Nézz fel!

Nézz fel!

Hogyan légy jelen itt és most?

Dr. Ivan Misner

A minap egy európai nagyváros nagyon zsúfolt utcáján sétáltam. Az emberek körülöttem mind határozottan haladtak – családok, üzletemberek, turisták és mások. Egy járókelő azonban kilógott a sorból.  Kicsit lassabban sétált egy összevissza, szokatlan tempóban, lefelé nézve. Nem nézett sem jobbra, sem balra. Nem nézett körbe, a járdára vagy a lábára. A mobilját nézte. Üzenetet írt valakinek, miközben a tömegben sétált és épp felém tartott.

„Nézz fel, nézz fel, nézz fel!” – ismételgettem magamban, miközben a lány épp készült nekem sétálni lehajtott fejjel. A járda túl zsúfolt volt ahhoz, hogy ellépjek az útjából anélkül, hogy nekimennék másnak. Már azon voltam, hogy a mantrám; „Nézz fel!” hangosan is kimondom.

Az utolsó pillanatban, mielőtt összeütköztünk volna, felnézett rám. Az ijedt tekintete olyan volt, mint aki egy másik világban volt és most újra visszazökkent a valóságba.

Várjunk csak, pontosan ez történt vele.

Fejben egyáltalán nem volt jelen. Habár fizikailag a járdán sétált mindenki mással együtt, annyira elvonta figyelmét a telefonja, hogy észre sem vette, hogy sétál valamerre.

Légy jelen most

Olykor fiatal üzletemberek megkérnek, hogy adjak üzleti tanácsot. Azt hiszem, az alapvető üzenetem többé-kevésbé meglepi őket . Az alábbit szoktam megosztani velük:

Tanulj meg “jelen lenni a mostban”. Amikor dolgozol, dolgozz! Ne vesztegess időt arra, hogy mit csinálsz, vagy nem csinálsz a szabadidődben. Amikor viszont nem dolgozol, akkor ne dolgozz! Ne engedd, hogy a munkahelyi, üzleti kötelezettségeid megzavarjanak és fejben mással foglalkozz a szabadidődben.

Oly könnyű megengedni magunknak, hogy rabja legyünk bárminek, amit nem tudunk félretenni, ami miatt nem tudunk sebességet váltani és arra fókuszálni, ami épp előttünk van, amivel épp foglalkozunk. Pontosan ezt tette a fiatal lány is a járdán, mielőtt kiszakította magát a virtuális világából a valóságba, ami épp körülötte történt.

Nagyjából 20 könyvet írtam. Amikor elkezdtem könyveket írni fiatal apuka voltam egy kis gyermekkel. Jelen akartam lenni az esti teendőknél, amikor családi időnket töltjük közösen. Úgyhogy az írást az ez utáni időszakra tettem. Tévézés és olvasás helyett, néhány hónapon keresztül este 11 és éjjel 2-3 óra között írtam, hetente többször. Amikor az első könyvemet kiadták, a 8 éves kislányom megkérdezte: „Mikor írtad a könyvet? Nem is tudtam, hogy könyvet írsz!”

Ezen felül nagyon sokat utazok. Általában minden második héten úton vagyok. Ez különösen fontossá tette, hogy amikor nem utazok, valóban jelen legyek a gyermekeimmel, de időt szakítsak a családi kapcsolatok ápolására, amikor úton vagyok. Egyszer megkérdeztem az akkor középiskolás fiamat, hogy olyan apának lát-e, aki sosincs jelen. A válasza megerősített abban a hitemben, hogy sikerült „jelen lennem a mostban”, ahogy felnőtt. Azt mondta: „Viccelsz Apa? Mindig itt voltál!” Örülök, hogy így gondolta.

Ugyanez igaz fordítva is. Amikor keményen dolgozol egy munkán, vagy szeretnél elérni valamit, ami komoly megterhelést jelent a vállalkozásodban, akkor fókuszálnod kell a feladatra. Mégis sok minden el tudja vonni a figyelmet. Annyi embert látok, aki jelenleg képtelen az előtte álló feladat megoldására, mert nincs maximálisan jelen valamilyen, az élet más területéről érkező zavaró tényező miatt.

Az édesanyámnak volt egy megközelítése ehhez a folyamathoz, ami jól működik nekem, amikor „jelen akarok lenni” és zavaró tényezők próbálnak betolakodni és megakadályozni ebben. Azt tanácsolta: „Tedd be egy bögrébe és tedd fel a polcra. Amikor végzel, még mindig ott lesz, kiveheted és foglalkozhatsz vele.” Az anyák adják a legjobb tanácsokat, igaz?

Úgyhogy a mantrám, „Nézz fel, nézz fel, nézz fel!” lehet egy módja annak, hogy a jelenben tartson és valóban elkezdj „jelen lenni”. Azt gondolom, hogy betartásával az életed különböző területei, a munka, az otthon, a család között könnyebben és nagyobb sikerrel tudsz navigálni.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://successnet.czcommunity.com/from-the-founder/look-up/23027/)

Posted in Egyéb