Hogyan légy eredményes egy üzleti kapcsolatépítő rendezvényen?

Hogyan légy eredményes egy üzleti kapcsolatépítő rendezvényen?

A networking vitathatatlanul a 2015-ös év egyik legerőteljesebb üzleti kulcsszava lesz. Az elmúlt pár hónapban szinte egymást érték az üzleti konferenciák és ez a szó szinte mindenütt kiemelt szerepet kapott. De mi is ez a networking és mire jó?

A networking röviden üzleti kapcsolatépítés, ahol/amikor olyan vállalkozókkal ismerkedhetsz meg, akikkel együttműködve kitágíthatjátok egymás piacát, segíthetitek közös-, illetve saját üzleti céljaitok megvalósítását. Ezt a kifejezést mostanában egyébként divat valamilyen rendezvénnyel összekapcsolni.

Az üzleti bizalom-, és kapcsolatépítés nem új keletű dolog. A vérbeli üzletemberek már jó ideje tudják, hogy egy vállalkozás két fő vevőszerző eszköze a marketing és a személyes ajánlás. Míg az első már egy ideje szervezetten történik, az utóbbi szervezett keretek közé terelése csak az elmúlt években lett igazán divat itthon.

Íme néhány tipp, hogyan vésd be magad mások fejébe networking eseményen.

  1. Legyen stratégiád, arra hogy hogyan mutatkozol be 30, 45 illetve 60 másodpercben. Számos kapcsolatépítő rendezvényen adnak ennyi időt arra, hogy bemutatkozz a többieknek. Ha erre épp nincs lehetőség, akkor is hasznát veszed ennek a képességnek. Például ha egy fontos személyt/partnert/vevőt kell megszerezned vállalkozásodnak, pontosan ennyi időd van a megszólítása után, hogy mély nyomot hagyj benne. Az első benyomás ennyi idő alatt alakul ki.
  2. Készülj fel a résztvevőkből! Ha eredményes szeretnél lenni, nagyon hasznos, hogy előre tudd majd, kikkel szeretnél találkozni, miről szeretnél velük beszélni! Továbbá azt is meg kell tervezned, hogy milyen legyen az aznapi bemutatkozásod. Ha tudod, hogy az eseményen például nagyrészt személyszállítók vannak jelen, akkor mondjuk webfejlesztőként felesleges arról beszélned, hogy milyen jó webshopokat készítesz. Arról kell tudnod hatásosan beszélni, amivel meg tudod oldani a szállítmányozók leggyakoribb webes problémájukat. Például milyen előnnyel jár, ha te készíted az online logisztikájukat.
  3. Mindig legyen elegendő mennyiségű, profi, figyelemfelkeltő névjegykártyád, bemutatkozó anyagod. Az egyik leggyakoribb hiba a névjeggyel kapcsolatban, hogy sokan hagyják üresen a „B”oldalt. Pedig itt újra és újra emlékeztetheted azt, aki kapja, hogy miben is vagy igazán jó.
  4. Légy pozitív! A negatív emberek főként hasonlóan negatívembereket vonzanak. Az üzleti kapcsolatépítés nem ritkán megy át közös panaszkodásba (ami sajnos nagy divat itthon). Neked nyilván nem ez a célod, hanem szeretnéd az üzleti kapcsolataid építeni, a vállalkozásod fejleszteni. Légy nyitott, pozitív és megtetted az első lépést, hogy felkeltsd a hasonló, eredményekre és sikeres üzletekre törekvő vállalkozók figyelmét!
  5. Adj! Ez az egyik legfontosabb! Segíts önzetlenül és ne akarj mindenáron eladni a rendezvényen! Ha csak értékesítés miatt mégy el, hamar lerombolod a céged imázsát és a megítélésed! A legsikeresebb vállalkozók már tudják, hogy az önzetlen segítségnyújtást a kapó fél mindig szeretné azt viszonozni. Így ha lehetősége lesz arra, hogy neked segítsen, meg fogja tenni. Sőt! Komoly szerződések is köttetnek ennek eredményeképpen. Miért? Ha önzetlenül adsz, egyrészt bizalmat építesz, hiszen látják, hogy értékes ember vagy és nem csak a saját üzleted erőlteted. Másrészt mi mással tudod legjobban megmutatni, hogy mennyire érted a szakmád, hogy ha adsz egy két olyan tippet, tanácsot, amiből a másik fél azonnal profitálhat.

Mit tesz ehhez hozzá a BNI? Íme néhány előny, a teljesség igénye nélkül:

  • A BNI tagok szinte kivétel nélkül folyamatos növekedést tudnak realizálni.
  • Minden BNI csoportban a hasonló értékrendű, hasonlógondolkodású, pozitív, tenni akaró vállalkozókat fogsz találni.
  • A BNI bizalmat jelent. Csak olyan vállalkozók lehetnek a BNI csoportok tagjai, aki hitelességéről és hozzáértéséről a BNI csoport tagbizottsága és tagjai meggyőződtek.
  • Minden BNI tag mögött ott áll a többi BNI tag tudása, és kapcsolati hálózata. Egy BNI tag mindig törekszik arra, hogy az ügyfelei elégedettek legyenek, és ha bármilyen problémába ütközik, a tagtársaira mindig számíthat.
  • A BNI nemzetközi szervezet, így egyetlen tagnak sem okozhat különösebb nehézséget a külföldi piacra lépés.

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

Posted in Egyéb