Ki van a szobádban

Az életed minősége azon múlik, hogy kik vannak a „szobádban”

Ivan Misner

Mi lenne, ha az egész életedet egyetlen szobában élnéd le? Bárki akivel kapcsolatba lépsz, ebben a szobában van. Bármikor változtathatsz a szobán, beengedhetsz bármilyen lehetőséget, amit szeretnél az életedben. De van egy sajátos tulajdonsága ennek a szobának, ami nem változik: csak egy ajtaja van. Méghozzá egy egyirányú ajtaja, amire az van kiírva „Kizárólag belépés!” Nincs kijárat. Bárki, aki bejött a szobába, ott is marad örökre. Bárki jön be, bármit hoz magával, nem távozik – soha. A szobádban maradnak veled, örökre.

Ha ez így lenne, jobban megválogatnád, hogy kiket engedsz be a szobádba? Minden alkalommal amikor felteszem ezt a kérdést, azt a választ kapom „Igen, válogatósabb lennék!”

Milyen szobát teremtettél magadnak? Ha egy drámával teli élet vesz körül, akkor milyen embereket engedtél be az életedbe, akik ezt a drámát kreálják? Ha káoszban élsz, akkor ki hozta ezt a szobádba? Vannak udvariatlan, mérges, mérgező emberek a szobádban? Ha igen, ki engedte őket be? Bonyolult és komplex az életed? Lehet, hogy túl sok ember (különösen a rosszakból) van a szobádban?

A legtöbbször, amikor ezt a nézőpontot megosztom emberekkel, komoly felismerésük van az életüket illetően. Szó szerint látom, ahogy mozognak a fogaskerekek a fejükben, ahogy elképzelik a szobát, amit létrehoztak. Egyszer egy nő akivel beszéltem azt mondta: „Az életem olyan mint egy kórház sürgősségi osztályának váróterme. Sorban engedem be a sérülteket egymás után!”

Állj meg egy pillanatra és gondold át: „Ki van a szobádban?” Csinálj egy gyors leltárt. És most, döntsd el, hogy a jövőben milyen embereket engedsz be a szobádba és kiket tartasz inkább kint az előszobában.

A szobádban lévő emberek határozzák meg a magadról és az életedről alkotott képedet. Jelen pillanatban nem számít, hogy miként kerültek a szobádba ezek az emberek, mit hoztak magukkal, vagy hogy ki tudod-e őket rakni. Lehet, hogy te hívtad őket, lehet, hogy ők tolakodtak be. Lehet, hogy azért vannak az életedben, mert családtagok vagy azért, mert azt hiszed szükséged van rájuk. Ha bent vannak a szobádban, akkor így vagy úgy a jelenlétük komoly hatással van az életed minőségére – jó vagy rossz irányban.

A jövőben azonban lehetsz éber és elővigyázatos, amikor valaki kopog az ajtódon. Tanulhatsz abból, hogy ki és mi jött be a szobádba. Meghatározhatod azokat az irányelveket, amelyek alapján eldöntöd, kit engedsz be a szobádba, ahogy azt is, hogy miként kezeld a most bent lévőket és azt, amit hoztak magukkal.

Lehet, hogy nem tudod véglegesen eltávolítani azon személyeket vagy dolgokat, amelyek már a szobádban vannak, de egészen biztosan meg tudod változtatni – véglegesen – hogy a jövőben kiket engedsz be és mi vesz körül.

Hogyan válaszd ki, hogy kit engedj be? Az általad képviselt értékek és a számodra fontos dolgokból gyúrj egy „metaforikus” ajtónállót, egy tudatos éberséget. Tudod mik ezek? Ha nem, akkor itt az ideje átgondolnod melyek azok az értékek amelyeket fontosnak tartasz és hogy milyen típusú emberekkel akarod körülvenni magad. Senki se jusson be, aki nincs összhangban a Te személyes értékrendszereddel. Kérdezd meg magadtól: „Vannak a környezetemben olyanok, akik az én elveimmel ellentétesen élnek?” Beengedtem volna őket, ha ismertem volna ezt a koncepciót még azelőtt, hogy közel engedtem őket magamhoz?

Ez a koncepció tökéletesen alkalmas egy erős személyes kapcsolati háló felépítésére. Hiszen olyan embereket hozunk a szobánkba, akikkel szívesen dolgozunk együtt. Olyan emberek, akiknek elvei és szenvedélyei közösek a tieiddel. Ha megértjük ezt az egyszerű gondolatot, akkor könnyedén tudunk majd választani aközött, akiről azt gondoljuk, hogy rendelkezik a megfelelő képességekkel és aközött az ember között, aki rendelkezik a megfelelő értékekkel.

Mi teremtjük és tervezzük a szobát amiben élünk. Ezt tudatosan vagy véletlenszerűen is tehetjük. A döntés a miénk. „Ki van a szobádban?” Ismerve ezt a koncepciót – mit tennél a jövőben másként?

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://www.entrepreneur.com/article/234862)

Posted in Egyéb