Hogyan gyakorolhatunk hatást és inspirálhatunk másokat?

Hogyan gyakorolhatunk hatást és inspirálhatunk másokat?

Tippek a karizmánk növeléséhez.

PJ Weiland, Oktatási koordinátor

A karizmatikus embereket meghallgatjuk, tiszteljük és követjük. A karizma azonban nem egy aura, amit csak néhányan birtokolnak, hanem az emberi személyiség egy része, ami megérthető és fejleszthető.

Karizmatikussá válni – ahogy bármi mássá is, amivé szeretnénk – tudást, önismeretet és fáradozást igényel. A karizmánk teszi lehetővé, hogy befolyásoljunk és inspiráljunk másokat, amire időnként mindannyiunknak szüksége van – még az introvertált személyiségűeknek is.

Fox Cabane a „Karizma Mítosz” című bestseller könyvében leírja, hogy a karizmatikus viselkedés igazából 3 alapvető elemre bontható: (1) aktív jelenlét, (2) befolyás/hatalom és (3) barátságosság/szívélyesség. Ez megmagyarázza, hogy amikor találkozunk egy igazán karizmatikus személlyel, akkor miért érezzük tudatosan vagy tudat alatt, hogy nagy erővel, hatalommal vagy befolyással rendelkeznek. A karizmatikus személyek mellett hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy fontosak vagyunk, kedvelnek minket és odafigyelnek ránk.

Aktív jelenlét

Az aktív jelenlét kulcsa, hogy fejben is legyünk jelen a beszélgetéseinkkor, azaz tudatosan figyeljünk oda partnerünkre. Legyünk elkötelezettek az általunk folytatott beszélgetésben, mind a választott szavaink, mind a tudatos odafigyelés révén.

Befolyás és barátságosság

A kutatások azt mutatják, hogy a befolyás és a barátságosság az a két dimenzió, amelyet a leginkább észreveszünk mások karizmája megítélésekor. A jelenléttől eltérően, az befolyás és a barátságosság össze vannak kötve, bizonyos értelemben ugyanannak az éremnek a két oldala, amelyeknek harmóniában kell lenniük. Ha erősnek, nagy hatalommal vagy befolyással bírónak látszunk, akkor azt gondolják rólunk, hogy keresztül tudjuk vinni az akaratunkat. Amikor találkozunk egy ismeretlen személlyel, arra lettünk tanítva, hogy olyan jeleket keressünk a megjelenésében, reakcióiban és leginkább a személyes testbeszédében, amelyekből megtudhatjuk, hogy a másik milyen erővel, befolyással rendelkezik.

A barátságosság és szívélyesség ezzel szemben a jó szándékunk kifejezése mások irányába. Egy személy szívélyessége irányunkba elárulja, hogy az erejét és befolyását a mi érdekünkbe vagy ellenünk szándékozik-e használni. Ha jó szándékúnak látnak minket, az annyit tesz, hogy jóindulatúnak, törődőnek és olyan személynek gondolnak minket, aki képes mások érdekeiért áldozatokat hozni. A jó szándékunkat szinte teljes mértékben a testbeszédünk és viselkedésünk alapján ítélik meg.

Képzeld el, mennyire más lenne az életed, ha minden alkalommal, amikor belépsz egy helyiségbe, az emberek észrevennének, figyelnének arra, amit mondasz, és titkon abban reménykednének, hogy a barátaid lehetnek. Ez a karizmádon múlik.

A heti feladatod: vedd észre azokat, akik karizmatikusak, és próbáld meg utánozni azt, ahogy kifejezik a jelenlétüket, az erejüket és melegségüket és ezzel növelik befolyásukat és hatékonyságukat.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://successnet.czcommunity.com/to-the-next-level/how-to-draw-in-influence-and-inspire-others/21243/)

Posted in Egyéb