Nyilvános beszéd? 5 módszer a félelmed leküzdésére

Nyilvános beszéd? 5 módszer a félelmed leküzdésére

Dr. Ivan Misner

Számos felmérés az elmúlt évekből azt az eredményt hozta, hogy a nyilvános beszédtől sokan jobban félnek, mint a haláltól. Sajnos, bármennyire is szeretnéd elkerülni, a kapcsolatépítésnek része a nyilvános beszéd. Ez lehet egy hatvan másodperces bemutatkozás, egy 10 perces főelőadás egy BNI üzleti találkozón vagy egy 40 perces előadás egy rendezvényen.

Az alábbi 5 stratégia tartalmazza a legjobb tippjeimet, hogy legyőzd a nyilvános beszédtől való félelmed és önbizalmadnak köszönhetően megnyerd a közönséget magadnak. 

  1. Készülj, készülj, készülj! Ne improvizálj. Készíts egy vázlatot arról, hogy mit fogsz mondani és gyakorold el. Használj jegyzetet, vagy írd a megjegyzéseidet egy papírra. (Ha kinyomtatod a jegyzeteidet, akkor a szokásosnál nagyobb betűméretben tedd úgy, hogy nagyon könnyű legyen azt elolvasni és ne vessz el a sorok között.) Ne gyakorold azonban túl magad – utóbbitól csak még jobban fogsz izgulni.
  2. Légy konkrét és olyan dologról beszélj, amit a legjobban ismersz. Networking találkozókon ne próbálj meg mindössze pár perc alatt mindent megtanítani másoknak arról, amit csinálsz. Sokkal inkább taníts olyat a közönségnek, aminek jelentősége van. A vállalkozásodnak mindössze 1-2 területére fókuszálj, olyanokra, amelyekhez a leginkább értesz. Ez növelni fogja a komfortérzeted és csökkenti a stressz-szintedet.
  3. Használj diákat vagy nyomtatványokat, amelyek segítik a prezentációd. Ha félsz attól, hogy lebénulsz az előadásodon, akkor használj olyan kellékeket, amelyek segítenek. Ez lehet könyv, prezentáció, kiosztott tájékoztató anyag. Ezek segítenek észben tartani a témád, érdekesebbé teszik az előadásod és lehetőséget adnak a közönségnek rajtad kívül másra is figyelni.
    A prezentáció egy remek eszköz, de ha csak felolvasod a diákat, azt észre fogja venni a közönség.
  4. Ne feledd: te vagy a szakértő! Bizony, a közönség szemében te vagy a szakértő és ők arra kíváncsiak, hogy te mit mondasz, gondolsz. Ha arra fókuszálsz, amiben a legjobb vagy, akkor kényelmesebben fogod érezni magad és hitelesebb is leszel. Higgy magadban és a mondanivalódban.
  5. Légy kreatív! Találd meg a kommunikációnak azt a módját, amelyben otthonosan mozogsz. Ahelyett, hogy beszélnél a csoporthoz, kezdeményezz beszélgetést, vagy kezdj egy kérdéssel. Ne félj az újtól, lepd meg  a közönséget. Sétálj be a közönség közé. Az emberek unják ha ugyanazzal a módszerrel találkoznak és felélénkülnek, fellelkesülnek egy-egy új megközelítéstől. Élvezd, ahogy kommunikálsz. Segít leküzdeni az izgalmadat és pozitív energiává fordítani azt. A közönség érezni fogja, vissza fogja sugározni feléd és mielőtt észrevennéd, az idegességed tovaszállt.

Az igazság az, hogy sosem leszel jobb valamiben, ha nem gyakorlod, szóval kezdd el gyakorolni most. Kezdd el még ezen a héten, keress lehetőségeket, hogy a fenti tippeket gyakorolhasd. Ha ideges vagy, kezdd kicsiben, az 1 perces bemutatkozásoddal. Gyakorold addig, amíg ki nem töltöd a teljes percet, aztán bővítsd ki 5, majd 10 percesre.

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

Eredeti verzió: businessnetworking.com/public-speaking-5-ways-ditch-fear-good/

Posted in Egyéb