Miért tárgyalj az áraidról?

Miért tárgyalj az áraidról?

Te hogyan határozod meg termékeidnek és szolgáltatásaidnak az árát? A vevőszerzés egyik fő gátló tényezője lehet az általad kiszabott ár. Ha ez a helyzet esetedben fennáll, akkor valószínűleg már tudsz is róla, mivel jelenlegi vagy potenciális vásárlóid már kifogásolták. És lehet, hogy hallani sem akarsz alkudozásról, pedig ez valójában a te érdekeidet szolgálja. Nézzük meg, hogy miért:

  • Ha elkezdesz tárgyalni az árról az ügyféllel, ő már látja, hogy egyáltalán hajlandó vagy az alkura, a kompromisszumra. A legtöbb vásárló az érzelmei alapján dönti el, hogy mire költi a pénzét. Ha az érdeklődőnek pozitív benyomása formálódik rólad, kialakul a szimpátia, és lehet, hogy pont ezért fogja megvásárolni az általad kínált terméket vagy szolgáltatást.
  • Ha belemész az alkudozásba, arra is lehetőséged nyílik, hogy részletesen elmagyarázd a potenciális fogyasztónak az árazás okait. Azaz, hogy a díjszabás nem is olyan magas, ha figyelembe veszi a szolgáltatásod által nyújtott valódi értéket. Amennyiben erre az a másik fél válasza, hogy “de hiszen más cégek olcsóbban kínálják ugyanezt”, akkor sem szabad elbizonytalanodnod. Te biztosan meg vagy győződve róla, hogy megéri a szolgáltatásodra költeni – képesnek kell lenned megindokolni ezt az érdeklődő ügyfélnek is.
  • Az ártárgyalás közben előfordulhat az is, hogy a vevő olyan területre világít rá, ami hiányzik a szolgáltatásaid közül, ugyanakkor a versenytársaidnál megtalálható. Ilyenkor figyelj oda az ügyfélre, ugyanis a későbbi termékfejlesztésnél ez is egy fontos szempont lehet.

Természetesen vannak esetek, amikor az érdeklődő hajthatatlan és semmiképp sem akarja megvenni a kínált szolgáltatást a te feltételeid szerint. Ilyenkor ne csökkentsd az árat egy bizonyos szint alá csak azért, hogy őt megszerezd. Mindig emlékeztesd magad, hogy az üzlet első számú célja a profitszerzés. Épp annyit engedj, amíg az eladás számodra is előnyös marad.

Neked milyen tippjeid vannak az ártárgyalásokhoz?

Misner

Dr. Ivan Misner

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Negotiating With Clients is in Your Best Interest)