illetve hogy a csoporton belül a tevékenysége nem ütközik-e egy már tag tevékenységével. Ha mindkét kritériumnak megfelel és vállalja a BNI tagság feltételeit, akkor felvételt nyer.

 

Mit jelent az, hogy a BNI tagok ajánlják egymást?

A tagok megosztják egymással a heti találkozóik keretében, hogy hova, kihez, milyen cégekhez keresnek kapcsolatot. Aki tud ebben tagtársának segíteni, az megteszi.
Az ajánlás többet jelent annál, hogy megadják az ismerőseik telefonszámát. Az ajánlás azt jelenti, hogy az ajánló tag beszél az ismerősével, beajánlja a tagtársát. Ez sokkal több annál, mint ha csak megadna egy telefonszámot, mert előkészíti, felépíti a tagtársát. Ennek köszönhető, hogy a BNI ajánlások nagyjából 80 százaléka sikeres.

Posted in Egyéb