Értékeld az időd, ne menedzseld

Értékeld az időd, ne menedzseld

És szánj időt arra ami fontos.

Paul R. Scheele, a “Learning Strategies” társalapítója

 

„Az idő az amit a legjobban akarunk, mégis a legrosszabbul használjuk” – William Penn

Az idő hiánya az első számú kifogás, amire az emberek hivatkoznak a testmozgás elmulasztásával kapcsolatban, a Nemzetközi Sportorvosi Akadémia véleménye alapján. Ez az oka annak is, hogy sok ember elbukik az üzleti álmaik és céljaik elérésében.

A kifogásaink miatt nem használjuk ki kapacitásainkat és a készségeinket. Hiszen miért köteleznénk el magunkat egy tevékenység mellett, ha azt gondoljuk, hogy úgysem tudjuk elvégezni azt időhiány miatt?

A legsikeresebb – és elégedettebb –  emberek viszont pont azok, akik igazán értékelik az idejüket. Észrevették, hogy nem használom a „menedzselik” az idejüket? Ez egy fontos különbség. A legtöbbet kihozni a rendelkezésünkre álló időből, az jóval több, mint listát készíteni és szervezettnek lenni. Ehhez szükséges felismerni az idő hatalmas értékét számunkra.

Az idő rendelkezik  gazdasági aspektussal. Beválthatjuk a pénzbeli értékét a munkaidőnek valami megfogható dologra, mint egy új pulóver, otthon, koncert vagy vakáció. De az időnek nagyobb értéke van spirituális és holisztikus aspektusban. Akárcsak a pénz, az időnk felhasználása is egy kifejezési eszköze személyes értékítéletünknek. Az, hogy az időnket mire fordítjuk, kifejezi legmélyebb értékeinket, amelyek tükröződnek a munkánkban, hobbinkban, közösségi kötelezettségvállalásainkban, személyes kapcsolatainkban.

Minden cselekvés, vagy annak hiánya magában foglalja az idő értékelését, akár észrevehető, akár nem. Ez lehet egy eltervezett tevékenység, vagy spontán dolog például, amikor befejezi a vacsorát és azt mondja  „Túl fáradt vagyok befizetni a számlákat, inkább TV-t nézek.”

De milyen szempontok alapján értékeli az idejét?

Miért kezd minden napot fél órás meditációval vagy vizualizációval? Azért, mert ennek nagyobb értéke van mint bármi másnak abban az adott pillanatban, például hogy aludjon egy kicsit tovább vagy a reggeli híreket nézze. Tudja tapasztalatból, hogy ha a reggeli perceket erre fordítja, akkor ez egész nap megnyugtatja, segíti a fókuszálásban és energikussá teszi. Következésképp tisztábban tud gondolkodni és többet tud véghezvinni az adott napon.

A kulcskérdés az, hogy mi alapján értékeli az idejét? Melyik időtöltés értékes? Amikor dolgozik a vállalkozásán, edz a maratonra, régiségeket állít helyre, önkénteskedik egy hajléktalan szállón vagy zenélni tanul egy hangszeren?

Fordítsuk meg a kérdést. Miért tanul zongorázni és gyakorol rendszeresen, hogy egyre jobb legyen, amikor fel is tehetne egy lemezt és meghallgathatná a világ legjobb zongoristáját? Azért, mert ez nem csak zenehallgatás. Ha zongorázni tanul, akkor értéke van annak az Ön számára, hogy tud zenélni. Miért? Mert ez örömet és megelégedettséget okoz. Nem a gyakorlás kedvéért gyakorol, hanem ez összekapcsolódik valamivel amit szeret és kielégíti.  A kérdés tehát az, hogy mi mit szeret és mi elégíti ki.

A nap folyamán álljon meg és kérdezd meg magától, hogy „Mi a legjobb eltöltése ennek az időnek?”

Kérdezze gyakran – amikor elkezd egy feladatot, vagy egy projektet vagy amikor beül az autóba hazafelé. (Beszélgetős műsort hallgat a rádióban, részt vesz nyelvoktató programban, vagy bonyolult problémák megoldásán gondolkodik munkába menet?)

Mikor szándékosan választja meg, hogy hogyan tölti az idejét, jobban irányítja az életét, pontosítja az energiáját, úgy, hogy a legjobban szolgálja saját elképzeléseit és a világot.

 

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://successnet.czcommunity.com/to-the-next-level/value-your-time-not-manage-your-time/25051/)

Posted in Egyéb