Ha csak az üzletről beszélsz, nem hozol ki eleget a lehetőségeidből

Ha csak üzletről beszélsz, nem hozol ki eleget a lehetőségeidből

 

Az emberek gyakran azt hiszik, a networking arról szól, hogy üzletről beszélünk és névjegykártyákat cserélünk, ám ez határozottan egy tévhit. Egy networking csoportban többről kell beszélned, mint pusztán üzletről. Egy ajánlói kapcsolat több, mint szimplán „Én is üzletek, Te is üzletelsz, üzleteljünk együtt!” Sokkal jobb megközelítés, ha a közös nevezőt személyes szinten találjátok meg, és nem az üzletedhez kötödik.

Minél régebb óta vagyok részese a networkingnek, annál jobban látom a személyes érdekek erejét a kapcsolatépítésben. A networking a személyes kapcsolatok építéséről szól. Ha a személyest eltávolítod az egyenletből, akkor ezzel korlátozod a megvalósulható üzletek számát.

Az egyik networking csoportban, amellyel dogoztam, bemutattam az úgynevezett „GAINS* csere” gyakorlatot, amely során az emberek személyes és szakmai információkat osztanak meg magukról. Két résztvevője a csoportnak már több, mint egy éve ismerték egymást, de még soha nem üzleteltek együtt. A gyakorlat alatt rájöttek, hogy mindketten edzik a fiaik focicsapatát. Nem kellett sok idő és szoros barátságot kötöttek, hamarosan pedig már egymást segítve szerveztek fociedzéseket. Néhány hónap múlva elkezdtek egymásnak ajánlásokat szerezni – két ember, akik az első évben alig beszéltek egymással, mert úgy tűnt, nincs túl sok közös bennük.

Egy közös érdeklődési kör megtalálásával olyan kapcsolatokat hozhatunk létre, amelyek nagyon jó eséllyel végződhetnek üzletkötéssel. Próbáld ki egy darabig ezt a stratégiát!

(*GAINS egy mozaikszó a BNI-ban, ami a Goals, Accomplishments, Interests, Networks, Skills, azaz Célok, Eredmények, Érdeklődési területek, Kapcsolati háló és Képességek.)

Misner

Dr. Ivan Misner

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: If You’re Only Talking Shop, You’re Selling Yourself Short)

Posted in Egyéb