Lehet, hogy pont fordítva csinálod a dolgokat?

Lehet, hogy pont fordítva csinálod?

Dr. Ivan Misner

A foglalkozásom sok coachinggal és franchise-ok igazgatásával is jár, miközben vállalkozókat, üzletkötőket és üzletembereket tanítok arra, hogyan szerezzenek ajánlásokat maguknak és másoknak. Néha úgy érzem ez nem egy könnyű feladat; a vállalkozók utálják, amikor megmondják nekik mit csináljanak és ezért ügyesnek kell lenni, hogy abba az irányba tereljük őket, ami ugyan rengeteg munkával jár, de segít nekik elérni az általuk kitűzött célt.

Az egyik legnagyobb kihívásom nem is a vállalkozókkal vagy üzletkötőkkel szokott lenni, hanem inkább azokkal a szakértőkkel, akik a vállalkozók számára tanácsadást nyújtanak. Ők nagyon sok tréningen vannak már túl, jellemzően gyakorlati tapasztalattal is bírnak, ráadásul több ezer oldalas könyvek állnak rendelkezésükre, ami támogatja őket a tanácsadási folyamat során. Igazi szakértők. Mégis azt tapasztaltam, hogy néha pont a szakértelem jelenti az igazi problémát. Csak azért, mert a szakértelmed olyan tudással ruház fel, amivel felismered a megoldást egy problémára vagy kihívásra, nem jelenti azt, hogy mások is automatikusan elhiszik neked, hogy Te tényleg tudod a megoldást vagy hogy azt hallani akarják tőled. Tudom, ez hihetetlennek tűnik. Azonban, ha már neveltél gyereket, tudhatod, hogy ez igaz!

Tegyük fel, hogy Te egy szakértő vagy. Tudod magadról, hogy szakértő vagy. Azt is tudod, hogy tudsz másoknak segíteni. Továbbá, hogy ez a “másvalaki” egy felnőtt ember, aki a saját üzletét működteti vagy egy független üzletkötő, aki jó okból választotta ezt a sajátos karriert. Szeretik a függetlenséget és a szabadságot. Hogyan tereled őket a megfelelő irányba?

Egyszer egy szakértő, aki nekem dolgozott, elment az egyik telephelyemre és meg volt hökkenve, hogy a csoport dolgozói milyen rosszul végezték a dolgukat. Tisztán tudatta velük, hogy amit csinálnak az rossz és min kellene változtatniuk. Az ő helyzetértékelése és megoldás javaslata hibátlan volt, ám ezek előadásmódja rosszra sikeredett. Annyira nyersen viselkedett a csoport tagjaival, hogy negatív visszajelzéseket kapott tőlük és még nagyobb felfordulást hagyott maga után, mint amikor érkezett. Amikor találkoztam vele és arról beszélgettünk, hogy mit kellett volna másképpen csinálnia, mérges lett rám, amiért nem támogattam. Hiszen neki igaza volt, míg a csoportnak nem. Nem is azon vitatkoztam, hogy tévedett, mert valóban igaza volt. A probléma az volt, ahogyan kezelte az adott szituációt – ott követett el hibát. Úgy próbáltam megértetni vele ezt, hogy megosztottam az egyik kedvenc mondásomat vele, ami ezzel a dilemmával kapcsolatos: „Ne égesd le az egész ólat, csak hogy megsüsd a malacot!” Azaz: ne fordítsd rosszabbra a dolgokat, mint korábban volt, miközben próbálod megoldani a helyzetet.

Soha nem értette meg, hogy az emberek nem fogadják lelkesen a tanácsait és nem értenek egyet az állításával, csak azért, mert igaza van. Nem is dolgozott sokáig nekem ezután. Végül jött egy szakértő, aki úgy dolgozott ugyanazzal a csoporttal, hogy meghallgatta a kéréseiket, dolgaikat. Kapcsolatokat épített a csoport tagjaival, és segített nekik elérni a bennük rejlő lehetőségeket. Fontos azonban hozzátenni azt, hogy ez a folyamat időt és türelmet igényelt.

Két dologra próbálok ezzel rávilágítani.

Először is, „az emberek nem törődnek azzal, hogy mennyire tudsz valamit, amíg nem tudják, hogy mennyire törődsz velük”. Ha azt akarod, hogy az emberek meghallgassanak, amikor vezeted vagy útba igazítod őket, tudniuk kell, hogy törődsz velük és a sikerükkel. Ha nem így „gondolják”, sosem fogják meghallgatni a tanácsaidat.

Másodszor pedig egy mondás, amit az édesanyám egy papírnehezékre írva adott nekem, amikor 16 éves lehettem és épp diákönkormányzati választásra készültem. A papírnehezéken (ami a mai napig ott van az asztalomon) ez áll: „A diplomácia annak művészete, hogy miként hagyod másoknak, hogy pontosan azt tegyék, amit te akarsz!” Elmagyarázta nekem, hogy meg kell tanulnom hogyan dolgozzak együtt másokkal, nem másokon keresztül. Még ha tudom is a választ egy problémára, semmi haszna, ha senki nem hisz nekem. Ez a tanács segített nekem megnyerni a diákönkormányzati választást és azóta számtalan esetben az évek során. Be kell vallanom, nem mindig használtam ki úgy, ahogy kellett volna – ám amikor használom, a dolgok szinte mindig simán működnek.

A lényeg: lehet igazad, de semmi haszna, ha senki sem hajlandó követni téged.

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://businessnetworking.com/things-wrong/)

Posted in Egyéb