Gyorsítsd fel sikereid a napodra való visszatekintéssel

Gyorsítsd fel sikereid a napodra való visszatekintéssel

Fedezd fel saját magad felülvizsgálatának fontosságát!

Buckminster Fuller feltaláló és filozófus javasolta, hogy életünket napi szakaszokra osszuk be. Minden nap végén gondoljuk át, mi az amit megtartunk, és mit engedünk el, agyunkat így megszabadítva a felesleges terhektől. Ezt a felszabadított kapacitást pedig felhasználhatjuk kreatív feladatokra, valamint a céljainkra való fókuszálásra.

A kérdés: úgy tűnik, hogy napjaid csak egymás után jönnek és jönnek? Vagy esténként hátranézel, és átgondolod, hol állsz épp és merre tartasz?

Én minden nap szeretem ezt megtenni, amit csak „check-in”-nek nevezek – egy gyors áttekintés az elmúlt 24 órát illetően. Ez lehetővé teszi, hogy átgondoljam a döntéseket, amelyeket hoztam, elismerjem a sikereimet, és megfontoljak más megoldásokat, amelyek több hasznot hoznának nekem.

Ez egy olyan fontos stratégia, amelyet sikerrel hasznosíthatunk. Sokszorossá teszi a naponta megtanultak hasznát és meggyorsítja a személyes és professzionális fejlődésed is.

Benjamin Franklin, a híres önéletrajzában is azt mondta, az adott napra való visszatekintés és a történtek átgondolása a legerősebb önfejlesztő eszköz, amelyet valaha használt. Technikájához tartozott az általa összefoglalt 13 erény betartása, napokra leosztva. Két héten keresztül minden napra kinevezett egy erényt, és aznap csak arra fókuszált. Az adott nap reggelén meghatározta, melyik erényt fogja követni a nap során, este pedig átgondolta, mit hogyan csinált.

Fedezd fel Te is, hogyan tud ez a módszer azonnal hozzájárulni sikereidhez. Próbáld ki most:

 • Dőlj hátra és relaxálj!
 • Gondolj vissza magadra különböző szituációkban a nap folyamán – de ne bíráld magad!
 • Figyeld meg, hogyan reagáltál az egyes eseményekre. Vedd észre, milyen gondolatok, szavak, cselekedetek segítettek pozitív irányba haladni!
  • Tettél valami olyat, amely a céljaid irányába mozdított?
  • Elszalasztottál valamilyen lehetőséget, amellyel előrehaladhattál volna?
  • Hoztál olyan döntést, ami tévedés volt?
  • Mit csinálhatsz legközelebb másképp, ha újra hasonló szituációba kerülsz?

Ha listázod magadban a választásaid, ez legközelebb segít a határozottabb fellépésben. Saját sikereid elismerése növeli az önbizalmad, jobban fogsz bízni magadban. Az agyad automatikusan több sikert fog kreálni az életedben.

A mai sikeres napod sikeres gondolatok perceinek sorozata. Ezek a sikeres percek fonódnak össze és alakítják ki a napod, a heted, a hónapokat és az éved. A sikeres évek pedig összekapcsolódnak, amelyből létrejön az az élet, amelyet elképzeltél magadnak, valamint a siker, amelyet megérdemelsz.

Próbáld ki Te is ezt az önfejlesztő stratégiát!

Paul Scheele

Paul Scheele, Ph.D.
A “Learning Strategies” társalapítója

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Accelerate Your Success with Daily Reviews)