Egy ok amiért szeret az agyunk halogatni

Egy ok, amiért az agyunk szeret halogatni

Valamikor 2006 körül, a Harvard Egyetemen két professzor elkezdte tanulmányozni, hogy miért halogatunk. Miért nem csináljuk meg azon dolgokat, amiket meg kellene csinálnunk, még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy azok jók nekünk?

Hogy választ találjanak erre a kérdésre, a két professzor – Todd Rogers és Max Bazeman – készítettek egy tanulmányt, ahol a részvevőket megkérték, hogy iratkozzanak fel egy megtakarítási programba, amelynek keretében a fizetésükből 2% automatikusan egy megtakarítási számlára kerül.

Szinte az összes résztvevő egyetértett abban, hogy pénzt megtakarítani jó ötlet. A viselkedésük azonban mást mutatott a kérdés formájának függvényében:

 • Az egyik esetben azt kérték a résztvevőktől, hogy azonnal iratkozzanak be a megtakarítási programba. Ebben a forgatókönyvben, csak a résztvevők 30%-a iratkozott be a programba.
 • A másik változatában, úgy tették fel a kérdést, hogy valamikor a távolabbi jövőben (mondjuk egy év múlva) iratkozzanak be a megtakarítási programba . Ebben az esetben az emberek 77%-a csatlakozott a megtakarítási programhoz.

Miért befolyásolta az időtényező ilyen mértékben a válaszaikat?

Ez a kísérlet nagyszerűen megmutatta, hogy miért halogatunk olyan dolgokat, amiket tudjuk, hogy meg kell tennünk.

Jelenbeli én vs. Jövőbeli én

Egyszerűen hajunk arra, hogy túl sokat foglalkozzunk a jelenbeli önmagunkkal szemben a jövőbeli önmagunkkal. Szeretjük a jelen azonnali előnyeit kiélvezni, különösen, ha a választásunk költségei és következményei csak a távoli jövőben válnak nyilvánvalóvá.

Például:

 • A fánkevés azonnali öröme (cukor!) és következménye, vagy az, hogy kihagyunk egy edzést, nem mutatkozik mindaddig, amíg ezt nem folytatjuk hónapokig.
 • A pillanatnyi pénzköltés jutalma (új iPhone!) és annak az “eredménye”, hogy elfelejtünk pénzt félretenni  nyugdíjas éveinkre, csak évek múltán mutatkozik meg.
 • A nem-megújuló üzemanyag pillanatnyi használatának (Több energia! Több hő! Több elektromosság!) az ára, és a klímaváltozás következménye csak évtizedek múlva lesz látható, amikor a károk már megtörténtek.

Azonban amikor felismerjük ezen választások távoli jövőben megmutatkozó következményeit, a választásaink általában változnak. Egy év múlva ki lennél inkább: aki inkább túlsúlyos és fánkot eszik vagy egészségesen táplálkozik és rendszeresen edz? Hosszútávon a választás könnyű, ám amikor az adott pillanatban meg kell hozni a döntést, nem számolunk a hosszú távú következményekkel és túlértékeljük a pillanatnyi előnyeit a nem hasznos magatartásnak.

Viselkedési közgazdászok ezt „idő inkonzisztenciája”  koncepciónak hívják, mert amikor a jövőre gondolunk, olyan döntéseket akarunk hozni, amelyeknek hosszútávon eredményre vezetnek („Igen, pénzt fogok megtakarítani”), ám amikor a mára gondolunk, akkor olyan döntéseket akarunk hozni, amelyek rövidtávú élvezetekhez juttatnak minket („Elköltöm itt és most”).

Szeretem ezt egy úgy hívni, hogy a Jelenbeli én és a Jövőbeli én problémája. A Jövőbeli én tudja, hogy meg kéne csinálni dolgokat, amelyek magasabb előnyöket eredményeznek hosszútávon, de a Jelenbeli én hajlamos túlértékelni dolgokat, amelyek azonnali eredményt hoznak.

Mit tudunk mindezzel kezdeni?

A válasz: következetesség

Ha le akarod győzni a halogatást és jobb hosszútávú döntéseket akarsz hozni, ahhoz meg kell találnod a módját, hogy a jelenben a hosszútávú jövő érdekében cselekedj.

Három fő lehetőséged van:

 1. Találj ki közvetlen jutalmat a hosszú távon hasznos döntéseidért
 2. Tedd minél közvetlenebbé a halogatásod következményét
 3. Távolítsd el a környezetedből, ami halogatásra késztet

Nézzük meg mindegyiket részleteiben.

 1. Találj ki közvetlen jutalmat a hosszú távon hasznos döntéseidért
  Azért halogatunk, mert az agyunk az azonnali előnyöket akarja. Ha megtalálod a módját, hogy az előnyöknek  a hosszútávú hatását minél közelebb hozd, akkor könnyebb elkerülni a halogatást. Az egyik módja ennek, hogy egyszerűen elképzeled az előnyöket amiket, a jövőben fogsz élvezni. Vizualizáld, hogy milyen lesz az életed, ha lefogysz 15 kilót. Gondolj bele, miért fontos most pénzt megtakarítanod a jövődre. Képzeletben hozd a jövőbeli eredményeket a jelenbe a lelki szemeiddel.
 2. Tedd minél közvetlenebbé a halogatásod következményét
  Rengeteg módja van, hogy a halogatás költségeit inkább előbb mint utóbb fizesd meg. Például, ha egyedül edzel és egy hétig nem mész le az edzőterembe, annak nem lesz azonnali látványos hatása. Az egészséged nem romlik meg rögtön, csak mert kihagysz pár edzést. A halogatás ára, a lustaság, csak hetek vagy hónapok múlva lesz drága. Ám ha megbeszéled egy barátoddal, hogy következő hétfőn reggel 7-kor együtt fogtok edzeni, akkor ennek az edzésnek a kihagyásából származó probléma közvetlenebbé válik. Kellemetlen képet fog festeni rólad.

Íme néhány módszer, amivel a halogatás árát közvetlenebbé teheted:

 • Készíts nyilvános határidőket. („Minden hétfőn új cikket fogok publikálni!”)
 • Tegyél drága fogadásokat a tetteidre. („Minden kihagyott edzésért 10 ezer forintot fizetek a barátaimnak!”)
 • Hozz létre fizikai következményeket a tetteidnek („Minden a mosogatóban hagyott mosatlan edényért, csinálok 25 fekvőtámaszt!”)
 1. Távolítsd el a környezetedből, ami halogatásra késztet.
  A leghatásosabb módja a viselkedésünk megváltoztatásának, ha megváltoztatjuk a környezetünket. Nem kell sokat találgatunk, hogy rájöjjünk miért igaz ez. Egy átlagos szituációban lehet, hogy a sütit választod a zöldségekkel szemben. De mi van, ha a süti nincs ott? Sokkal könnyebb jó döntéseket hozni, ha jobb választási lehetőségekkel vagy körülvéve. Távolítsd el a zavaró tényezőket a környezetedből és olyan közeget hozz létre magad körül, ahol könnyű helyes döntéseket hozni.

Az előttünk álló út

„Egyre inkább az határoz meg minket, amire nemet mondunk” – Paul Graham

Minden egyes nap szembe kerülünk több száz apró kis döntéssel. A választással, hogy a könnyebb útra voksoljunk az azonnali kielégüléssel, vagy nemet mondjunk és a hosszú távú előnyökre koncentrálunk. Ezek a napi döntések határozzák meg végül a valóságunkat. Minél inkább ki tudjuk zárni a zavaró, figyelemelterelő, rövidtávon hasznos dolgokat, annál több teret adunk személyes sikerünknek.

 

james-clear James Clear

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://www.entrepreneur.com/article/248232)

Posted in Egyéb