Stratégiai partnerség – Hogyan építsd fel a csapatod?

Stratégiai partnerség – Hogyan építsd fel a csapatod?

Miként növelheted az ajánlásaid számát, amelyeket a networking kontaktjaidtól kapsz? Az egyik út természetesen az, ha megtanítod a veled kapcsolatban állókat, hogyan tudnak a leghatékonyabban ajánlásokat adni neked. Egy másik egyszerű megoldás, ha olyanokkal építesz kapcsolatot, akik a tevékenységüknél fogva minőségi ajánlásokat tudnak adni. Ezen ideális partnerek két csoportba sorolhatók:

  • kapcsolati szféra és
  • stratégiai partnercsapat.

A kettő közti különbséget nem nagy, ám hatékonyság szempontjából jelentős. A kapcsolati szférádba tartozik az összes olyan vállalat, amely a tevékenysége miatt partneri kapcsolatba léphetne veled. A stratégiai partnercsapatod viszont a ténylegesen megalakult partneri csoportot jelenti. Gyakran az ilyen csoportosulások tagjai szimbiotikusan dolgoznak együtt, és természetüknél fogva könnyedén szereznek egymásnak ajánlásokat. Egymással összefüggő, kapcsolódó, de nem versenyző vállalatok körére gondolj.

Ahhoz, hogy felépítsd a stratégiai csapatodat, időt kell szánnod a kapcsolati szférád feltérképezésére. Mely szakmabeliekkel tudnál hatékonyan együtt dolgozni, ha csak te tudnád, hogy az adott területtel ki foglalkozik?

Ha sikerült felépítened a stratégiai partnercsapatod, akkor sem vagy még kész. Folyamatosan figyelned kell arra, hogy milyen ajánlásokat tudsz adni a csapatod tagjainak. Idővel kiépül a bizalom köztetek, így a csoportod tagjaitól egyre több és több ajánlásra számíthatsz.

Ezenkívül még egy dolog, ami jól működik a stratégiai partnerek munkájában: a heti, vagy legfeljebb kétheti egyeztetések. Ezek a találkozók az általános networking eseményeken kívül tartandók és kisebb, intimebb összejövetelek a csapattagok között. Ahhoz, hogy ezek a meetingek gördülékenyen folyjanak, válasszatok egy vezetőt, aki irányítja a megbeszélés menetét. Az összes csapattag mondja el a többieknek, hogy melyek az ideális ajánlások számára, és lehetőség szerint egy brainstorming keretén belül ötleteljetek, hogy hol és hogyan találhattok ilyen ajánlásokat. Csapatként vitassátok meg azt is, hogy milyen további cégek illenének bele a stratégiai partnercsapatotokba.

Gyakori hibák, amelyeket a stratégiai partnercsapatokkal kapcsolatban tapasztaltam:

  • Összekeverni a stratégiai partnercsapatokat a kapcsolati szférával. A kapcsolati szféra csupán egy lista a szakmákról, akikkel együtt tudnál dolgozni. A Stratégiai Partnercsapat azonban a már ténylegesen megalakult csapat, akikkel aktívan együttműködsz.
  • Kevés időt szánni partnereidre. Egy stratégiai sartnercsapat létrehozása önmagában nem jelent egyet azzal, hogy az ajánlásaid száma növekedni fog. Mint minden más kapcsolatban, itt is fel kell építened a bizalmat, meg kell ismerned a csapattagok igényeit és szükségleteit, valamint megtalálni a legjobb utat, amivel mindenki elérheti a céljait.
  • A nem a jó csapatot alakítani. Ha egy partnertől nem kapsz ajánlásokat – például azért, mert ők is elvégzik az általad kínált szolgáltatást házon belül, de lehet ez bármi más ok -, ez esetben erre a partnerre nincs szüksége a csapatodnak. Elképzelhető, hogy ettől függetlenül benne marad a kapcsolati hálódban, amivel nincs is semmi baj. Partnerséget kialakíthatsz bárkivel, a stratégiai partnercsapatodon kívül is. A sokrétű kapcsolati háló sosem hátrány.

Misner

Dr. Ivan Misner

Ha felismerted az üzleti networking jelentőségét és szeretnél részt venni egy BNI találkozón, akkor az alábbi gombra kattintva igényelhetsz meghívót!

Meghívó igénylés

A BNI Magyarországról az alábbi weboldalon tudhatsz meg többet: www.bni-hungary.com

(Forrás: Building Up Your Power Team)