Hogyan csökkenti a stressz-szintedet a networking

Hogyan csökkenti a stressz-szintedet a networking

A kisvállalkozások tulajdonosainak általában soha véget nem érő teendői listája van. Vannak alkalmazottaid, beszállítóid és ügyfeleid, különböző ellenőrök, adófelügyelők, munkabiztonsági és egészségügyi követelmények, főbérlőd, az önkormányzat, a biztosító, a hatósági engedélyek megújítása, az adó, a bank, a mérhetetlen papírmunka, marketing, IT, sales, minőségbiztosítás és még sorolhatnánk… Egyik teendőtől a másikig rohangálsz, és úgy tűnik, nélküled teljesen megállna az élet a cégedben. Ennek pedig az az eredménye, hogy nem tudsz azzal foglalkozni, amit igazán szeretsz csinálni, amiért valaha megalapítottad a vállalkozásod.

Ha ez még nem volna elég, az egészséged is rámegy erre, a családod alig lát, és ha esetleg van időd egy nyaralásra, akkor is mindig a telefonon lógsz… csak hogy biztonságban tudd a céget.

A legtöbb kisvállalkozó túlterheltnek és stresszesnek érzi magát, és nem tudja eldönteni, mi legyen a következő feladat a rengeteg teendője közül.

Ezt senki nem értheti

Próbáltad már elmesélni valakinek, milyen egy vállalkozó élete? A rohanás, az állandó feszültség és készenlét. Valószínűleg Te is tapasztaltad, hogy a hallgatóság tekintete üvegessé válik még az első mondat befejezése előtt.

Senki nem érti…. Lehet, hogy körül vagy véve jószándékú ismerősökkel és barátokkal, de ők nem igazán értik meg, hogy milyen is ekkora felelősséget cipelni a hátadon a nap minden percében. Te nem csak egy területet képviselsz a cégben, hanem végső soron minden a Te gondjaidra van bízva: a marketing, a sales, a pénzügy, a vásárlók elégedettsége, minőség-ellenőrzés, az adózás, a munkakörülmények alkalmassá tétele, az alkalmazottak megfelelő kezelése és megfizetése, különböző rendszerek és természetesen az újabb és újabb innovációk, fejlesztések. A lista még folytatódhatna, pedig már ez is temérdek munkát jelent. A felelősség csak a Tiéd, senki másé.

Ráadásul ott az érzés is, hogy egyedül vagy mindezzel. Ez egyrészt a magánéleted rovására mehet, másrészt az üzletre is rossz hatással lehet: egy rossz döntés hatványozottan hozza magával a problémákat. És az üzlet sem fejlődik olyan szinten, mint ahogyan kellene.

Küzdeni, dolgozni tovább…

Mindennek ellenére, minden vállalkozó hajtja tovább a szekeret, főként mert nem tudják, hogy mi mást csinálhatnának. Nem csoda, ha valaki csapdába zárva érzed magad.

Mi a megoldás?

Hogyan juthatsz ki ebből a bizonyos csapdából? És hogyan kezdhetsz el úgy vállalkozni, hogy az évekre előre biztosítsa a jövőd? Kereskedelmi ágazatokra specializálódott üzleti coach-ként gyakran kérdezem meg a vendégeimet, mit gondolnak, mi a legértékesebb forrása a vállalatuknak.

A leggyakoribb válaszok erre a következők:

 • az alkalmazottaim,
 • a vásárlóim,
 • a gépparkom.

A valóság azonban az, hogy soha semmi nem lesz értékesebb a cégnek a Te idődnél és egészségednél. Minden mást meg tudsz vásárolni vagy kölcsönkérni, felvehetsz még több embert, de az időd és az egészséged olyan korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások, amelyek nélkül a vállalatod nem tudna működni.

Talán itt az ideje, hogy magaddal is foglalkozz

Végy egy mély levegőt és tedd fel magadnak a kérdést: ideje úgy kezelni ezt a két erőforrás, ahogy azok megérdemlik? Itt az idő saját magaddal foglalkozni és tudomásul venni azt is, hogy ez egyedül nem megy.

Van azonban egy jó hírünk: vannak még emberek rajtad kívül, akik megértik a problémáidat, kevésbé negatívan mondva az életedet. Részévé válni egy vállalkozó „csapatnak” valószínűleg az egyik leghatékonyabb módszer a stressz csökkentésére, és segít felépíteni is az üzleted.

Tovább gondolkodva, a vállalatod sikerének kulcsa lehet az, ha helyi üzleti közösségekbe becsatlakozol.

Az, hogy ennek milyen haszna van, a következőkben kiderül.

 • Támogatás és visszajelzések várhatóak azoktól, akik megértik a helyzeted.
 • A tudás megosztása egymással és szakértőkkel való közelség.
 • Kapcsolatépítés és szövetségek kötése a későbbiekben való fejlesztésekhez.
 • Támogatás, ha épp nehéz dologgal kell megküzdened.
 • Segítség azoktól, akik valószínűleg már jártak a számodra ismeretlen területen és van tapasztalatuk.

Jamie története

Egy ügyfelemnek, Jamie-nek egy kis vízvezeték-szerelő cége van. Néhány évvel ezelőtt az ő élete is hasonló volt a fent felvázoltakhoz: keveset aludt, állandóan stresszes és lestrapált volt. Egyszer Jamie egyik barátja meghívta őt egy hetente megrendezett üzleti reggelire. Habár Jamie soha nem volt az a kapcsolati háló kialakítására törekvő típus, mégis úgy döntött, elmegy. A meeting hatalmas meglepetés volt számára. A reggelizőasztal körül 35 hozzá hasonló vállalkozó ült, akik hetente találkoztak azzal a céllal, hogy támogassák egymást és egymás üzleti sikerét.

Röviden a sztoriról, Jamie csatlakozott a csoporthoz és három éve minden héten részt vesz az üzleti reggeliken. Az életszemléletén és az üzleti életben való részvétele hihetetlen mértékben megváltozott ennek hatására. Egyszer azt mondta nekem: „Végre látom a fényt az alagút végén, és ez most nem egy vonat!”

Jamie tanácsa

Amellett, hogy Jamie minden héten elmegy a reggelire, külön is rendszeresen találkozókat szervez a csoport tagjaival. Gyakran kér tanácsot tőlük, és végre nem üveges tekintetek, hanem segítő szándék fogadja. Sőt, felgyűrt ingujjal, tettre készen várják a további információkat, hogy tapasztalatukkal előremozdítsák Jamie üzletét.

A csoport egyik célja az, hogy ajánlás útján küldjenek egymáshoz ügyfeleket. Három évnyi tagság után Jamie vállalkozásának üzleti eredménye 50%-kal nőtt, és ez nagyban köszönhető a csoportnak.

A legjobb az egészben, hogy Jamie végre nem érzi magát elszigeteltnek és magányosnak. Megint ki tudja pihenni magát és a családjával is jobban ráér foglalkozni.

Lehetőségek

Néhány lehetőség, hogyan lehet csatlakozni:

 • Csatlakozz a helyi tréningekhez, összejövetelekhez;
 • Csatlakozz a helyi vagy állami kereskedelmi kamarához;
 • Csatlakozz egy üzleti ajánló csoporthoz, mint például a BNI;
 • Csatlakozz egy tanácsadó testülethez;

Ha körbeveszed magad olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak, mint Te, máris sokkal naposabbnak látod majd az életet. A stressz-szinted nagyságrendekkel csökken, és a döntésed a csatlakozásról életed legjobb üzleti döntése lesz, megígérem.

Jamie még hosszú évekig részese lesz ennek a közösségnek… Te mit teszel a fejlődésért?

Csak ennyi kell…szállj ki a mókuskerékből!

angolcikk

Roland Hanekroot

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Networking: Getting Involved In Your Community)