Hogyan kapd meg, amit akarsz – 6 lépésben

Hogyan kapd meg, amit akarsz – 6 lépésben

Gondolkodtál már azon, hogy lehet, hogy egyesek mindig megkapják amit akarnak? Úgy tűnhet, hogy ők különleges képességekkel rendelkeznek, pedig csak egy titkuk van: tudják, hogyan kell KÉRNI.

Akik jól tudnak kommunikálni, képesek olyan formába önteni a kérésüket, amely biztosan sikert hoz nekik. Tisztában vannak vele, hogyan adjanak jelentőséget a kért dolognak, ezután már csak az eredményre kell várniuk.

Az alábbi tippeket megfogadva te is profivá válhatsz az akaratod érvényesítésében:

1. Tudd, mit akarsz!

Meglepően gyakran előfordul, hogy akarsz valamit, mégsem tudod megfelelően kommunikálni, pontosan mi is az. Ennek oka általában az, hogy magad sem gondolod végig maradéktalanul. Az első lépés tehát, hogy magadban tisztázd, mit is akarsz pontosan, és pozitív módon, világosan, részletesen definiáld magadnak a kívánt célt.

2. Le a félelmekkel és negativitással!

Még ha nem is veszed észre, a tudat alatti félelem és az elbukástól való tartás alááshatja céljaidat. Ha ez a lesben álló szörny előjön, bizonytalanságot érezhetsz – ez veszélyezteti a magabiztosságod és csak hátráltat. Ne feledd, a legnagyobb rizikó az, ha meg sem próbálod. Nézz szembe a félelmeiddel és tedd, amit tenned kell!

3. Értsd, akitől kérsz!

Könnyű annyira belemerülni a vágyad tárgyába, hogy közben elfelejted, akitől ezt kéred. Az embereknek különböző és mélyen megbúvó érzései, értékei, tapasztalatai és nézőpontjai vannak. Hajlamosak az elfogultságra és sajátosan érzékelik a különböző dolgokat, csakúgy, mint te. Ne feledkezz meg róla, hogy egy másik személlyel tárgyalsz. A kommunikációnak a bizalomra kell épülnie, és a tisztelet fog elvezetni a kívánt eredményig – vagyis hogy megkapd, amit szeretnél és mindketten jól jöjjetek ki belőle.

4. Tudd, mit kínálnak neked!

A legjobb módja ennek, hogy figyelj oda és kérdezz. Kiemelten koncentrálj arra, mit nem mondanak el. Maradj fókuszált és jegyzetelj, ha szükség van rá. Ha mindent világosan értesz, könnyebben látod majd, hogy jó úton haladsz vagy mellékvágányra jutottál.

5. Apró lépésekben haladj!

Egy hosszabb távra szóló szituációban apró kérésekkel haladj a célod felé. Szoktasd hozzá apránként a partnereid, hogy igent mondjanak neked.

6. Légy eltökélt és ne add fel!

Ha az első kérésedkor nem kapod meg, amit szeretnél, próbálkozz más megközelítésben. Légy rugalmas, de határozott, amíg meg nem kapod, amit akarsz. Akik elbuknak, általában már nagyon közel vannak a céljukhoz, ám ezt nem veszik észre és feladják.

Próbáld ki ezeket legközelebb, amikor valakihez egy kéréssel fordulsz, és teszteld le, hogyan működik!

Lolly Daskal
Vállalkozó, az Inc.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: How to Get What You Want Every Time You Ask for It)