Hogyan kezdeményezzünk beszélgetést idegenekkel egy networking eseményen?

Hogyan kezdeményezzünk beszélgetést idegenekkel egy networking eseményen?

Jacqueline Whitmore – Amerika vezető etikett szakértője, entrepreneur.com

 

Egy networking esemény az egyik legjobb módja annak, hogy a vállalkozók kollégákkal, ügyfelekkel és potenciális partnerekkel kapcsolatot építsenek, hiszen a céges összejövetelek, konferenciák remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy új emberekkel és régi ismerősökkel találkozzunk.

Azonban, ha nehezen vegyülsz el egy idegenekkel teli szobában, akkor a többi szakemberrel való kapcsolatteremtés is egy nehéz és kényelmetlen folyamat lehet. Függetlenül attól, hogy miként érzed magad, a networking tagadhatatlanul hatékony módja annak, hogy olyan emberekkel találkozz, akik új lehetőségeket tárnak eléd, és segíthetik a vállalkozásod növekedését.

Sok vállalkozó vesz részt rendszeresen networking eseményen, de csak kevesen tanulmányozzák és alkalmazzák a hatékony networkinget. Minél gyakorlottabban kezdeményezel beszélgetést idegenekkel, annál kevésbé leszel zavarban hasonló eseményeken. Magabiztosságod vonzó lesz mások számára, és ez különböztethet meg attól, hogy egy újabb névjegykártya legyél a szemükben.

Ahhoz, hogy mesterévé válj a kapcsolatépítésnek, alkalmazd az alábbi tippeket a következő networking eseményen!

1. Mindig kezdj egy kézfogással

A kézfogásod stílusa nagyon sokat elárul rólad és a szándékaidról. Amikor egy ismeretlenhez mész oda egy networking eseményen, kezdd a beszélgetést egy határozott kézfogással! Miközben köszöntöd a másik személyt, tarts szemkontaktust, mosolyogj, nyújtsd a kezed és mutasd be magad! Ez a nonverbális kommunikáció sokat elárul rólad még az előtt, hogy egy szót is szólnál.

2. Nyerd meg a “név játékot”

A nevekre való emlékezés létfontosságú képesség a beszélgetések során. Amikor mások hallják, hogy a nevüket mondod, sokkal közelebb fogják érezni magukat hozzád. Ha első alkalommal találkozol valakivel, gyakran használd a nevét a beszélgetés során. Ha elfelejted valaki nevét, egyszerűen nyújts kezet, és mondd a saját neved. A másik személy nagy valószínűséggel bemutatkozik.

3. Mutass érdeklődést

Sok vállalkozó használ egy népszerű, de nem túl hatékony megközelítési módot a networkingben. Kapcsolatépítés helyett begyűjtenek és kiosztanak annyi névjegykártyát, amennyit csak tudnak. A szakmai kapcsolatok kiépítéséhez közelíts az új ismerőshöz valódi érdeklődéssel a vállalkozásuk és véleményük iránt. Ha te kezdeményezed a beszélgetést, tegyél fel nyitott kérdéseket, kimutatva őszinte érdeklődésed.

4. Kérj segítséget egy kapcsolattartótól

A személyes bemutatás a legnyerőbb stratégia egy beszélgetés elkezdésére. Ha először veszel részt egy networking eseményen, és kissé ideges vagy, kérd meg a szervezőt, vagy egy befolyásos kapcsolattartót, hogy mutasson be másoknak. A legtöbb ember szívesen be fog mutatni a többi vállalkozónak.

5. Dicsérj őszintén

Mindenki boldog, amikor megdicsérik, még akkor is, ha ezt egy új ismerős teszi. Használj fel mindent, amit az adott személyről tudsz, hogy a legjobb elismerést tudd választani. Érdemes megdicsérni a szakmai, üzleti sikereit, vagy tehetségét. Fizikai tulajdonságot csak abban az esetben dicsérj meg, ha nem áll rendelkezésedre elég információ a másik fél üzleti hátteréről.

6. Osztozz a lehetőségeken

Használd a networking eseményeket arra, hogy más iparágból keress vállalkozókat. Ha beszélgetést kezdeményezel, tegyél fel az adott iparágra vonatkozó kérdéseket. Kérd meg a másik személyt, hogy ossza meg a véleményét, majd mutasd be a saját nézőpontodat. Mindig figyelj a lehetséges partneri kapcsolatokra és más üzleti lehetőségekre. Próbáld meghallani a különböző problémákat, hátha épp tudsz jó megoldást rájuk.

7. Tanulj meg történetet mesélni

A legjobb módja a kapcsolatteremtésnek egy networking beszélgetésen a saját történeted elmesélése. Mindenkinek megvan a maga története. Ahhoz, hogy megismerd mások történetét, a megfelelő kérdéseket kell feltenned. Kérdezhetsz ilyesmit: „Ki az a különleges személy az életedben, akinek hatására az az ember lettél, aki ma vagy?” Ez egy személyes kérdés, ám segít másoknak, hogy könnyebben megnyíljanak.

8. Tökéletesítsd a nyilvános beszédkészségedet

Egy személyes társalgás éppúgy igényli a beszédkészséget, mint egy prezentáció, ezért gyakorold, amikor csak tudod. Iratkozz be egy nyilvános beszéd tanfolyamra, vagy csatlakozz bármely klubhoz, szervezethez, ahol mások előtt beszélhetsz és visszajelzést kaphatsz! Amikor elég felkészültnek érzed magad, tarts prezentációkat iparági találkozókon, vagy tarts vendég előadást egy helyi főiskolán vagy egyetemen.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://www.entrepreneur.com/article/244553)

Posted in Egyéb