Richard Branson TOP10 tanácsa üzletembereknek

Richard Branson TOP10 tanácsa üzletembereknek

Richard Branson 16 évesen hagyta ott az iskolát, hogy megalapítsa egyik barátjával a Student Magazint. A hetvenes években a Virgin Records-ot indította útjára, és lett a Virgin Group megalapítója. A nyolcvanas években a Virgin Atlantic légitársaságot hozta létre, majd a kilencvenes években a Virgin Mobile és a Virgin Trains érkezett.

Branson az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb üzletembere, a vállalkozók ikonikus alakja. A legújabb projektje a Virgin Galactic, ami reményei szerint egy nap még űrturista vállalattá fogja kinőni magát.

Íme a TOP10 tippje, amivel sikeres lehetsz:

 1. Kövesd az álmaid és csináld!

Kövesd az álmaid, légy részese az életnek, a dolgoknak amik érdekelnek. Ha egy üzletet szeretnél létrehozni, bizonyosodj meg róla, hogy az a hobbid, a szenvedélyed, vagy legalább valami olyasmi, amit nagyon szeretsz. Így, egy sokkal jobb élet részese lehetsz. Ne csak a pénzszerzés céljából tűzzél ki célokat.

Sokaknak rengeteg nagyszerű ötlete van, de csak kevesen próbálják megvalósítani azt. Legtöbben úgy gondolják, hogy már mások megcsinálták azt előtte, vagy soha nem tudnak pénzt szerezni belőle vagy nem akarnak kockázatot az életükben. Vannak emberek akik azt mondják, hogy mégis megcsinálják, ezáltal esélyt adva annak, hogy az életük sokkal izgalmasabb és érdemesebb lesz.

2. Hozz létre pozitív változást, valami jót!

Ha vállalkozó szeretnél lenni, az első dolgod, hogy legyen egy ötleted, amivel pozitív változást hozhatsz az emberek életébe. Egy üzlet ilyen egyszerű. Ha van egy vállalkozásod, akkor már olyan pozícióban vagy, hogy változást tudsz létrehozni a Földön. Valamint az alkalmazottaknak is jobb érzésük fog fűződni egy olyan vállalathoz, ami valóban jót cselekszik.

3. Higgy az ötleteidben és légy Te a legjobb

Mindenképpen higgy az ötletedben! Igazán nincs értelme olyan dolgot csinálni az életben, ahol nem érzed jól magad és nem vagy rá büszke. Legyen meg a szenvedélyed, valamint a képességed, hogy másokat is arra inspirálj, hogy meglegyen rá a szenvedélyük.

Hiába jó egy ötlet, képesnek kell lenned elmesélni 2-3 mondatban, és ennek a 2-3 mondatnak el kell férnie egy boríték hátoldalán is.

Nem lett volna értelme létrehozni egy légitársaságot, ha nem lenne érezhetően jobb bármely más légitársaságnál a világon. Minden szemszögből meg kell bizonyosodnod róla, hogy amit csinálsz az jobb mint a versenytársaké.

4. Érezd jól magad és törődj a csapatoddal

100%-osan hiszem, hogy fontos a jókedv és ha nem érzed jól magad, akkor ideje, hogy tovább lépj. Az elejétől a végéig élvezned kell, amit csinálsz és olyan környezetet kell teremtened, ahol öröm dolgozni. Bizonyosodj meg róla, hogy olyan emberek vannak a cégednél, akik valóban törődnek a többiekkel, akik a legjobbakat keresik és akik dicsérnek, nem kritizálnak.

Az emberek olyanok, mint a virágok. Ha egy virágot megöntöznek kivirágzik, ám ha nem, akkor elhervad és meghal. Szerintem ugyanez igaz az emberekre is.

5. Ne add fel

Kifejezetten fontos, hogy ne add fel. Voltak már olyan kalandjaim – mint például átszelni az óceánt egy hőlégballonon – ahol nagy volt az esély, hogy nem éljük túl. A vállalkozói élet nem különbözik egy kalandorétól. Sok olyan helyzet lesz, ahol a hátad a falat fogja támasztani és éjjel-nappal dolgozni fogsz, hogy a vállalkozásod biztosan leküzdje az útjába kerülő akadályokat. Készülj fel a következő napra és lépj tovább.

Szerintem én jól tudom kezelni a kudarcokat és nem hagyom, hogy a földre kerüljek 1 vagy 2 óránál tovább, ha tudom, hogy megtettem mindent, hogy elkerüljem.

6. Csinálj sok listát és légy kész az új kihívásokra

Rengeteg listát készítek, mert úgy gondolom, hogy a kis részletek különböztetik meg a rendkívüli vállalatokat egy átlagostól. A részletek nagyon fontosak. Akárcsak az, hogy új kihívásokat és célokat tűzz ki magad elé. Hiszem, hogy az év első napjai a legalkalmasabbak arra, hogy leírd a céljaidat az évre vonatkozóan. Hacsak nem szervezed meg és írod le azokat a dolgokat magadnak, amiket elszeretnél elérni, akkor fenn áll a veszély, hogy elsiklasz mellettük, és a legtöbb dolgot nem fogod véghezvinni.

7. Tölts időt a családoddal és tanuld meg delegálni a feladatokat

Az első dolog vállalkozóként, amit meg kell tanulnod, az a delegáció művészete. Olyan embereket találj magad mellé, akik jobbak nálad egy vállalat mindennapi rutinjainak ellátásában. Így felszabadíthatod magad, hogy egy nagyobb képben tudj gondolkozni és több időt tölthetss a családoddal.

Nagyon fontos – főleg, ha van gyereked -, hogy mi fog maradni, amikor elmész. Tudom magamról, hogy egy jó vállalkozó vagyok, de nem vagyok biztos benne, hogy jó menedzser is lennék, és ez a különbség. Folyamatosan előre gondolkodom és új dolgokat szeretnék létrehozni. De úgy gondolom, hogy jobb ha valaki más igazgatja azt, amit én egyszer létrehoztam. Bele tudok merülni valamibe ugyan, de a napi feladatokat jobb, ha valaki más csinálja.

8. Kapcsold ki a tévét és menj ki a szabadba

Az anyukám úgy nevelt minket, hogy mindig kivitt minket, hogy ott csináljuk valamit és ne a tévében nézzük azt, ahogy mások csinálnak valamit. Szerintem ez elég okos gyereknevelés volt. Sok időt töltök a saját gyerekeimmel a Karib-szigeteken és ott soha nem nézünk tévét.

Kikapcsolódhatok a Necker-szigeten, mégis, amit csinálok, amit látok, annyira lenyűgöző, jutalmazó és érdekes, hogy soha nem akarok igazán kikapcsolódni. Olyan csodálatos, kihívásokkal teli helyzetben vagyok, hogy nem akarom az időmet pazarolni, hisz annyi kihívás van még előttem.

9. Amikor az emberek valami rosszat mondanak rólad, bizonyítsd be nekik, hogy tévednek

Vannak, akik a sikeres emberek árnyékában élnek és megpróbálják besározni őket, vagy épp a nevükben eladni pár könyvet. Kellemetlen, de tudd, hogy ha bepereled őket vagy nagy felhajtást kerítesz az ügynek, akkor csak azt éred el, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon. Én már megtanultam az ilyenfajta emberek ignorálásának művészetét.

Szerintem a legjobb amit tehetsz ha bebizonyítod kritikusaidnak minden lehetséges módon, hogy tévednek. E könyv (Branson: Behind the Mask by Tom Bower) szerint a mi űrhajó programunk fehér holló, nemsokára bebizonyítjuk, hogy tévednek.

10. Csinálj olyat, amit imádsz és legyen egy kanapé a konyhádban

Csak egy életet élsz, szóval olyan dolgokat csinálj, amiket élvezel. Az igazság az, hogy amíg van konyhád, amiben van hely egy kanapénak, és van egy hálószobád és társad, akit szeretsz, akkor nincs szükséged többre az életben. Persze ez furán hangozhat tőlem – akinek saját szigete van a Karib-tengeren – de mikor az élet rosszra fordul, tényleg nem kell más. Mi amikor azon a szigeten vagyunk, gyakran úgy teszünk mintha csak egy konyhában élnénk.

Ezután, ha olyasmit csinálsz, ami tényleg érdekel, akkor az egy sokkal élvezhetőbb életet fog eredményezni Neked, mintha csak a pénzszerzés miatt dolgoznál.

 

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-26575792)

Posted in Egyéb