Ismertség növelése önkéntes munkával

9 mód, ahogy önkéntes munkával növelheted láthatóságod

Ivan Misner

 

Az egyik legelső lépés a kapcsolatépítésben a láthatóságod növelése közösségedben. Ne feledd, az embereknek ismerni, kedvelni és bízni kell benned ahhoz, hogy ajánljanak. Az önkéntes munka révén kulcsfontosságú embereket ismerhetsz meg közösségedben. Összekapcsol emberekkel, akikkel közös a szenvedélyed. Lehetőséget biztosít számodra, hogy megmutasd tehetséged, képességeidet, becsületességed és szavahihetőséged azáltal, hogy azt teszed, amit ígértél. Így egyszerre növelheted a kapcsolati tőkéd erejét és mélységét.

Az önkéntes munkát vállalók bizonyítják egy cél iránti elkötelezettségüket, a személyes érdekeik nélkül. Szervezetekkel tudsz közösen dolgozni egy olyan cél érdekében, ami valóban érdekel téged. Ha más önkéntesek vagy résztvevők azt érzik, hogy kizárólag a saját érdekedből vagy jelen, akkor ez a láthatóság ellened fog fordulni és csak nehezíti a céljaidat.

Az önkéntes munka nem rekreációs tevékenység, hanem valódi elkötelezettség egy ügy mellett. Ahhoz, hogy találj egy szervezetet vagy ügyet, ami valóban összhangban van az érdeklődéseddel, az önkéntes munkát pozitív értelemben stratégiai megközelítésből érdemes nézned.

Az alábbi 9 kérdéssel kezdheted:

  1. Mit szeretsz a szabadidőben csinálni?
  2. Milyen hobbik okoznak örömöt?
  3. Milyen sportokat ismersz eléggé ahhoz, hogy tanítsd?
  4. Mi okoz örömet és elégedettséget?
  5. Milyen szociális, politikai vagy egészségügyi kérdésektől leszel lelkes, mi az, ami kötődik hozzád, a családodhoz vagy barátaidhoz?
  6. A fenti válaszaid alapján melyik az a 3 szervezet, amelyek úgy érzed illeszkednek hozzád? (Például: gyermekek sportklubja, könyvtár, aktivista csoportok, vallási csoportok, hajléktalanokat támogató csoportok, stb.) Válassz egyet, ami a legközelebb áll hozzád és nézz utána online illetve a környezetedben, közösségedben.
  7. Most, hogy megtaláltad ezt a csoportot, tudnod kell, hogy alkalmas-e arra, hogy az üzleti vagy személyes céljaid elérd? Amennyiben igen, úgy látogasd meg a csoportot és „próbáld ki magad”.
  8. Miután meglátogattad a csoportot, döntsd el, hogy valóban részt akarsz-e venni annak tevékenységében, az idődből akarsz-e erre szánni?
  9. A csoport többi tagja elégedett a szervezettel? (Ahhoz, hogy ezt kiderítsd, beszélgess 3 fővel a csoportból, hogy megtudd, mennyire érzik jól magukat. Ha lehet válassz egy új tagot, egy néhány éve részt vevő tagot és egy régebb óta résztvevőt.)

Miután a házi feladatod elvégezted és meg tudod válaszolni a fenti 9 kérdést, csatlakozz egy csoporthoz és kezdj el önkéntes munkát vállalni. Keress vezetői pozíciókat, amelyekben meg tudod mutatni az erősségeidet, tehetségedet, képességeidet. Másként fogalmazva, légy önkéntes és légy látható. Kitűnő módja a személyes kapcsolati tőkéd növelésének.

Azonban ne feledd, az önkéntes munka ugyan jó láthatóságot adhat, de a szándéknak a szíved mélyéből kell jönnie. Ha csak azért csinálod, hogy láthatóságod legyen és nem vagy összhangban annak céljával, akkor vissza fog ütni.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://businessnetworking.com/9-questions-get-road-gaining-visibility-volunteering/)

Posted in Egyéb