Mit jelent gazdagnak lenni? – A meggazdagodás 5 módja

Mit jelent gazdagnak lenni? – A meggazdagodás 5 módja

A gazdagságot sokféleképpen értelmezhetjük.

Gazdagnak lenni inkább egy lelkiállapot, mintsem dollárhegyek. Őszintén szólva a gazdagok lehetnek szegények, és a szegények is lehetnek gazdagok. Hogy értem ezt? Például a gazdagság jelenthet egy öttagú családot, akik szeretetben élnek a harmadik világban és egy darabka kenyéren osztoznak. Egy másik öttagú család pedig lehet, hogy egy 12 szobás házban lakik, ám folyton marakodnak a töménytelen mennyiségű lakoma felett. Ugye érzed a különbséget?

Mindemellett, gazdagnak lenni azt jelenti, hogy megvan mindenünk. Az ideális a fenti két példa kombinációja lenne: egy boldog család élvezi az együtt töltött étkezést egy nagy házban – mert igen, ez is lehetséges. Habár, ahhoz, hogy elérd ezt a fajta vagyont – pénzügyi szabadsággal, személyes békével és boldogsággal –, elkötelezettnek és odaadónak kell lenned.

Tudnod kell élvezni az összegyűjtött vagyonodat. Sok ember száz órát dolgozik hetente, de közben teljesen elhanyagolja családját. Mások olyan erősen fókuszálnak kizárólag a családjukra, hogy sohasem tudnak elegendő energiát fektetni munkájukba. Nyilvánvaló, hogy csakis az egyensúly hozhatja meg a kívánt vagyont, amelyet még élvezni is tudsz.

Ha szeretnéd mindezeket elérni az életedben, íme öt módszer, amellyel gazdaggá válhatsz:

1. Sajátítsd el a termelői mentalitást!

Élesen váltanod kell ahhoz, hogy fogyasztóból termelővé válj. De mi is a különbség a kettő között? Itt van néhány példa: a fogyasztók eszik a pizzát, a termelők készítik; a fogyasztók nézik a filmeket, a termelők csinálják; a fogyasztók keresik a munkát, a termelők pedig kínálják. Minden milliárdos egy termelő.

A végső célja egy termelőnek nem az, hogy ő egyen, hanem hogy másokat etessen. Persze a termelőknek is fogyasztaniuk kell egy ponton túl, de nem ez az elsődleges céljuk. Ahelyett, hogy a következő étkezésükön gondolkodnának, sokkal jobban érdekli őket, hogy előteremtsék a következő adag ételt valaki más számára – tudva, hogy majd nekik is lesz alkalmuk enni a folyamatban.

Mindegy, hogy ezek a termelők szívsebészeteket látnak el, bestseller könyveket írnak vagy felhőkarcolókat építenek – megtanulták, hogyan készíthetik el a termékeket és szolgáltatásokat, hogy segítsék a körülöttük élőket. Ha megvizsgáljuk a milliárdosokat közelebbről, látni fogjuk, hogy majdnem mindegyikük egy értékes terméket vagy szolgáltatást nyújt emberek millióinak. Miközben elsajátítasz egy ilyen termelői mentalitást, Te magad is vagyonossá válsz.

2. Légy tisztában a napi munkadíjaddal!

Mennyit pénzt keresel naponta? Kiszámoltad valaha, hogy mennyit ér egy napod? 5.000 Ft? 10.000 Ft? 100.000 Ft? Tudod, hogy mennyit kellene keresned naponta ahhoz, hogy milliárdos legyél?  Nagyjából 250 munkanap van egy évben. Ha naponta 4 millió forintot keresnél, elérnéd az egymilliárdos mérföldkövet az év végére.

Ha most 5.000 forint a napi bevételed, próbáld megduplázni. Csak képzeld el, ha kétszer annyit dolgoznál, akkor kétszer annyit is kereshetnél! Például amikor elkezdtem a saját vállalkozásomat, nagyjából 7.000 forintot kerestem naponta. Mivel nem akartam megállni ennél a számnál, folyamatosan új irányokat kerestem, hogyan képezzem magam az ügyfeleim számára, ami hatalmas lökést adott a bevételeimnek is.

Te mit teszel azért, hogy növeld a napi bevételed? Ha munkát keresel épp, küldj ki kétszer annyi önéletrajzot, mint amennyit terveztél. Ha most 10 értékesítői hívást bonyolítasz le, duplázd meg ezt a számot 20 hívásra. Ha babysitter vagy egy gyerek mellett, találj megoldást, hogy megtöbbszörözd az eredményeidet – akár egy nappali gyermekmegőrző nyitásával. Persze, a legjobb mód az, ha a munkád minőségén tudsz javítani, hogy elérd ezeket a célokat.

„ Siker az, hogy megkapjuk, amit akartunk.
A boldogság az, hogy akarjuk, amit kapunk.”

Dale Carnegie

3. Kockáztass!

Az emberek többsége nem mer kockázatokat vállalni, fél, hogy a végén elveszít valamit. Az egyedülálló anyuka nem vesz meg egy könyvet 5.000 forintért, ami segítene neki plusz fél milliót keresni. Ugyanez az anyuka azonban, aki tart a kiadásoktól, a gyermekének bármikor megvenne egy videojátékot, hogy boldoggá tegye.

Mielőtt gazdaggá válsz, szegénynek is kell lenned. Eltekintve a lottónyertesektől és az örökösöktől, Neked mindenért meg kell küzdened és áldozatokat kell hoznod. El kell tudnod viselni a legrosszabbat, hogy a legjobbat remélhesd. Sokszor előfordul, hogy a jól megérdemelt ünneplést el kell halasztani, hogy a nagyobb célokra fókuszálhassunk, ami végül persze mindig megéri.

Ahhoz, hogy megfontoltabban közelítsd meg a kockázatot, tegyél fel magadnak két kérdést: „Mi lehet a legrosszabb, ami történhet, ha kockáztatok?” Majd kérdezd meg, „Mi a legjobb, ami történhet?” Rá fogsz jönni, hogy sokszor azért nem merjük vállalni a kockázatot, mert a pénz is közrejátszik. Meg kell tanulnod feláldozni szinte bármit, hogy mérhetetlenül gazdag légy, még akkor is ha az utolsó forintjaidról van szó.

4. Csak vagyonos időtöltést válassz!

Az első számú gazdagodást meggátló tényező az, amikor sok reményt fűznek valakihez, ő mégis nyomorban és szegénységben éli az életét. Sokszor az emberek magukat hozzák ilyen szituációba, azáltal, hogy szegény emberek veszik őket körül. Szabadulj ki ezekről a szegény helyekről, mert ha nyomornegyedekben szegény emberek között időzöl, az sohasem fog Téged gazdaggá tenni.

Tinédzser koromban mindig kosarazni jártam, negatív emberekkel negatív helyekre. Rendszeresen dohányoztak, káromkodtak körülöttem – egyszóval tiszteletlenül viselkedtek a játék minden percében. Habár én nem viselkedtem olyan idétlenül, mint ők, mégis a környezetem egy terméke voltam, ami mélyen kihatott az általános teljesítményemre is az életben.

Sok ember tűr el az én példámhoz hasonló negatív körülményeket. Nem veszik észre, milyen nagy hatása van a pletykáknak, erőszaknak és veszekedéseknek az életükre. Hovatovább, ha nem jólétben élsz, szegény vagy. Találd ki, hogyan tudsz Te is részt venni vagyonos elfoglaltságokban. Én ahelyett, hogy tovább kosaraztam volna, elkezdtem gazdagabb környékeket látogatni – luxus házakat nézegettem, és luxusautó kereskedésekbe jártam. Ez megváltoztatta az életem.

5. A tehetséged egy ajándék – használd!

Mindenkit természetéből adódóan megajándékoz a sors. Néhány embernek több dologhoz van tehetsége, míg másoknak csak egyhez. Mindazonáltal, észre kell venned ezeket az adottságaidat és használni őket. Az emberek sokszor háttérbe szorítják a tehetségüket, sőt másokat is hagyják, hogy ezt tegyék velük. Neked azonban meg kell tanulnod ápolni ezeket a képességeket, és olyanokkal kell körülvenned magad, akik támogatnak ebben.

Rátalálni a tehetségedre, adottságaidra és képességeidre sokszor nem olyan nyilvánvaló és egyszerű. Sajnos az iskolák, munkahelyek, vallási intézmények szinte soha sem ösztönöznek arra, hogy használd ezeket a plusz képességeket. A legtöbb ember végül el is veszíti ezeket az adottságokat pénzügyi vagy társadalmi nyomás hatására, hogy alkalmazkodjon a körülötte élőkhöz.

Személy szerint én mindig el akartam mondani a saját történetem. A gond ott volt, hogy nem tudtam, hogyan kezdjek neki. Végül cikkeket kezdtem írni és ingyenes beszédeket tartok. Ezáltal lehetőségem nyílt, hogy emberek millióit érjem el annak ellenére, hogy számtalanszor buktam meg nyelvtanból az iskolában. Minél többször használod az adottságaidat, annál boldogabb és vagyonosabb leszel. A tehetséged teret ad Neked.

Ne feledd, a bankókat most is folyamatosan nyomtatják számodra. Győződj meg róla, hogy megragadod a Neked járó részt mára. A pénz az az eszköz, ami lehetővé teszi, hogy még jobban az legyél, aki szeretnél. Hagyd abba a túlélést és kezdj növekedni. Sok előny van abban, ha gazdag vagy. Készülj fel rá, hogy jobb házad, autód és ruháid lesznek, jobb ételeket eszel és új barátokat szerzel.

Daniel Ally
Milliárdos üzletember, az Entrepreneur.com szerzője

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: The Only 5 Ways You Can Become Rich)