Hogyan kerüld el az 5 legnagyobb networking hibát?

Hogyan kerüld el az 5 legnagyobb networking hibát?

A networking egy olyan marketing eszköz, amely megér minden rá fordított időt és energiát. Ha nem válik be, valószínűleg azért van így, mert elköveted a legnagyobb networking bakik egyikét.

Azért építesz üzleti kapcsolatokat, hogy növeld vállalkozásod? Folyamatosan új potenciális vevőket keresel? Ha már teljesen kifáradtál a networking eseményeken való részvételtől, ám továbbra sem tudsz felmutatni ennek köszönhető eredményeket, itt az ideje valamit másként csinálni. Indulásként kezdheted azzal, hogy korábbi hibáidból tanulsz.

Te mely hibákat követed el, miközben új vevőket keresel?

  • Networking eseményekre azt remélve látogatsz, hogy vevőket szerzel.
  • Minden alkalommal annyi névjegykártyát osztasz ki, amennyit nem szégyellsz.
  • Nem szeretsz időt pazarolni cseverészésre, ehelyett inkább azonnal elmondod, mit kínálsz.
  • Mindig megpróbálod ott helyben lezárni a vásárlást – talán már nem lesz több alkalmad erre.
  • Amikor valakivel felveszed a kapcsolatot, visszautasíthatatlanul csábító ajánlatot teszel neki – később pedig tanácstalan vagy, miért utasítja mégis vissza.

Mit kellene ehelyett tenned?

  1. Ha csak azért veszel részt networking eseményeken, hogy vevőket találj, elveszik ezek valódi célja: a kapcsolatépítés.

Fókuszálj inkább az emberek megismerésére. Talán ma még nem vesznek tőled semmit – esetleg ők soha -, de idővel összeköthetnek rengeteg olyan emberrel, akik viszont vásárolnak. Vagy ha más nem, gazdagabb leszel egy pár baráttal.

  1. Ha úgy gondolod, a kiosztott névjegykártyák esetében a mennyiség számít, tévedsz. Ehelyett koncentrálj az emberek megismerésére – és persze az ő névjegykártyáikat is kérd el.

Minőség a mennyiség felett! Tegyél róla, hogy az emberek emlékezzenek rád, amikor később találkoztok vagy felhívod őket. Továbbá azt is biztosítsd be, hogy pozitív emlékeik legyenek rólad.

  1. Ne kezdd rögtön egy üzleti ajánlattal.

Helyette koncentrálj arra, hogy megismerd a másik személyt és vállalkozását. Kezdd azzal, hogy szorosabb kapcsolatot építesz ki vele. Próbáld megtalálni a módját, hogyan állhatsz rendelkezésére, hogyan tudnál segíteni neki, mutatkozz be, és ajánld őt másoknak, ha tudod. A lényeg tulajdonképpen az, hogy ismerd meg alaposabban.

  1. Az agresszív eladás ideje leáldozott.

Kivéve, ha el akarod űzni a lehetséges vásárlóidat. Ha ez a cél, akkor pontosan ezt kell tenned: agresszíven rájuk tukmálni a termékeidet. Arról nyugodtan beszélhetsz, hogy mivel foglalkozol, mit kínálsz, milyen problémákat oldasz meg és mit kapnak a vásárlóid. A ló túloldalára akkor esel át, amikor feltételezed, hogy nekik pont a te termékedre vagy szolgáltatásodra van szükségük, és megpróbálod rájuk erőltetni azt. Ha valaki érdekelt bennük, szervezz le vele egy személyes, eladási célú találkozót. Amikor már jobban ismered az illetőt, sokkal nagyobb eséllyel adsz el neki bármit.

  1. Ha felveszed valakivel a kapcsolatot egy networking esemény után, ne próbálj azonnal eladni neki.

Miután jobban megismerted az illetőt, törekedj arra, hogy rendelkezésre állj és folytasd a kapcsolatotok elmélyítését. Ha emailben keresed meg, ne küldj sales bemutatkozót magadról. Ehelyett utalj vissza a korábbi beszélgetésetek egy témájára, és küldj valami értékeset neki. Ez lehet például egy érdekes cikk, egy link, vagy valaminek a bemutatása. Mindig törd a fejed, hogyan tudod elmélyíteni a kapcsolataid és hogyan állhatsz mások rendelkezésére.

Meglátod, ezeket betartva a networking tevékenységed több kapcsolatot, barátot, ajánlást és számtalan lehetőséget fog eredményezni.

Sue Clement
Business coach, networking szakember, író

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: The Five Biggest Business Networking Mistakes – and How to Avoid Them)