BNI egy rohanó világban

BNI egy rohanó világban

Jane Taylor

KKV tulajdonosként gyakorta számos különböző pozícióban szerepel nevünk a cégünk szervezeti diagramján. Ezért olykor komoly kihívást jelent a napi teendőink, feladataink végére érnünk. Ahogy az egyes feladatköreink között ugrálunk, mielőtt észbe kapnánk, újra itt a heti BNI találkozónk ideje. Elszaladt egy hét és nem jutott időnk arra, hogy utánajárjunk az üzleti ajánlásnak, amit valakinek megígértünk, elmenni az új tagtársunkkal egy személyes találkozóra, meghívni egy vendéget, vagy utánkövetni az ajánlást, amit kaptunk az előző héten.

Amikor észrevettem, hogy ez lett a szokásos heti forgatókönyvem, úgy döntöttem, hogy változtatni fogok ezen, mert fontos számomra, hogy hozzájáruljak a BNI csoportom sikeréhez. Úgyhogy elkezdtem azon gondolkodni, melyek lehetnek azok a stratégiák, amelyek révén nagyobb egyensúlyt találok a heti teendőim között úgy, hogy közben a BNI tagságomból is kihozom a maximumot. Összeszedtem 7 módot, amelyek közül néhány igen egyszerűnek tűnhet – és valójában egyszerűek is. De ahogy Lao Tzu mondta: „Csináld a nehéz dolgokat amíg egyszerűek, és vigyél véghez nagy dolgokat, amíg kicsik. Ne feledd, az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.”

7 mód, ami segít megtalálni az egyensúlyt a BNI tagságban.

1. Összefüggésbe hozni a személyes BNI céljaimat a BNI csoportom céljaival.
Például, ha a csoportom célja, hogy éves szinten 120 vendéget fogadjunk, akkor ezt le tudom bontani egy elérhető személyes célra saját magamnak. Ha 30 tag van a csoportomban és 48-szor találkozunk egy évben, akkor ez azt jelenti, hogy nekem évente 4 vendéget kell meghívnom, ami kivitelezhető. Persze jobb, ha havonta hívunk meg 2 vendéget, de ami fontos, hogy elkötelezzük magunkat a cél és a tevékenység mellett. Így aztán be tudok tenni egy emlékeztetőt a naptáramba, hogy mikor fogom meghívni a vendégemet/vendégeimet és figyelemmel követni, hogy miként haladok a célom felé. Természetesen ugyanezt teszem az egyéb célok terén is, legyen az személyes találkozó, jelenlét, elismerések, és mindezt vezetem a heti BNI Jegyzőkönyvemben.

2. Ismerd a miérted.
Miért akarok egyensúlyt? Mi mozgatja a vágyaimat? Mi az, ami miatt felkelek minden nap az ágyamból? Ismernem kell a válaszokat a fenti kérdésekre. A legtöbb befolyásos és sikeres embert nem a pénz mozgatja. A pénz egy hasznos melléktermék, ugyanakkor a legtöbbünk számára nem ez az elsődleges mozgatórugó.

Mi a te mozgatórugód és miért? Több szabadidőt szeretnél, örökséget hagyni magad után, inspirálni másokat vagy megmutatni számukra, hogy számítanak? Kérlek, fordíts egy kis időt arra, hogy tudd, miért teszed azt, amit teszel. Nehéz, kihívásokkal teli időszakokban ez a mozgatórugó fog segíteni abban, hogy tovább csináld. Egyszer azt hallottam Kody Bateman-től (a SendOutCards amerikai cég alapítója és ügyvezetője), hogy amikor valóban megtalálod a miértedet, sírva fogsz fakadni.

3. Tervezz be a heti órarendedbe egy BNI órát, majd tartsd is meg.
Ahogy az 1. pontban írtam, lebontottam a BNI céljaimat heti aktivitásokra. Amint ezeket a lehető legkisebb lépésekre (pl.: meghívni egy vendéget) lebontottam, beütemezem a teendőimet a heti, kétheti, havi órarendembe. Mivel szeretem nyomon követni a teendőimet, ezért kipipálom az elvégzett feladatokat.

    • Mik a személyes céljaid a BNI-ban?
    • A személyes céljaid összhangban vannak a BNI csoportod céljaival?

Miután meghatároztad a személyes céljaidat – összhangban a csoportod céljaival – meghatározhatod a heti, kétheti, havi, negyedéves, féléves és éves terveidet. Aztán ezen teendőidet fel tudod vinni a naptáradba. Ezen feladatokon alapul a heti BNI Jegyzőkönyved.

4. Töltsd ki a személyes bemutatkozó adatlapodat (GAINS).
Az egyik legfontosabb, amit a BNI-ban tanultam, az a személyes bemutatkozó adatlapom (GAINS lap, az angol goals – célok, accomplishments – eredmények, interests – érdeklődési körök, network – hálózat és skills – képességek szavak kezdőbetűiből.) Ezt megosztom a személyes találkozók alkalmával a beszélgetőpartneremmel és elkérem a tagtársaimtól is, akikkel személyes találkozóm van. Ez segít felismerni azon lehetőségeket, amelyek szembe jönnek, amikor ügyfelekkel találkozom. Egy jó tipp: a találkozót követően elküldöm a tagtársaimnak, hogy mit tanultam róluk, kimaradt-e valami és természetesen a saját személyes bemutatkozó adatlapomat is.

5. Engedd meg másoknak, hogy támogassanak.
Engedni, hogy mások támogassanak – komolyan beszélek? De hisz, egyedül is meg tudod csinálni! Vagy mégsem? Ha mindent magad csinálsz, akkor meggátolod a lehetőségét is annak, hogy mások segítsenek. Mindez hatást gyakorolhat az életed egyensúlyára és növeli a korai kiégés valószínűségét. Én komolyan hiszem, hogy mi mindannyian okkal vagyunk ezen a földön és ebből fakadóan mindannyiunk más erőségekkel bír. Következésképp, nem lehetünk mindenben kitűnőek. Éppen ezért fontos hagyni, hogy mások segíthessenek! Például előfordult már, hogy egy helyzetet át akartál valakivel részletesen beszélni, csak hogy egy más nézőpontot is meghallgathass? Volt már olyan, hogy tudtad, hogy keresel valamit, de nem tudtad, hogy pontosan hol is találhatod? Érezted már, hogy egyszerűen csak kell valaki, aki meghallgat? Nos, erről beszélek. Mindannyian támogatásra szorulunk – barátok, kollégák és családtagok támogatnak minket életünkben.

Úgyhogy arra kérlek, oszd meg egy kollégával, családtaggal, baráttal mindazt, amit a héten csinálni fogsz és engedd meg annak az illetőnek, hogy támogasson ebben. Miközben ezt teszed, figyeld meg, hogy miként érzed magad.
A feladat, amit a héten el fogok végezni: ……………….
A személy, aki ebben támogatni fog:­­­­­­­­­­­­ ……………….
Hogyan éreztem magam, mit vettem észre, amikor megengedtem ennek a személynek, hogy támogasson: ……………….

6. Jutalmazd meg magad és ünnepeld meg a sikereidet.
Igen, jól olvastad. Ez fontos – mégis sokan megfeledkeznek róla. Amikor célokat állítunk magunk elé, majd elérjük azokat, akkor gyakorta annyira fókuszálunk a cél elérésére, hogy elsiklunk a folyamat, illetve afelett, hogy miért is tűztük ki az adott célt.  Ahogy egy okos ember mondta: „Az út maga fontosabb, mint a cél.” Ezért az úton, amelyben a BNI egyensúlyát és saját sikereidet keresed, tudd, hogy miként jutalmazod meg magad az elért eredmények után!

Írj le 3 módot, ahogy jutalmazni fogod magad azért, mert elvégezted a BNI-ban a kitűzött feladataidat. Számomra az egyik ilyen, elmenni moziba. Nem kell ugyanis nagy dolognak lennie, elég, ha számodra van jelentősége és emiatt elkötelezed magad. Amint leírtad ezeket, tervezd meg, hogy mikor fogod legközelebb megjutalmazni magad!

7. Pihenj.
Igen, mint minden profi atléta, vagy maga a természet számára is – fontos, hogy pihenj, feltöltődj és újratöltsd az energiaforrásaidat. Mit szeretsz csinálni, ami feltölt? Edzeni, hallgatni az erdőben a leveleket, ahogy fújja őket a szél, vagy játszani a gyerekeiddel a játszótéren? Netán kertészkedni? Mit csinálsz pihenésképp?
Írj le 5 dolgot, amit a héten csinálhatsz, hogy feltöltődj és figyeld meg, hogyan érzed magad utánuk:
……………….
……………….
……………….
……………….
……………….

Hát íme – a hét mód, ami segít megtalálni a BNI egyensúlyát egy rohanó világban. Remélem, hogy hasznosnak találod őket.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Balancing BNI in a busy world)

Posted in Egyéb