Így vezess be sikeresen új terméket vagy szolgáltatást

Így vezess be sikeresen új terméket vagy szolgáltatást

Nincs is annál lehangolóbb, mint amikor egy újonnan bevezetett termék vagy szolgáltatás a süllyesztőbe kerül. Ez történt Pat Flynn-nel, a sikeres Smart Passive Income podcast gazdájával, amikor bevezetett egy szerencsétlen és kockázatos software-t néhány évvel ezelőtt. Míg a többi vállalkozása sikeresen működött, addig a software technológia világába való betörési kísérlete fájdalmas leckeként végződött – 15 000 dollárjába került.

A múltban elindítottál egy vállalkozást, aztán szétkürtölted mindenkinek, így próbáltál értékesíteni.” – mondja. „Ha nem vette meg senki, elgondolkodhattál, hogy magával a termékkel van gond, vagy esetleg a módszerrel, ahogy körítetted. Netán rossz időpontban próbáltad eladni?” Sosem tudhattad pontosan, miért működött – vagy épp nem működött –, és nem jósolhattad meg előre, mivel leszel sikeres. Az utóbbi években azonban Tim Ferris „4 órás munkahét” és Eric Ries „Lean startup” c. könyvének köszönhetően, a terméktesztelések és ellenőrzések jóval nagyobb fókuszba kerültek.

Időközben Flynn kiadta saját könyvét, amely vállalkozóknak segít elkerülni a termékfejlesztéskor gyakran előforduló csapdákat. A könyv címe: “Szárnyalni fog? – Így teszteld a következő vállalkozási ötleted, hogy ne pazarold az időd és pénzed” (Will It Fly? How to Test Your Next Business Idea So You Don’t Waste Your Time and Money). Ebben megosztja saját sikertörténeteit és kudarcait, konkrét tanácsokkal szolgálva új termék vagy szolgáltatás bevezetéséhez.

A megvalósítás előkészületei – Illik hozzád a termék?

Hogy elősegítsd a terméked vagy szolgáltatásod sikerét, Flynn szerint ellenőrizned kell, hogy a célközönséged tényleg akarja-e, valamint hogy Te vagy-e a megfelelő személy a bevezetésre – vagy ahogy Flynn utal rá, illik-e hozzád. Mielőtt túl sok időt fektetnél egy ötlet megvalósításába, meg kell határoznod, hogy az adott dolog mennyire segít hozzá az életcéljaid eléréséhez, hogy hogyan egészíti ki a „röppályádat”, és hogy miben vagy igazán jó. Sokan leláncolják magukat az első ötletükhöz, és azt próbálják sikerre vinni, mivel hiszik, hogy az egy lassan érő gyümölcs. Azonban nem mindig pont ez a megfelelő gyümölcs, amit érdemes leszedned.

Azt ajánlja, tedd fel magadnak a kérdést: Mi az, amire azt mondanád: „Ennél jobb már nem is lehetne az életem, minden tökéletes.”? Ez magában foglalja azt is, hogy a következő öt évre prioritásokat állítasz fel magadnak, nem csupán munka, hanem család, pénzügyek és az egészséged terén is. Flynn azt mondja: „Ez könnyebbé teszi a döntéshozást, ami egyébként sokkal nehezebb lenne. Több pénzt kereshetnék, ha más dolgokkal foglalkoznék. De miért tenném ezt, ha azok a dolgok nem illenek a tervhez, ami a fejemben van öt évvel későbbre vonatkozóan?”

Flynn azt tanácsolja, hogy a korábbi munkáidat részleteiben elemezd ki és írj egy listát arról, mit szerettél és mit nem szerettél bennük. Ma már látod, milyen minták mentén lehet haladni, így biztosíthatod, hogy az új ötleted nem a világosan meghatározott preferenciáid ellen dolgoznak.

Végül, Flynn arra kéri az olvasókat, hogy képzeljék magukat a Shark Tank c. sorozatban feltűnő bírák elé és válaszolják meg a kérdést: „Mi egyedi benned és mik a tisztességtelen előnyeid?” Ha tisztában vagy e kulcsfontosságú tényezőkkel, az segít bizonyítani, hogy az ötleted valóban illik-e hozzád. Ez azonban csak a harc első fele. A másik természetesen az, hogy más emberek hogyan értékelik majd a terméked.

Beszélgess a célközönséggel!

Flynn a terméktesztelést a következőképpen magyarázza: „A közönség előtt állsz, hiper-targetálod őket (vagyis a megfelelő helyen és időben a megfelelő embereket választod ki), és megkéred őket, hogy jelentkezzenek és mondják el: „Igen, van ez a problémám…” Ezután beszélgetsz velük és őszintén elmondod: „Szeretném megoldani a problémád az ötletemmel, ami azonban még nincs felépítve. De biztosan kell tudnom, hogy az emberek érdeklődnek iránta. Ha sikerül 10 embert összeszedni, akik előrendelnek, zöld utat adunk az ötletnek. Kedvezményes áron vásárolhatod majd meg, és lehetőséged lesz befolyásolni magát a terméket, mivel ott leszel, amikor létrehozzuk.”

Más szóval, mielőtt elkezdesz gyártani egy terméket és megpróbálod értékesíteni, meg kell környékezned a célközönséget és kapcsolatba kell lépned velük, hogy lásd, az ötleted valóban érdekli őket. Ha igen, kérd meg őket, hogy előre fizessenek (ez bizonyítja a legjobban, hogy tényleg érdeklődnek). A bizalmukért cserébe alacsonyabb áron add el nekik a terméket, mint amit másoktól fogsz kérni, valamint adj nekik lehetőséget a termékfejlesztésbe való beleszólásba. Így hozhatsz létre olyan terméket, amely a leginkább kiszolgálja az igényeiket. Amennyiben még nincs meg a saját közönséged, Flynn számos más ötletet tud javasolni a potenciális vásárlók elérésére a termékfejlesztés folyamatában. Ilyenek például az online fórumok, közösségi média felületek, vendégposztok írása olyan kollégákhoz, akiknek hasonló célközönsége van, mint amilyet te keresel.

Egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése drága mulatság lehet. Semmi sem biztos, ám ha követed Flynn lépéseit – meghatározni, hogy a termék illik-e a saját személyedhez, azután, hogy a közönséged igényeinek megfelel-e -, az segíteni fog időt, pénzt és sok-sok szívfájdalmat megspórolni.

Dorie Clark
Marketing szakember, az Entrepreneur.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: How to Launch a Product That Sells)