Csókolj meg kevesebb békát!

Csókolj meg kevesebb békát!

Dr. Ivan Misner

Az üzleti kapcsolatépítés során célszerű minél kevesebb időt töltened békákkal, és minél többet hercegekkel és hercegnőkkel – ugyanakkor győződj meg róla, hogy Te magad sem vagy egy „networking béka”!

Hogyan  találhatsz hasonló gondolkodású partnereket és kerülheted el azokat a bizonyos kétéltűeket? Íme néhány jel, ami arról árulkodik, hogy esetleg egy networking békát csókolgatsz:

 • Mindig ajánlásokat és szívességeket kér tőled, de ezeket ritkán viszonozza.
 • Úgy tűnik nincs elég ideje, hogy leüljön veled és ténylegesen megtudjon valamit az üzletedről, céljaidról és ideális ügyfeleidről.
 • Gyakran teszi át a személyes találkozók időpontját az utolsó pillanatban.
 • Örökkévalóságig tart válaszolnia a hívásaidra és e-mailjeidre, ha egyáltalán válaszol.
 • Ritkán erőlteti meg igazán magát, hogy segítsen neked, és kényelmetlenségnek érzi, hogy eleget tegyen a kapcsolatok kialakításában való segítségkérésednek.
 • Gyakran érezteti  veled, hogy ismeretségetek egyszerűen csak az „elmegy” kategóriába tartozik, és  nem vagy „elég nagy” a szoros együttműködéshez.
 • Mértéktelenül csak saját magáról, és saját üzletéről beszél. Ritkán tesz fel kérdéseket, és ha mégis, akkor valójában nem is figyel a válaszodra.
 • Amikor rajtad a sor, hogy megossz valamit az üzleteddel kapcsolatban, megjegyzésedet gyorsan arra használja, hogy ismét ő kerülhessen a reflektorfénybe.
 • Networking eseményeken folyamatosan új kilátásokra vadászik, annyi névjegykártyát oszt ki, amennyi emberileg csak lehetséges.
 • Rá sem pillant a kártyádra, nem ír feljegyzést a hátuljára, csak gyorsan zsebre vágja.
 • Amíg vele vagy, egyfolytában nézelődik, hogy ki mással tudna még találkozni, ahelyett, hogy rád összpontosítana.
 • Egy networking békával való találkozás után mindig kicsit „nyálkásnak” érzed magad.

Hogyan lehetsz biztos benne, hogy Te egy networking herceg, vagy hercegnő vagy, és nem egy béka? Az egyszerű válasz erre az, hogy csináld az ellenkezőjét annak, amit egy networking béka tesz. Barátom, Jerry, egy tökéletes példa egy hiteles networking szakemberre.

Jerry mindig üzleti ajánlásokat küld partnereinek, sokszor azelőtt, hogy egyáltalán kérnék tőle. Mivel időt és energiát fektetett abba, hogy megismerje partnereit, ezért ténylegesen tudja segíteni mások üzleteit. Amikor vele beszélsz, érzed, hogy ő valóban meghallgat – fenntartja a szemkontaktust és rád koncentrál. Sőt, szinte kényszeríteni kell, hogy a saját üzletéről beszéljen, és arról, hogy neki milyen segítségre van szüksége. Számíthatsz arra, hogy rövid időn belül utána jár az ajánlásodnak, és 1-2 napon belül viszonozza hívásaidat és e-mailjeidet. Ha összefutsz vele egy networking eseményen, láthatod, hogy mindenkit nagy mosollyal köszönt, bemutatja egymásnak az embereket, és általánosságban véve is segítőkész. Egy Jerry-vel való találkozás után Te is hiteles networking szakembernek érzed magad!

Így válhatsz gyorsan ismertté networking herceg vagy hercegnőként.

Sajnos előfordulhat, hogy az első találkozás alkalmával nem tudod megállapítani, hogy egy békával van dolgod. Bele telhet egy kis időbe, mire felfedezed egy személy valódi networking természetét, szóval tartsd nyitva a szemed, és figyelj a fent felsorolt jelekre! Néha a békák a legjobb énjüket veszik elő egy networking eseményen, és szemölcseik csak később fedik fel magukat, a későbbi találkozások során.

A networkingben egyszerűen kénytelen leszel néhány békát megcsókolni, hogy megtaláld az igazi hercegeidet vagy hercegnőidet. Csak győződj meg róla, hogy Te magad nem vagy egy networking béka, vedd alapul Jerry barátomat a networking tulajdonságaiddal kapcsolatban.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://successnet.czcommunity.com/from-the-founder/kiss-fewer-frogs/24877/)

Posted in Egyéb