Motivációhiány?

Motivációhiány?

5 lépés, amivel visszatalálsz a megfelelő útra

Dr. Ivan Misner

Nem is olyan rég egy tag az alábbit kérdezte tőlem:
Mit csinálsz, amikor a motivációs szinted és az önbizalmad lecsökken? Mit teszel azért, hogy visszaszerezd a motivációd, ami a terveid és networking feladataid elvégzéséhez nélkülözhetetlen? 

Ez egy nagyszerű kérdés, és itt a válaszom:

Először is hadd mondjam azt, hogy az életben kevés dologban vagyok annyira biztos, mint abban, hogy a motiváltság belülről fakad, nem külső tényezők eredménye. Senki sem tud motiválni minket, saját magunkon kívül. Most hosszútávú motivációra gondolok. Ahogy Frederick Herzberg író sok évvel ezelőtt megfogalmazta a Harvard Business Review egyik számában, mások pusztán rövidtávon tudnak motiválni minket, ami nem több, mint egy „méretes fenékberúgás”.*

A hosszabb távú motiváció, belülről jön. Úgyhogy a kérdés adott – üzletemberként miként motiváljuk magunkat, amikor a lelkesedésünk alacsony? Először is azt kell megértenünk, hogy ezzel szó szerint mindenki szembesül a karrierje valamely pontján. Még sosem találkoztam olyannal, aki immunis lett volna erre – én biztosan nem vagyok az. De mit tehetek vállalkozóként, amikor magam alatt vagyok? Nekem az alábbiak segítettek:

  1. Minimalizáld a negatív emberekkel történő kapcsolatot! Ez nem mindig lehetséges, de próbáld meg amennyire csak lehet, legalább rövid időre. Úgy látom néhányan olyan magas szinten űzik a panaszkodást, mintha az egy olimpiai szám lenne. Tartsd távol magad tőlük, amikor épp próbálod összeszedni magad.
  1. Tölts minél több időt olyanokkal, akik feltöltenek energiával! Olyan leszel, mint az az 5-6 fő, akivel a legtöbb időt töltöd. Ezért olyanokkal töltsd az időd, akik arra sarkallnak, hogy „cselekedj” és „jobbá válj”. Egyeztess le időpontokat velük. Menj el pozitív hangulatú üzleti rendezvényekre – bárhová, ahol pozitív, lelkes emberek vesznek körül.
  1. Olvass, hallgass, nézz pozitív dolgokat. Amikor épp vacakul érzed magad, olvass egy pozitív könyvet. Hallgass meg egy hanganyagot, aminek pozitív üzenete van vagy nézz meg valamit, ami megnevettet. Vedd körbe magad olyan tárgyakkal, amelyek jó hatással vannak rád. Engedd be ezeket az életedbe, amennyire csak lehetséges.
  1. Rendezd sorrendbe azon dolgokat, amelyeket szeretnél csinálni és amiket muszáj megtenned. Készíts egy listát. Én üzletemberként listák alapján élek, úgyhogy minél jobban tudom kezelni azon teendőimet, amelyeket szeretnék vagy kötelező megtennem, annál könnyebb birkóznom meg velük.
  1. Edd meg az elefántot – falatonként. Fogd a listád és dolgozz rajta minden nap. Pipálj ki pár feladatot minden nap. Ha ezt valóban megteszed, megdöbbentő eredményeket fogsz elérni, mert minél több feladatot pipálsz ki, annál jobban fogod érezni magad. Ez a kettő táplálja egymást, és így tovább…

Sok egyebet is tehetünk a motiváltságunk érdekében, de a fenti lista kezdetnek megteszi. Azt se feledd, hogy ha a motivációd alacsony, akkor érdemes kilépned a napi rutinból és egy más perspektívából is megnézned, tulajdonképpen miért csinálod mindazt, ami csinálsz. Engedd meg magadnak, hogy a nagyobb, távoli víziód motiváljon és a céljaid vezessenek. Sose feledd, hogy valójában miért teszed azt, amit üzletemberként teszel. Ha ezt fejben tartod, akkor biztosan új energiát ahhoz, hogy folytatni tudd.

Ha még mindig küzdesz a motiválatlanságoddal miután ezt elolvastad, akkor próbáld ki a következőket: a feladatlistádhoz (amit a 4-es pontban javasoltam) rendelj rövidtávú célokat. Mit szeretnél elérni a következő héten, hónapban, ami cselekvésre inspirál most? Érd el a rövidtávú céljaid. Minden apró pici győzelem motivációt fog adni.

Sok sikert!

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://successnet.czcommunity.com/from-the-founder/lacking-motivation/22587/)

* angolul KITA (Kick in the… Anatomy)

Posted in Egyéb