Három networking tipp, start-up tulajdonosoknak

Három networking tipp, start-up tulajdonosoknak

Egy startup teljesen különböző kihívásokkal állít szembe, mint egy már megalapított vállalat. Nemcsak az alkalmazottaknak és az alapítóknak kell tudatosan tisztában lenniük ezen kihívásokkal, hanem neked is, amikor egy startuppal üzletelsz.

Nemcsak látogatnod kell networking eseményeket, hanem házigazdája kell légy azoknak. Amikor megjelensz egy eseményen, azok jegyeznek meg, akik szintén részt vettek ezen. Ideális esetben pozitív véleményük alakul ki rólad. Azonban, ha te szervezel meg egy találkozót, nemcsak a résztvevők fognak emlékezni rád, hanem azok is, akiket meghívtál, de nem tudtak eljönni. Bár az ő benyomásuk nem lesz olyan, mint azoké, akikkel ténylegesen találkoztál az eseményen, később gördülékenyebben megy majd az ismerkedés.

Az utánkövetés elengedhetetlen. A networking egyik legfontosabb része az utánkövetés, tudatni másokkal, hogy a rád fordított idejüket megbecsülöd és szeretnéd, ha folytatódna a kapcsolat köztetek. Amikor az üzleted beindításán dolgozol, ez az utánkövetés kritikus. A legfontosabb prioritásod, hogy növeld a vállalkozásod méretét, ismertté tedd, valamint olyan kapcsolatokat szerezz, amelyek segítségedre lesznek a növekedésben. Tudasd az emberekkel, hogy gondolsz rájuk – akár régi, akár új kontaktok -, ez segíteni fog fejleszteni a kapcsolataidat és előremozdítani a sikered.

Le kell adnod egy kicsit az egódból. Mi üzletemberek, okosak vagyunk, mi több, magabiztosak is, hiszen ez szükséges a sikerhez. Ám soha nem engedheted meg, hogy az egód irányítsa a tetteid. Bármilyen okból is dolgozol egy startupon – legyen ez, mert be akarsz törni egy új piacra, vagy épp Te vagy a legújabb vállalkozás a sok induló cég között -, a jó hírnevedre itt nem építhetsz. Egy új vállalkozásnál fel kell építened a hírneved, nem támaszkodhatsz a korábbi eredményeidre. A korábbi sikerek egy darabig elvihetnek, ám az egódból biztosan alább kell adnod, ha messzire akarsz jutni.

Dolgoztál már valaha egy startupon, vagy indítottál egyet? Milyen tanácsot tudnál adni azoknak, akik most kezdenek bele egybe?

Misner

Dr. Ivan Misner

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Three Basic Ways to Network Your Startup)